Η σημερινή παράδοση των 50 κλινών ΜΕΘ για τον κοροναϊό στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μοιάζει περισσότερο με εγκαίνια βιτρίνας παρά ουσίας καθώς μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε ότι δεσμεύεται για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, ωστόσο η πραγματικότητα για την οποία μιλούν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των νοσηλευτών είναι εντελώς διαφορετική από τα λεγόμενα της κυβέρνησης.
Η πρακτική των αναγκαστικών μετακινήσεων αντί των προσλήψεων
Μάλιστα τα ερωτήματα για το πως θα λειτουργήσουν τελικά οι ΜΕΘ που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση χωρίς το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, αλλά και οι καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ τις προηγούμενες ημέρες έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες για το πώς θα αντέξει την πίεση το ΕΣΥ, καθώς η ως τώρα κυβερνητική πρακτική για τις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών αντί για προσλήψεις οδηγεί στην αποδυνάμωση του συστήματος αντί για την ενίσχυσή του.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες από τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών για αυτή την πρακτική έγινε ακριβώς γιατί ενόψει της λειτουργίας των 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία, η κυβέρνηση επέλεξε να μετακινήσει γιατρούς και σε ορισμένες περιπτώσεις άλλων ειδικοτήτων από άλλα νοσοκομεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Και όλα αυτά την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και σχεδόν οι μισές ΜΕΘ για τον κοροναϊό είναι γεμάτες, καθώς από τις 278 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα, οι 113 είναι κατειλημμένες.
Δανεικό προσωπικό
Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος από τις 50 κλίνες σήμερα λειτουργούν οι 12 με «δανεικό προσωπικό» από άλλα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στα νοσοκομεία της χώρας είναι 80 κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες αλλά κλειστές λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού.
«Χρειάζεται η πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Δεν μπορούμε να αθροίζουμε ως κλίνες ΜΕΘ την προσωρινή μετατροπή λόγω κοροναϊου των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των μονάδων αρνητικής πίεσης κ.α. ΜΕΘ δεν θεωρείται η κλίνη που διαθέτει έναν αναπνευστήρα χωρίς τον άλλον απαραίτητο εξοπλισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και υπογραμμίζει ότι για να μην βρίσκονται οι γιατροί αντιμέτωποι όπως κάθε χρόνο με το φαινόμενο να διαλέγουν από λίστα αναμονής ποιοι θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ απαιτούνται 3500 κλίνες ΜΕΘ.
Είναι πολύ χαρακτηριστική η περιγραφή της κατάστασης από τον κ. Γιαννακό με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια των κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία».
«Σημαντική πρωτοβουλία από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ να δωρίσει 50 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Δείχνει ότι όταν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια διορθώνονται παθογένειες του συστήματος.
Το ερώτημα όμως είναι πότε θα λειτουργήσουν οι 50 κλίνες ΜΕΘ. Με δανεικό προσωπικό άμεσα λειτουργούν οι 12 κλίνες. Για να συμβεί αυτό μετακινήθηκαν νοσηλευτές και γιατροί από άλλα νοσοκομεία της Αττικής στο Σωτηρία. Και μάλιστα νοσοκομεία που διαθέτουν κλινικές κοροναϊου και εξ αιτίας αυτού καθίσταται επισφαλής η λειτουργία τους όπως καταγγέλλουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Το μεγάλο πρόβλημα διαχρονικά στο σύστημα είναι ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτούργησαν ποτέ δεκάδες έτοιμες κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες. Σήμερα είναι κλειστές 80 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία έτοιμες εξοπλισμένες λόγω έλλειψης προσωπικού. Η ΠΟΕΔΗΝ ανέδειξε το ζήτημα σε σχετική έρευνα.
Ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο και στο ΣΩΤΗΡΙΑ. Με μετακινήσεις προσωπικού δεν ανοίγουν ΜΕΘ.
