Τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων του κοροναϊού ανάμεσα στους νέους έχουν αρχίσει τώρα να εξαπλώνονται σε μεγαλύτερους ηλικιακά πληθυσμούς σε τμήματα της Αγγλίας, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής ιατρικός σύμβουλος της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν-Ταμ προβλέποντας ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και αλλού. «Αυτό είναι, για μια ακόμη φορά, ανησυχητικό… γιατί, φυσικά, οι ηλικιωμένοι έχουν πολύ χειρότερη πορεία με Covid-19. Νοσηλεύονται για πολύ μεγαλύτερες περιόδους και είναι δυσκολότερο να σωθούν», είπε ο Βαν-Ταμ κατά την κυβερνητική ενημέρωση όπου παρουσίασε πίνακες με την εξάπλωση του ιού.
Το πρόβλημα με τα αυξανόμενα κρούσματα δεν περιορίζεται στη βόρεια Αγγλία. «Σχεδόν όλες οι περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφουν αύξηση στα ποσοστά των μολύνσεων», σημείωσε. Όπως είπε ο Βαν Ταμ, τα παιδιά δεν είναι μεταδότες της μόλυνσης και σημείωσε ότι γνωρίζουμε πως ο ιός ευδοκιμεί με την ανθρώπινη επαφή.
Από την πλευρά του ο ανώτερος αξιωματούχος υγείας του βρετανικού ΕΣΥ (NHS) Στίβεν Πόουις είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-1 αυξάνεται ραγδαία στη βόρεια Αγγλία και πιθανόν να ξεπεράσει τον ρυθμό που είχε καταγραφεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας. «Σήμερα έχουμε περισσότερους ασθενείς στο νοσοκομείο με Covid-1 σε σχέση με τον αριθμό που είχαμε όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα στις 23 Μαρτίου», επισήμανε. Πρέπει, είπε ο ίδιος, να ρίξουμε ξανά τον δείκτη R κάτω από το 1.
Ο δείκτης R χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης της ικανότητας μιας νόσου να διαδοθεί στους ανθρώπους. Πρόκειται για το μέσο όρο των νέων κρουσμάτων που προκύπτουν από έναν ήδη ασθενή. Εάν ο δείκτης R είναι άνω της μονάδας, υπάρχει εκθετική αύξηση της νόσου, ενώ όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη είναι και η έξαρση των κρουσμάτων. Ενας δείκτης R κατώτερος της μονάδας σημαίνει ότι η επιδημία υποχωρεί και, εάν παραμείνει χαμηλός, τελικά θα εκλείψει.
Ο Πόουις μάλιστα δήλωσε πεπεισμένος ότι τα ποσοστά μολύνσεων αυξάνονται στην κοινότητα και επισήμανε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, ο αριθμός των νεκρών θα είναι τόσο μεγάλος ώστε δεν θα είναι διαχειρίσιμος. Η θλιβερή αλήθεια είναι, είπε ο Πόουις, ότι ακόμη δεν υπάρχει θεραπεία και εμβόλιο για τον κοροναϊό. Για να προστατεύσουμε, τόνισε, τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, θα ξεκινήσουμε την διενέργεια διαγνωστικών τεστ τακτικά για τους εργαζόμενους σε περιοχές υψηλού κινδύνου.