Το όνομά της Alya, στα αραβικά σημαίνει ουρανός ή παράδεισος και στα εβραϊκά ανύψωση. Η ιστορία της κάνει το γύρο του κόσμου και μας κάνει να χαμογελάμε και να ελπίζουμε, την ώρα που η πανδημία αναζωπυρώνεται σε δεκάδες χώρες, προκαλώντας ανησυχία και δη για τις ευπαθείς ομάδες.
Η Alya Meghames είναι 106 ετών και ζει στο χωριό Deir Dourit της επαρχίας El Chouf του Λιβάνου, όπου 160 περιοχές της χώρας βρίσκονται ξανά σε καθεστώς περιορισμών εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.
Η αιωνόβια γιαγιά, όπως και πολλοί άλλοι μεγάλοι άνθρωποι, κόλλησε, ανέπτυξε κάποια συμπτώματα, διαγνώστηκε θετική στον κοροναϊό και επέζησε. Δεν είναι η μόνη άνω των 100 ετών που κόλλησε και επιβίωσε. Η ιστορία της όμως είναι λίγο διαφορετική, όπως γράφει σε ανάρτήσή του, στο facebook, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Διαχείρισης στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.
Έχει «τσαγανό»
Η γιαγιά με το όμορφο όνομα, μπήκε στο νοσοκομείο, αλλά παρά τον πόνο και την ταλαιπωρία, αρνήθηκε να μείνει περισσότερο από 3 ημέρες μακριά από το σπίτι της. «Πρέπει να είναι μια γυναίκα με πολύ δυναμική προσωπικότητα και ‘τσαγανό’ παρά την ηλικία της, γιατί τελικά πέρασε το δικό της. Τα παιδιά αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με την επιλογή της και την έφεραν πίσω στο σπίτι της, κι αυτή συνεχίζει τη θεραπεία της στο σπίτι της». αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.
Η ανάρτηση
Ο καθηγητής στην ανάρτησή του αναφέρει «Δύσκολα τα πράγματα στο Λίβανο, με τον αριθμό των κρουσμάτων και τα μέτρα ασφαλείας να αυξάνονται και 160 περιοχές ήδη σε lockdown. Αλλά, μαζί με τις αναφορές των κρουσμάτων, και τα καλά νέα κάνουν το γύρω του κόσμου.
Η κυρία στη φωτογραφία λέγεται Alya Meghames, είναι 106 χρονών και ζει στο χωριό Deir Dourit της επαρχίας El Chouf, στο Λίβανο. Όπως και πολλοί άλλοι μεγάλοι άνθρωποι, κόλλησε, ανέπτυξε κάποια συμπτώματα, διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό και επέζησε. Δεν είναι καν η μόνη άνω των 100 ετών που κόλλησε και επιβίωσε. Η ιστορία της όμως είναι λίγο διαφορετική, όπως αναφέρει το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο ‘The961’.
Δεν έχω δει λεπτομέρειες για τη ζωή της κυρίας Alya, αλλά δεν θα με παραξένευε αν είχε δει πολλά και είχε επιβιώσει από πολλά περισσότερα στη ζωή της. Η κυρία Alya λοιπόν, διαγνώστηκε με κορωνοϊό μετά από διάφορα συμπτώματα, όπως πυρετό και ξηρόβηχα. Μπήκε στο νοσοκομείο, ‘καραντινιάστηκε’ για 3 ημέρες, αλλά παρά τον πόνο και την ταλαιπωρία, αρνήθηκε να μείνει περισσότερο μακριά από το σπίτι της. Πρέπει να είναι μια γυναίκα με πολύ δυναμική προσωπικότητα και ‘τσαγανό’ παρά την ηλικία της, γιατί τελικά πέρασε το δικό της. Τα παιδιά αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με την επιλογή της και την έφεραν πίσω στο σπίτι της, κι αυτή συνεχίζει τη θεραπεία της στο σπίτι της. Όλα ως τώρα πάνε καλά. Δεν μπορεί να κάνει όλα αυτά που έκανε πριν και πρέπει να ξεκουράζεται πιο συχνά, αλλά το τελευταίο διαγνωστικό τεστ που έκανε ήταν αρνητικό για τον ιό. Αλλά το σημαντικό είναι πως επέστρεψε στη ρουτίνα της.
Alya στα αραβικά σημαίνει ουρανός ή παράδεισος και στα εβραϊκά ανύψωση. Η ιστορία της κυρίας Alya με το ωραίο όνομα, είναι μια από αυτές τις ελπιδοφόρες ιστορίες, που ευτυχώς κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν και πείσμα αλλά και πολύ δύναμη μέσα τους. Υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες με ωραίο τέλος».