Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου μείωσαν φέτος τους προϋπολογισμούς τους για μεταγραφές κατά 30% καθώς η πανδημία έδιωξε τους φιλάθλους από τα γήπεδα μειώνοντας τα έσοδα όλων όσοι ασχολούνται με τη στρογγυλή θεά.
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες ξόδεψαν κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου 1,9 δισ. δολάρια λιγότερα σε μεταγραφές σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία της FIFA. Ειδικότερα, το σύστημα παρακολούθησης μεταγραφών της FIFA κατέγραψε συνολικές μεταγραφές 3,92 δισ. δολαρίων για παίκτες που αλλάζουν ομάδες και μετακινούνται σε διαφορετικές χώρες. Οι μεταγραφές αυτές είχαν φτάσει τα 5,8 δισ. δολάρια κατά την περίοδο του 2019. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ποσά της FIFA δεν περιλαμβάνονται μεταγραφές που έχουν γίνει μέσα στην ίδια τη χώρα.
Τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο από την πανδημία οδήγησαν τις ομάδες και τις εποπτικές Αρχές στην απόφαση να παρατείνουν τη μεταγραφική περίοδο κατά πέντε ολόκληρες εβδομάδες ώστε να μπορούν να γίνουν μεταγραφές και μέσα στον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή η πανδημία έφερε πλήγμα δεκάδων δισ. στα σωματεία και στον κλάδο γενικότερα, καθώς βούλιαξαν οι πωλήσεις εισιτηρίων και χάθηκαν ποσά από τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα.
Σύμφωνα μάλιστα με την ένωση ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης, με επικεφαλής την πρόεδρο της Γουβέντους Αντρεα Ανιέλι, οι μεγαλύτερες ομάδες της ηπείρου αντιμετωπίζουν απώλειες εσόδων 3,6 δισ. ευρώ λόγω της πανδημίας.
Στην Ευρώπη
Τις μεγαλύτερες δαπάνες για μεταγραφές τις κάνουν παραδοσιακά οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης. Οι ομάδες αυτές φέτος δαπάνησαν για μεταγραφές στο εξωτερικό 3,78 δισ. δολάρια. Τα μεγαλύτερα ποσά τα έδωσαν οι ομάδες από τη Βρετανία, πληρώνοντας συνολικά 1,25 δισ. δολάρια. Οι ομάδες από την Ιταλία πλήρωσαν 544 εκατ. δολάρια για να αποκτήσουν παίκτες από το εξωτερικό.
Τα μεγαλύτερα έσοδα από μεταγραφές παικτών τους είχαν οι ομάδες από την Ισπανία που έλαβαν συνολικά 672 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώθηκαν στη FIFA. Οι ιταλικές ομάδες έλαβαν 484 εκατ. και οι ομάδες από την Αγγλία έλαβαν 396 εκατ. δολάρια.
Επίσης καταγράφηκε ροή χρημάτων για μεταγραφές από την Ευρώπη προς τη Νότια Αμερική. Τα στοιχεία της FIFA δείχνουν ότι ενώ οι ομάδες της Νότιας Αμερικής έλαβαν 295 εκατ. δολάρια για μεταγραφές παικτών τους, οι ίδιες δαπάνησαν μόλις 25 εκατ. δολάρια. Ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ασία δαπάνησαν 87 εκατ. και έλαβαν άλλα 62 εκατ. δολάρια για μεταγραφές.
Συνολικά καταγράφηκαν 7.424 διεθνείς μεταγραφές ποδοσφαιριστών φέτος από περίπου 9.000 μεταγραφές το 2019. Οι συνολικές μεταγραφές ωστόσο στο εξωτερικό που περιελάμβαναν κάποιας μορφής πληρωμή υποχώρησαν κατά 25% περίπου.
Από το 2010 και μετά οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι υποχρεωμένες να ανακοινώνουν στη FIFA τα ποσά για τις μεταγραφές που κάνουν, ειδικά όσον αφορά τις μεταγραφές από παίκτες που φεύγουν ή που έρχονται από άλλες χώρες.
Η δήλωση μεταγραφών στις γυναικείες ομάδες έγινε υποχρεωτική από το 2018 και τα στοιχεία δείχνουν ότι καταγράφεται συνεχής αύξηση στα ποσά αυτά. Η FIFA ανακοίνωσε ότι τα συνολικά ποσά για μεταγραφές γυναικών σε ξένες ομάδες διαμορφώθηκαν στα 821.800 δολάρια για τη φετινή μεταγραφική περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Στις γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες καταγράφηκαν 522 ντιλ σε διεθνές επίπεδο, από 385 την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες από την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει για σημαντική μείωση εσόδων όσο εξακολουθούν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Καθώς ο κίνδυνος να μην επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα είναι αυξημένος, σύμφωνα με τις Αρχές, οι ομάδες προσπαθούν να στραφούν προς ντιλ για τηλεοπτικά δικαιώματα.