Για κρίση διαρκείας, ενδεχομένως έως και μέχρι το τέλος του έτους προετοιμάζεται η Ελλάδα, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να φτάσει έως τα άκρα προκειμένου να επιβάλει την ατζέντα του στις διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας, όποτε αυτές αρχίσουν.
Παράλληλα με τις προετοιμασίες σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα επιχειρεί να ανταποκριθεί άμεσα και σε στρατιωτικό επίπεδο καθώς ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι πιο πιθανός κάθε μέρα που περνάει, ιδίως με το Oruc Reis να συνεχίζει τον πλου του στις παρυφές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
H κίνηση του ερευνητικού έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις να δίνουν απευθείας εικόνα στην Αθήνα στο κέντρο επιχειρήσεων.
Με την τουρκική παραβατική συμπεριφορά να μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς η Ελλάδα επιδίδεται σε ένα διπλωματικό κατοστάρι.
Συγκεκριμένα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το υπουργείο προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:
- Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
- Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
- Επιστολή προς τον ΥΕ/ΑΕ Borrell για την Τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
- Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
- Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
- Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
- Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.
- Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Το τουρκικό «κόλπο» με την Έρευνα και Διάσωση
Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των τουρκικών προκλήσεων έχει να κάνει με την έμπρακτη αμφισβήτηση που επιχειρεί η Άγκυρα σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επεκτείνοντας με σχετικό νόμο τον χώρο ευθύνης της στον τομέα της Έρευνας και της Διάσωσης.
Η απόφαση που υπεγράφη από τον Ερντογάν ταυτίζεται με τα όρια του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, δημιουργώντας ένα δεύτερο μέτωπο για την πρόκληση θερμού επεισοδίου. Άλλωστε το ζήτημα αυτό περιλαμβάνεται σε όσα η Αγκυρα επιδιώκει επίσης να θέσει στο πακέτο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, πέραν αυτού των θαλασσίων ζωνών και περικλείει περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Απογοήτευση από τη Σύνοδο Κορυφής
Διάρκεια μεγάλη που μπορεί και να ξεπεράσει τους τρεις μήνες θα έχει η κρίση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά, το θρίλερ με την Άγκυρα μπορεί να μην έχει ως ορόσημο τις αμερικανικές εκλογές, αλλά να παραταθεί μέχρι και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Αμερικανική Προεδρία, εφόσον φυσικά αλλάξει ο ένοικος.
Καθόλου ικανοποιητική δεν ήταν για την Ελλάδα η έκβαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει τη διπλωματική γραμμή άμυνάς του, προσβλέποντας στην ευρωπαϊκή επιχειρησιακή συνδρομή εάν επαληθευθούν τα δυσμενή σενάρια για τις προθέσεις του τούρκου προέδρου. Προσέκρουσε ωστόσο στα διαφορετικά συμφέροντα συγκεκριμένων κρατών-μελών και στον γενικότερο αιφνιδιασμό της ΕΕ από την προκλητική στάση του Ταγίπ Ερντογάν.
Η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία, η οποία τελικά δεν συμπεριελήφθη στο κείμενο Συμπερασμάτων. Την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την Τουρκία συνόψισε κοινοτική διπλωματική πηγή με τη φράση «έρχονται δύσκολες μέρες».
Πήρε θάρρος ο Ερντογάν
Από την στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος είδε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες του έδωσαν πίστωση χρόνου μέχρι το Δεκέμβριο, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων, η Άγκυρα επιταχύνει και κλιμακώνει τις προκλήσεις.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, «στέλνει» το Oruc Reis, όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο, ενώ με παράνομο χάρτη «οριοθετεί» την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στα όρια αυτού που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα» “γκριζάροντας” το μισό Αιγαίο, στο όριο του 25ου μεσημβρινού.
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, εξάλλου, ξεκαθάρισε, με εμπρηστική ρητορική, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κινείται με βάση τους δικούς της στόχους στην περιοχή.
Οι επόμενες μέρες που απομένουν για τη λήξη της ισχύος της παράνομης τουρκικής Navtex, στις 22 Οκτωβρίου, θεωρούνται κρίσιμες, με την ελληνική πλευρά να απαντά με ψυχραιμία, μη επιθυμώντας στρατιωτική κλιμάκωση. Ωστόσο και με βάση την πάγια θέση της για σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, δε θα αφήσει αναπάντητη καμία κίνηση που θα παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα.
Θρίλερ με την πορεία του Oruc Reis
Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελλόριζου.
Παρακολουθήστε live την πορεία του Oruc Reis
Από χθες το βράδυ, το ερευνητικό πλοίο, πρωταγωνιστεί σε έναν πόλεμο νεύρων της Άγκυρας προς την Αθήνα. Η Τουρκία ανέβασε το ερευνητικό σκάφος στο βόρειο τμήμα της navtex και πλέον βρίσκεται περίπου 25 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με νοτιοδυτική πορεία προς το δυτικότερο άκρο της περιοχής της παράνομης navtex, ενώ κατά τον πλου του προσέγγισε στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη και στα 14 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη.
Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο -σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX- αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.
Σε πλήρη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις
«Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δίκαια και την κυριαρχία της Ελλάδας» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα προς την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα είναι ότι δεν επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της κρίσης και την πολεμική αναμέτρηση. «Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονόητα τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της, αποφασισμένη να απαντά με διπλωματικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Μιλώντας στο MEGA, o βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, σημείωσε τόνισε ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ, αποτελεί μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας και θα ασκηθεί, όταν η χώρα κρίνει ότι είναι εθνικά σκόπιμο και χρήσιμο, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού.
Συνέχισε λέγοντας ότι σε κάθε παράνομη δράση της Τουρκίας, η Ελλάδα απαντά με νόμιμο διπλωματικό τρόπο: «Η Τουρκία υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και η Ελλάδα απάντησε με δυο διεθνώς νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο».
