Είναι επίμονες, εργατικές, μορφωμένες, δεν φοβούνται να ρισκάρουν αλλά και να κουραστούν προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους για να ανέβουν σκαλί σκαλί στην «κορυφή». Οι γυναίκες αποτελούν την ήρεμη δύναμη των επιχειρήσεων, η οποία όμως δρα αποτελεσματικά στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο, και διαθέτουν «ειδικά» χαρακτηριστικά που τις βοηθούν να αντεπεξέλθουν στον πολυσύνθετο ρόλο τους. Αυτό αποδεικνύουν τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας που πραγματοποίησε για ένατη συνεχή χρονιά η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με εστίαση στη γυναίκα ανώτατο στέλεχος.
Η έρευνα, η οποία περιλαμβάνεται στην έκδοση της ICAP Group «Leading Women in Business» και θα κυκλοφορήσει με «ΤΑ ΝΕΑ» το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, παρουσιάζεται σήμερα και όπως προκύπτει σκοπός της είναι να διερευνήσει τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις γυναίκες επιχειρηματίες- ανώτατα στελέχη, τα οποία τις οδήγησαν στην κορυφή της ιεραρχίας. Επίσης, να καταγράψει τα εμπόδια που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ανέλιξης, καθώς και να αποτυπώσει τις δράσεις τους με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης (COVID-19) και την εκτίμησή τους για την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που διοικούν τα προσεχή έτη.
Πολλές ώρες δουλειάς
Στο ερώτημα σχετικά με το πόσες ώρες οι γυναίκες ανώτατα στελέχη απασχολούνται κατά μέσο όρο ημερησίως στην εταιρεία τους, διαπιστώθηκε ότι το 91% εργάζεται πέραν του καθιερωμένου οκταώρου, ενώ το 43% παραμένουν στο γραφείο τους παραπάνω από 10 ώρες, γεγονός που δείχνει ότι η επιμονή και η εργατικότητα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που τις διακρίνουν. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μεγάλο ποσοστό απαντήσεων συνεχίζει να αποσπά και η ηθική (51%), γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι οι γυναίκες-ηγέτες λειτουργούν με ακεραιότητα και πιστεύουν στις προσωπικές τους αξίες, οι οποίες τις οδηγούν στη λήψη των επιχειρηματικών τους αποφάσεων. Επιπλέον διαθέτουν επικοινωνιακές δεξιότητες (45%) και είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση κρίσεων (42%).
Τα εμπόδια
Ωστόσο ο δρόμος προς την κορυφή της επαγγελματικής ιεραρχίας δεν είναι εύκολος για τις γυναίκες. Σχεδόν επτά στις δέκα (68%) λένε ότι οι προκαταλήψεις λόγω φύλου και οι οικογενειακές υποχρεώσεις τους αποτέλεσαν το σημαντικότερο εμπόδιο στην καριέρα τους. Υψηλό είναι και το ποσοστό των γυναικών που θεωρεί ότι δεν έτυχε της δέουσας υποστήριξης από συναδέλφους (59%), ενώ το 49% δηλώνει ότι οι μειωμένες ευκαιρίες προώθησης σε σχέση με τους άνδρες αποτέλεσαν εμπόδιο στην επαγγελματική τους πορεία. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, οι γυναίκες θεωρούν πως η επικρατούσα εταιρική κουλτούρα δεν επέτρεψε την επαγγελματική τους ανέλιξη (42%).
Ωστόσο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η προστασία της μητρότητας που συνοδεύεται από διευκολύνσεις στην παιδική φύλαξη, τη λήψη αδειών ειδικού σκοπού, κλπ. αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για την πρόσβασή τους στην ανώτερη διοίκηση και επιχειρηματικότητα. Μάλιστα το εύρημα αυτό καταδεικνύει την επιθυμία τους να διατηρήσουν την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού και οικογενειακού βίου.
Πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα
Σε ποιους τομείς όμως θεωρούν ότι υπερτερούν ή υστερούν οι γυναίκες ανώτατα στελέχη έναντι των ανδρών; Παραπάνω από 7 στις 10 ερωτηθείσες θεωρούν ότι οι γυναίκες κατανοούν καλύτερα τους συναδέλφους τους (73%), ενώ το 63% πιστεύει ότι η γυναίκα ανώτατο στέλεχος έχει αυξημένη διορατικότητα. Οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες (61%) είναι υψηλότερες από των ανδρών, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι είναι και καλές ακροάτριες. Επίσης, οι γυναίκες-ηγέτες αποτελούν παράδειγμα για τους συναδέλφους τους, είναι επίμονες και εργατικές, ενώ διακατέχονται από πνεύμα δημιουργικότητας.
Ωστόσο η πλειονότητα όσων ερωτήθηκαν θεωρεί ότι οι γυναίκες είναι πιο διστακτικές στην ανάληψη ρίσκου (μόλις 14% δήλωσε ότι υπερτερούν), ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν με χαμηλότερη αυτοπεποίθηση (17%), εμφανίζονται λιγότερο ανταγωνιστικές (21%) και θεωρούν ότι υπολείπονται στην υιοθέτηση καινοτομιών σε σχέση με τους άνδρες (27%).