Σε μία απόπειρα όχι μόνο επίρριψης ευθυνών αλλά και προώθησης του αφηγήματός της περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, το οποίο επίμονα επιδιώκει να εισάγει στις διερευνητικές επαφές επιδόθηκε εκ νέου η Άγκυρα με ενημερωτικό έγγραφο έξι σημείων που συνέταξε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η κίνηση αυτή, αν και λησμονεί πλήρως τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο της γερμανικής διαμεσολάβησης σε σχέση με το αντικείμενο των διερευνητικών συνομιλιών, δεν είναι επίσης άσχετη από όσα έχουν εσχάτως διαμειφθεί και στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των συζητήσεων για έναν μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων.
Στο σημείωμα, το οποίο φέρει τον τίτλο «Βήματα Κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου 2020», η τουρκική πλευρά επιχειρεί να «δικαιολογήσει» τη νέα έξοδο του σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο το διάστημα 12 – 22 Οκτωβρίου. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι η Τουρκία κάνει αναφορά και στην προμήθεια από την Ελλάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ισραήλ ως ένδειξη ότι η Ελλάδα κλιμακώνει την κατάσταση στην περιοχή.
Η Άγκυρα επιμένει ότι αφού δέχθηκε να αποχωρήσει το «Oruc Reis» από την Ανατολική Μεσόγειο στις 12 Σεπτεμβρίου, η ελληνική πλευρά έχει προβεί σε σειρά προκλήσεων. Επισημαίνει ότι μόλις μία ημέρα αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου, πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκαν στο Καστελλόριζο όπου σημειωτέον μετέβη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωση του νησιού. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδος – ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στη Θράκη μεταξύ 14-18 Σεπτεμβρίου «όπου ζει η τουρκική μειονότητα».
Στη συνέχεια του σημειώματος ξεδιπλώνεται όλο το αφήγημα περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών. Όπως τονίζεται, στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πυρά στη Χίο και στις 23-24 Σεπτεμβρίου στη Λήμνο. Ακολούθως κατηγορείται ότι εξέδωσε ΝΟΤΑΜ (Α2735/20) για ασκήσεις κοντά σε Χιο, Κω, Ρόδο μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου που παρεμποδίζουν την ασφάλεια της αεροπλοϊας σε διεθνή εναέριο χώρο, καθώς και για τον προγραμματισμό ασκήσεων για τις 6 και 8 Αυγούστου σε περιοχές νοτίως του Καστελλορίζου.
Η Άγκυρα δεν σταματά εδώ. Με την παράθεση αναλυτικών χαρτών, αναφέρεται σε νέα ελληνική ΝΟΤΑΜ (Α2931/20) με την οποία η Ελλάδα δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο Πέλαγος από τις 11 Νοεμβρίου ως τις 29 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, σημειώνει ότι στις 8 Οκτωβρίου προγραμματίστηκε η πραγματοποίηση άσκησης με πυρά στη Λέσβο για τις 12-13 Οκτωβρίου, ενώ στις 9 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε άλλη άσκηση με πυρά κοντά στη Χίο (12-16 Οκτωβρίου).
Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότ εξέδωσε δύο NAVTEX για δύο ασκήσεις ανήμερα της εθνικής εορτής της Τουρκίας (29 Οκτωβρίου) και για αυτό η ίδια απάντησε με ασκήσεις για την 28η Οκτωβρίου. Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από την τουρκική καταγραφή η ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις από την Ελλάδα την περίοδο 13-18 Οκτωβρίου που θα εμποδίσουν τις εργασίες του «Oruc Reis».