Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς την Παρασκευή μπαίνει στο στάδιο της «μάχης» των αναστολών, με τους καταδικασθέντες να ζητούν την χορήγηση της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης.
Αναμένεται και η πρόταση της εισαγγελέως για την αναστολή ή όχι των ποινών, ενώ στη συνέχεια θα πάρουν τον λόγο οι συνήγοροι, προτού πάρει την τελική της απόφαση η έδρα.
Οι χρυσαυγίτες επιστράτευσαν συγγενείς, φίλους και γείτονες σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν το δικαστήριο ότι δεν πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, με μόνη εξαίρεση τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.
Προσήλθαν στο Εφετείο οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Νίκος Κουζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλός.
Η διαδικασία πρόκειται να συνεχιστεί με τους ισχυρισμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών.
Ο «αγρότης» Μπαρμπαρούσης
Θέματα υγείας ή οικονομικής επιβίωσης για τις οικογένειές τους επικαλέστηκαν οι περισσότεροι μάρτυρες που προσέτρεξαν να συνηγορήσουν υπέρ της αναστολής των ποινών.
Μεταξύ αυτών και ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, που εμφανίστηκε στην αίθουσα με τον πατέρα του για να πει ότι η επιβίωσή του εξαρτάται αποκλειστικά από τον γιο του. «Αν εκτίσει την ποινή του, εγώ τελείωσα», είπε ο πατέρας του.
Ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης προσήλθε στο δικαστήριο υποβασταζόμενος από τον ίδιο του το γιο φορώντας μαύρα γυαλιά και έχοντας μπαστούνι, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης.
«Μένει μαζί μας από τότε που δεν βγήκε βουλευτής. Ήταν παντρεμένος, χώρισε, δεν τα βρήκαν. Τα παιδιά του μένουν με τη μητέρα τους, είναι 8,9 και 10 χρόνων. Ασχολείται με τα χωράφια και τα πρόβατα. Έχει διατροφή 1.500 ευρώ βοηθάμε κι εμείς, καμία κότα, κάνα αυγό. Εγώ είμαι τελειωμένος αν μπει φυλακή. Είμαι 40 χλμ. από το Αγρίνιο. Όταν ήταν βουλευτής στην Αθήνα μέχρι το 2017 τον Μάιο εγώ δεν είχα πρόβλημα. Η γυναίκα μου προβλήματα υγείας. Οικονομικά μας βοηθάει ο γιος μου. Ούτε τη διατροφή για τα παιδιά του θα μπορεί να δώσει, ούτε εμένα να βοηθήσει. Θέλω 2-3 ταξί το μήνα να κατεβαίνω από το χωριό στην Αθήνα».
«Ασχολείται με τα χωράφια κι τα πρόβατα. Μένει μαζί μας σε ένα σπίτι. Είναι παντρεμένος και χώρισε. Τα παιδιά τους όταν έκλεισαν τα σχολεία ερχόντουσαν. Εγώ είμαι τελειωμένος αν εκτίσει την ποινή του. Μέχρι το ‘17 δεν είχα πρόβλημα όρασης. Τώρα έχω και η γυναίκα μου έχει πρόβλημα υγείας» είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.
Το καρφί της προέδρου
Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, πίσω του καθόταν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ο οποίος παρακολουθούσε με αγωνία τις αντιδράσεις της έδρας. Μετά την κατάθεσή του ο μάρτυρας αποχώρησε από το δικαστήριο με τη βοήθεια του γιου του.
Ο Κων. Μπαρμπαρούσης μάλιστα ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και εκείνη του απάντησε:
«Ε τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος και 5,5 χρόνια σας βλέπουμε σήμερα…»
Τα γελοία επιχειρήματα των χρυσαυγιτών
Σαν «περιπέτεια με τον Πακιστανό» χαρακτήρισε την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τον εντολέα του Χρήστο Στεργιόπουλο ο συνήγορος του.
«Ποτέ άλλοτε στη ζωή του, πέρα από αυτό που ξέρετε, δεν είχε διαπράξει άλλο έγκλημα. Είναι άνω των 40 ετών και έχει μια μητέρα 85 ετών με τεράστια προβλήματα υγείας. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε και αφέθηκε ελεύθερος» είπε.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι… ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, περασε στην πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή «περιπέτεια» με τον Πακιστανό.
Για τον Ιωάννη Καζαντζόγλου, ο οποίος έχει καταδικασθεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα σε 10 έτη και 2 μήνες στο δικαστήριο κατέθεσε η αρραβωνιαστικιά του.
Εμφανώς ταραγμένη η μάρτυρας ανέφερε ότι γνωρίζει το σύντροφό της από 16 ετών.