Λίστες αναμονής
Χρειάζεται η πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Δεν μπορούμε να αθροίζουμε ως κλίνες ΜΕΘ την προσωρινή μετατροπή λόγω κοροναϊου των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των μονάδων αρνητικής πίεσης κ.α. ΜΕΘ δεν θεωρείται η κλίνη που διαθέτει έναν αναπνευστήρα χωρίς τον άλλον απαραίτητο εξοπλισμό.
Ηλικιωμένοι ασθενείς με κοροναϊο καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.
Εάν δεν βιαστεί το υπουργείο Υγείας να λειτουργήσουν περισσότερες ΜΕΘ με τη κατάλληλη στελέχωση το χειμώνα πάλι θα είμαστε αντιμέτωποι με την τραγική κατάσταση να επιλέγουν οι εντατικολόγοι ποιοί από τη λίστα αναμονής θα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο. Συμβαίνει κάθε χειμώνα στα νοσοκομεία με την εποχική γρίπη και τις άλλες παθήσεις. Πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία. Με βάσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ».
Αποδυνάμωση
Αξίζει να υπογραμμιστούν και τα όσα κατήγγειλε προ ημερών η ΟΕΝΓΕ και μάλιστα με αφορμή αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία στο Σωτηρία για τη λειτουργία -όπως αποδεικνύεται- των συγκεκριμένων ΜΕΘ που εγκαινιάστηκαν σήμερα. Η ΟΕΝΓΕ μιλούσε για αποδυνάμωση ήδη τραγικά υποστελεχωμένων κλινικών και ήρθε σε αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΟΕΝΓΕ επεσήμαινε:
«1. Η ασφαλής λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ απαιτεί κατάλληλο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η εντατικολογία είναι εξειδίκευση και η εκπαίδευση διαρκεί 2 χρόνια και όχι 3 μήνες. Πολύ περισσότερο δε δεν διαρκεί μόνο… 2 ώρες (!) όπως επιχειρήθηκε να γίνει με «ταχύρρυθμα σεμινάρια» σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αναγκαστικής μετακίνησης συναδέλφων. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ. Όχι μόνο δεν το έκανε, όχι μόνο δεν υπάρχει ο αντίστοιχος σχεδιασμός αλλά σταθερά προσηλωμένη «στη λογική κόστους – οφέλους» υπεραμύνεται της πολιτικής των μετακινήσεων, των «μπαλωμάτων» που μισοκλείνουν τρύπες για να ανοίξουν άλλες. Στην έγγραφη εντολή του Γ.Γ Υπουργείου Υγείας 1/10 (κοινοποιήθηκε 5/10) περί αναγκαστικής μετακίνησης γιατρών προς ΜΕΘ «Σωτηρία», περιλαμβάνονταν πολλοί γιατροί χωρίς εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία. Γι’ αυτό άλλωστε με δημόσια ανακοίνωση στις 8/10 ακόμα και η πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ΜΕΘ η ορισμένη από το ίδιο το υπουργείο δηλώνει (από κοινού μαζί με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας) πως δεν είχε ανάμειξη ούτε καν ενημέρωση γι’ αυτή τη μεθόδευση.
Ελλείψεις
2. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να μας πείσει ότι στα νοσοκομεία από τα οποία μετακινούνται οι γιατροί υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών.
