«Το θέατρο, η μουσική και ο κινηματογράφος σε δύσκολες εποχές, όπως η πανδημία, πρέπει να είναι στη ζωή μας», ανέφερε στην Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τονίζοντας πως «ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοί του δεν υπήρξαν ποτέ η εξαίρεση για την κυβέρνηση αυτή. Για εμάς οι άνθρωποι του πολιτισμού ουδέποτε υπήρξαν αόρατοι».
Η κυβέρνηση «δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης, με σκοπό τη στήριξη των πληττόμενων δημιουργών και καλλιτεχνών, τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων για τον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο και την παραγωγή και διάχυση περιεχομένου υψηλής ποιότητας» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλίας Χρηστίδου σχετικά με την στήριξη των μουσικών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ η υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» λέγοντας πως «δεν θέλαμε ένα βουβό πολιτιστικά καλοκαίρι» και μέσα από αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν 270 παραστάσεις στις 43 περιφερειακές ενότητας της χώρας, από τις οποίες ελάχιστες ακυρώθηκαν.
Επίσης, ανέφερε η υπουργός, « δεν θέλουμε ένα χειμώνα χωρίς παραστατικές τέχνες και κινηματογράφο και αυτό αποτυπώνεται στα πολύ πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση».
Η κυρία Μενδώνη, υπενθύμισε πως όταν έγινε το lockdown οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες του πολιτισμού εντάχθηκαν από τον Μάρτιο στα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης, δικαιούχοι είναι πάνω από 43.000 μισθωτοί και 14.300 ατομικές επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ΚΑΔ πολιτισμού και έλαβαν οικονομική στήριξη ύψους περισσότερων από 35 εκατομμύρια ευρώ συν τις φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές που δικαιούνται, όπως όλοι οι συμπολίτες μας που εντάχθηκαν σε αυτά τα μέτρα.
Περαιτέρω, είπε, το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας προχώρησε και σε επόμενες κινήσεις, ώστε να καλυφθούν υποπεριπτώσεις εργαζομένων, με τις ιδιαιτερότητες που έχει ο πολιτισμός, αυξάνοντας την περίμετρο των δικαιούχων και έτσι διοχετεύτηκε ένα επιπλέον πόσο πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ για τους μισθωτούς και τους απασχολούμενους στον πολιτισμό, μαζί με όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο.
Επίσης, με το ν.4722/2020 θεσπίστηκαν νέα μέτρα στήριξης για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Ακόμη, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΑΜΚΕ στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και πολλές από τον χώρο της μουσικής με ποσό 2.000 ευρώ για καθεμία, ενώ κατένειμε και 1,5 εκατομμύριο ευρώ από πόρους του στις περιφέρειες προκειμένου να διατεθούν για συναυλιακές εκδηλώσεις εντός του τρέχοντος έτους.
Σχετικά με τα μέτρα της πληρότητας των αιθουσών υποστήριξε πως «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν τη στιγμή τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές, γενικά το ζωντανό θέαμα – ακρόαμα παραμένει κλειστό και η εξαίρεση είναι να κινούνται σε ποσοστά ανάμεσα στο 20% και 30%.
Ειδικά, για το θέατρο, για το εάν θα λειτουργήσει ή όχι, να σας πω ενημερωτικά ότι ήδη αυτήν την εβδομάδα που διανύουμε είναι αρκετές οι πρεμιέρες μικρών και μεγαλύτερων θεάτρων»
Η υπουργός επίσης ανέφερε ότι για τους καλλιτέχνες και τους μουσικούς που η ενασχόλησή τους δεν αποτυπώνεται καθαρά φορολογικά ή ασφαλιστικά, το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Επενδύσεων, Εργασίας εργάζονται συστηματικά προκειμένου να καταγραφούν σωστά οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ώστε να περάσουμε από την πιλοτική στην κανονική λειτουργία του μητρώου και η πολιτεία και να μεριμνήσει για την οικονομική τους στήριξη».
Απαντώντας σχετικά με επικρίσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου για την σχεδιαζόμενη νέα καμπάνια του υπουργείου Πολιτισμού για την χειμερινή περίοδο, που θα δώσει χρήματα σε ΜΜΕ και όχι στους πληττόμενους από την πανδημία και τα μέτρα καλλιτέχνες η κυρία Λίνα Μενδώνη της ζήτησε « να μη βγάζετε συμπεράσματα. Δεν ξέρω αν κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια, αλλά καμπάνιες στο υπουργείο Πολιτισμού σε ημέτερους και φίλους δεν έχουν δοθεί και δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου υποστήριξε ότι «το ποσοστό πληρότητας 30% στους χώρους ζωντανής μουσικής και τα υπόλοιπα πλαφόν που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι εξοντωτικά μέτρα που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα η ανεργία και τα οικονομικά αδιέξοδα για τους μουσικούς, τους ερμηνευτές, τους τεχνικούς, τους επιχειρηματίες και τις οικογένειες τους να συνεχίζονται».
Το ποσοστό αυτό είπε «δεν επιβάλλεται ούτε στα μέσα μεταφοράς ούτε στα σχολεία» είναι μια απόφαση που δημιουργεί «καμένη γη στο χώρο του Πολιτισμού». Ζήτησε από την υπουργό να αναφέρει ποιο θα είναι το ύψος του κονδυλίου για την επιδότηση άδειων θέσεων που αόριστα ανακοινώθηκε, πότε θα δοθεί, με ποιο αλγόριθμο θα κατανεμηθεί και ποιοι θα είναι οι ωφελούμενοι από αυτό: οι ιδιοκτήτες των χώρων, οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς ή οι καλλιτέχνες.
Μεταξύ άλλων , επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης για τον φόρο επιτηδεύματος των 650 ευρώ που πληρώνουν μουσικοί και ερμηνευτές μολονότι εκτελούν εξαρτημένη εργασία.