Ανέφερε πως δεν εργάζεται και πως ο πατέρας του αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Η μάρτυρας δήλωσε ότι είναι έγκυος από τον καταδικασθέντα και ότι η ίδια έχει δυο παιδιά ακόμη από άλλο γάμο, τα οποία στηρίζει ο Ιω. Καζαντζόγλου.
Με δάκρυα στα μάτια η μάρτυρας ζήτησε από το δικαστήριο να δώσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του.
Το πρωί μοίραζε τρόφιμα, το βράδυ έδινε εντολές
Για τον Γιώργο Πατέλη τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 10 έτη κάθειρξης και 2 μήνες, μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο ζήτησε να ανασταλεί η ποινή του, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είμαστε πολύ καλοί φίλοι από το 2011 με τον Γιώργο. Ζήτησα τη βοήθεια του όταν δεν είχαμε να φάμε. Έχω δυο παιδιά ανήλικα. Η οικογένειά μας δεν είχε βοήθεια από πουθενά, μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί μου για το Γιώργο. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε, τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα. Είναι σωστός οικογενειάρχης. Το παιδί του είναι τα πάντα για αυτόν και τον χρειάζεται με όλα αυτά που έχουν συμβεί …Ο Γιώργος έχει γράψει τραγούδι κατά της βίας και του μπούλινγκ».
Αιχμηρή δήλωση από Καμπαγιάννη – Παπαδάκη
Με μια ανακοίνωση οι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας σημειώνουν ότι, εκτός από το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, οι υπόλοιπες ποινές είναι μικρότερες από τις αρμόζουσες και υπάρχει ο κίνδυνος να μην εκτελεστούν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους οι ποινές είναι «αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα».
«Πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Στις φυλακές Δομοκού το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης
Οι φυλακές Β τύπου στο Δομοκό διαθέτουν πέντε πτέρυγες και κρατούνται σκληροί ποινικοί κακοποιοί. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δεν θα έχει επαφή με τους υπόλοιπους κρατουμένους ήδη ετοιμάζονται τα κελιά για τους έξι του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο Χρήστος Παππάς, ο Γιώργος Γερμενής, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Ηλίας Κασιδιάρης θα έχουν το δικό του κελί.
Τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο Δομοκό για τους έξι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά.
Σύμφωνα με πληροφορείς, οι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής θα προαυλίζονται μόνοι τους χωρίς να έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, εξετάζεται το σενάριο να μην έχουν και μεταξύ τους επαφές λόγω του ψυχροπολεμικού κλίμακος που επικρατεί στους κόλπους της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι έλεγχοι που θα γίνονται στα κελιά τους θα είναι καθημερινοί, ενώ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα βρίσκονται υπό επιτήρηση.
Ακόμη και τα επισκεπτήρια που θα δέχονται θα γίνονται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ δεν θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν άδεια για αρκετά χρόνια.
Τι ισχύει για Ρουπακιά
Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, αναμένεται να επιστρέψει στις φυλακές του Μαλανδρίνου, εκεί όπου είχε κρατηθεί για 18 μήνες.
Όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση της δίκης οργιάζουν και τα σενάρια για το τι θα κάνουν οι σκληροί της Χρυσής Αυγής. Πηγές από την αστυνομία αναφέρουν πως δεν αποκλείεται κάποιοι από τους πρώην βουλευτές να παρουσιαστούν μόνοι τους είτε στο Εφετείο είτε στη ΓΑΔΑ, εκεί όπου θα κάνουν ίσως και το τελευταίο τους σόου μπροστά στις κάμερες πριν καταλήξουν στις φυλακές.
Την ίδια ώρα, το σενάριο να αντισταθεί κάποιος κατά τη διάρκεια της σύλληψης αποδυναμώνεται ώρα με την ώρα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής οι φυλακές Δομοκού θα μετατραπούν σε πειθαρχικές φυλακές, όπου θα κρατούνται άτομα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία και συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.
συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ δεν θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν άδεια για αρκετά χρόνια.
Τα επόμενα βήματα για Λαγό
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει μπει σε… αχαρτογράφητα νερά, όμως τα βήματα για την καθαίρεση του χρυσαυγίτη Λαγού έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Το πρώτο βήμα είναι να οριστικοποιηθούν οι ποινές προκειμένου η Ελληνική Πολιτεία να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αμέσως μετά ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών μεταβιβάζει τη σχετική δικογραφία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος και θα υποβάλλει στις Βρυξέλλες το φάκελο με τις ποινές αλλά και το αίτημα για άρση της ασυλίας του «σκληρού» της ναζιστικής συμμορίας.
Η επιτροπή νομικών θεμάτων εξετάζει το φάκελο και στη συνέχεια διαβιβάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο για την τελική απόφαση.