Αναφέρει ενδεικτικά ότι στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» από το οποίο μετακινείται (σύμφωνα με το non paper 14/10) ένας παθολόγος (αντί για τους τρεις που αναφέρονταν στην έγγραφη εντολή 1/10) υπηρετούν 49 γιατροί Ειδικής (Εσωτερικής) Παθολογίας. Παραλείπει το υπουργείο να πει ότι από τους 49 γιατρούς μόνο οι 22 είναι ειδικευμένοι και ότι οι υπόλοιποι 27 είναι ειδικευόμενοι. Παραλείπει να αναφέρει ότι από τους 22 ειδικευμένους μόλις 12 (μόνιμοι και επικουρικοί) είναι στις 2 παθολογικές κλινικές οι οποίες έχουν 12 κενές οργανικές θέσεις σε σύνολο 24, δηλ. το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Παραλείπει να αναφέρει ότι οι υπόλοιποι 10 ειδικευμένοι Παθολόγοι υπηρετούν σε άλλα τμήματα (ΤΕΠ, ΜΕΘ κλπ.) και όχι στις 2 Παθολογικές κλινικές. Παραλείπει να αναφέρει πως η εντολή μετακίνησης που δόθηκε πρόσφατα (1/10, κοινοποιήθηκε 5/10) από το υπουργείο αφορούσε 3 από τους 12 συνολικά ειδικευμένους Παθολόγους των 2 παθολογικών κλινικών. Γιατί το υπουργείο δεν αναφέρει πόσες κενές οργανικές θέσεις γιατρών υπάρχουν στις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται γιατροί και πόσες εφημερίες το μήνα κάνουν οι γιατροί στις αντίστοιχες κλινικές;
Καθυστερεί τις μόνιμες προσλήψεις
3. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2020 το Ε.Σ.Υ. θα έχει ενισχυθεί με 1.381 μόνιμους γιατρούς. Ας υποθέσουμε ότι οι κρίσεις για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί θα ολοκληρωθούν μέσα σε 2 μήνες, πράγμα απίθανο, δεδομένου ότι από τις 940 θέσεις που προκηρύχθηκαν τον 2/2020 μόλις οι 500 έχουν ολοκληρωθεί 8 μήνες μετά. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι ενισχύεται το σύστημα με 1.381 γιατρούς δεδομένου ότι ένα ποσοστό αναπληρώνει γιατρούς που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης. Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τα ανεπαρκέστατα οργανογράμματα (του 2012) είναι πάνω από 6000.
4. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθυστέρησε απαράδεκτα να προκηρύξει τις θέσεις για μόνιμους γιατρούς ΜΕΘ ώστε να στελεχωθούν οι κλίνες που προσπαθεί τώρα να στελεχώσει με αναγκαστικές μετακινήσεις. Η προκήρυξη έγινε μόλις πριν λίγες εβδομάδες και με τέτοιο τρόπο (π.χ. αποκλεισμό των Αναισθησιολόγων και Παθολόγων Εντατικολόγων στην 7η ΥΠΕ και αλλού) που πιθανότατα θα μπλοκαριστεί από δικαστικές προσφυγές.
Όταν δε βολεύει η πραγματικότητα
Συμπέρασμα: όταν η πραγματικότητα δε βολεύει την κυβέρνηση τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μετά τις παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ υπαναχώρησε από την αρχική εντολή αναγκαστικής μετακίνησης 25 γιατρών (έγγραφο του Γ.Γ κ. Κωτσιόπουλου 1/10/20 που κοινοποιήθηκε 5/10/20 για το οποίο είχε αντιδράσει ακόμα και η πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ΜΕΘ την οποία το ίδιο το υπουργείο έχει ορίσει) δεν ομολογεί την υπαναχώρηση αλλά εξακολουθεί τα ψέματα και τις αλχημείες επιμένοντας σε επικοινωνιακά τεχνάσματα εξωραϊσμού «της αντιλαϊκής πολιτικής» και όχι στην ουσία της ασφάλειας των ασθενών, τόσο όσο αφορά τις ΜΕΘ του «Σωτηρία» όσο και τα τμήματα των υπόλοιπων νοσοκομείων.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, για την κάλυψη του συνόλου των 6.000 κενών οργανικών θέσεων, για την ανάπτυξη και στελέχωση των ΜΕΘ και των υπόλοιπων τμημάτων και κλινικών. Με αλχημείες και ψέματα δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας».
Επισημαίνεται τέλος ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού στο Σωτηρία για τα εγκαίνια των 50 κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά της Βουλής τονίζουν την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων του αναγκαίου και εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι ΜΕΘ που ανοίγουν.