Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε για άλλη μια φορά – την τέταρτη τους τελευταίους επτά μήνες, με την τουρκική κυβέρνηση να επιβεβαιώνει ότι η όποια αποκλιμάκωση και τα περί διαλόγου ήταν προσχηματικά.
Η Άγκυρα, συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο, με αναλυτές να θεωρούν, πιο απειλητική από ποτέ, την αποστολή του Oruc Reis για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.
Την ίδια ώρα, κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να περιπλανιέται στην Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας το ραντάρ του, η Τουρκία με non paper 6 σημείων, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει στην Αθήνα, τις ευθύνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών.
Η στάση αυτή της ηγεσίας τη γείτονος επιβεβαιώνει ότι, όχι μόνο αποτελεί επιδίωξη και επιλογή του Ερντογάν, η αντιπαράθεση με την Ελλάδα, αλλά πρακτικά αδιαφορεί για την Ευρώπη, ενθαρρυμμένος από την απροθυμία της Γερμανίας να προχωρήσει το θέμα των κυρώσεων.
Περιπλανάται το Oruc Reis
Το Oruc Reis, συνεχίζει την περιπλάνησή του στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας το ραντάρ του.
Το απόγευμα της Τρίτης, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ στο πλαίσιο του προπαγανδιστικού μηχανισμού, το τουρκικό ερευνητικό έπλεε στα 22-25 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.
Μάλιστα, τα ίδια μέσα μετέδωσαν πως έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων με σκοπό να προχωρήσει σε έρευνες, με την Αθήνα πάντως να διαψεύδει τις πληροφορίες.
Πάντως, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο προορισμός του Oruc Reis στην περιοχή, σήμανε συναγερμός με ελληνικά πλοία και υποβρύχια να το παρακολουθούν διακριτικά, ενώ ταυτόχρονα σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στην περιοχή υπάρχει σημαντική συγκέντρωση πλοίων από τους στόλους των δυο χωρών.
Σκοπός του πενταγώνου είναι να υπάρχει το τακτικό πλεονέκτημα, αλλά και το στρατηγικό.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου, όπου είναι η «κόκκινη» γραμμή για την Αθήνα.
Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο -σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX- αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.
Τι θα κάνει η Αθήνα
Μετά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η Αθήνα βάζει τέλος στην προοπτική της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και ζητά την ενεργοποίηση των κυρώσεων από την ΕΕ. Κάτι που τόνισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.
«Δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω» διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως η διαμεσολάβηση της Γερμανίας οδήγησε – και μάλιστα δις – στην προοπτική επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι αναμένει πως το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 και 16 του μήνα