Γκριζάρει το Αιγαίο
Την ίδια ώρα και η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για κάθε πιθανό σενάριο, μετά και τις εξελίξεις με τον νέο τουρκικό νόμο για τον αυθαίρετο προσδιορισμό της περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης, με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να επεκτείνει την περιοχή που θεωρεί ότι μπορεί να έχει το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης ώστε να καλύψει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου, την οποία θέλει να υφαρπάξει με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η Άγκυρα, ανακοίνωσε ευθαρσώς ότι, το μισό Αιγαίο μαζί με τα νησιά μας είναι περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει δικαίωμα για έρευνα και διάσωση. Δημοσίευσε δε και σχετικό χάρτη, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή φέρνει πιο κοντά ένα θερμό επεισόδιο.
«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!», αναφέρει προκλητικά σε ανάρτησή του ο τούρκος υπουργός Μεταφορών.
Fatih’e, Yavuz’a, Kanuni’ye selam olsun.✋#MaviVatanımızda arama ve kurtarma sorumluluk sahamızı, Doğu Akdeniz’de faaliyet gösteren milli gemilerimizin arama sahalarını kapsayacak şekilde genişlettik.
Yeni Ulusal Arama ve Kurtarma Planımız ülkemize hayırlı olsun. pic.twitter.com/EkDqxZaY1c
— Adil Karaismailoğlu (@akaraismailoglu) October 17, 2020
«Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τονίζεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
«Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί.», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Ο Ερντογάν παραβίασε τα πρωτόκολλα του Βερολίνου
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο Ερντογάν παραβίασε τα «πρωτόκολλα του Βερολίνου». Στο ρεπορτάζ του Άγγελου Αθανασόπουλου, παρουσιάζεται κατ’ αποκλειστικότητα, το περιεχόμενο των δύο κειμένων επί των οποίων η Αθήνα και η Aγκυρα συμφώνησαν για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με σαφές και μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Το πρώτο κείμενο υπεγράφη στις 13 Ιουλίου και το δεύτερο στις 18 Σεπτεμβρίου.
Τόσο στο «Πρωτόκολλο» του Ιουλίου, όσο και σε αυτό του Σεπτεμβρίου, ήταν καθοριστικής σημασίας η εργασία και των δυο χωρών για την καλλιέργεια ενός ευνοϊκού κλίματος έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στη συνέχεια πολιτικές διαβουλεύσεις ως το τέλος του 2020.
Οι δύο χώρες αναλάμβαναν, εξάλλου, τη δέσμευση ότι κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών, των διαπραγματεύσεων ή/και σε περίπτωση δικαστικών διαδικασιών που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν «θα απέχουν από οποιαδήποτε μελλοντική δραστηριότητα στο πεδίο των υδρογονανθράκων σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές όπου η άλλη πλευρά θα θεωρούσε ότι μια τέτοια δραστηριότητα θα αποτελούσε παραβίαση των δικαιωμάτων της ή θα παρεμπόδιζε τις συνομιλίες/διαπραγματεύσεις/διαδικασίες».
Κάτι που δεν τήρησε η τουρκική πλευρά. Λίγες ημέρες μετά το πρώτο «Πρωτόκολλο του Βερολίνου» η Τουρκία εξέδωσε παράνομη NAVTEX και έστειλε το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το σκηνικό επαναλήφθηκε πρόσφατα με το τουρκικό ερευνητικό συνοδεία πολεμικών πλοίων να επιχειρεί και πάλι μετά από νέα έκδοση αντίστοιχα παράνομης NAVTEX από πλευράς της Άγκυρας.
Γιούνκερ: «Πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις στον Ερντογάν»
Ηχηρή παρέμβαση για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η ΕΕ έναντι της «απαράδεκτης» τουρκικής προκλητικότητας επιχειρεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω της συνέντευξής του στα «ΝΕΑ». Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων εφόσον ο Ερντογάν δεν αλλάξει συμπεριφορά, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει η ΕΕ να δείξει ξεκάθαρα ότι τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ευρωπαϊκά. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε ακόμη για το Μεταναστευτικό, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το Brexit.
«Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν θα θεωρούσα ποτέ δυνατόν όταν ξεκινούσε τη θητεία του. Συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο στην περιοχή αυτή του κόσμου και η EE πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ είναι ο διαμεσολαβητής με την πλήρη έννοια του όρου, πρέπει να μιλήσουμε μαζί, μαζί με την Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο. Δεν πρέπει να δεχτούμε τη στρατηγική του Ερντογάν να διαιρέσει τα κράτη-μέλη σχετικά με το ελληνοκυπριακό – τουρκικό πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε στην πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου» δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την εμπειρία του ανθρώπου που βρέθηκε αρκετές φορές να συνομιλεί με τον Ερντογάν σε δύσκολες διαπραγματεύσεις.
«Δεν υπήρξα ποτέ υποστηρικτής των κυρώσεων, οπουδήποτε επιβάλλονται, γιατί δεν είναι τρόπος αυτός για να επιλυθεί ένα πολιτικό πρόβλημα. Οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων είναι η ουσία. Αλλά αν η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς, τότε θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις» τόνισε κατηγορηματικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στα «ΝΕΑ» την Πέμπτη το απόγευμα, λίγο πριν κλείσει τη μέρα του στο γραφείο που διατηρεί στο Βerlaymont, και μία ώρα αφότου ξεκινούσε η διήμερη συνάντηση των 27 στην άλλη πλευρά της rue de la Loi, όπου ο έλληνας Πρωθυπουργός αναμενόταν να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στους ομολόγους του τη δεύτερη μέρα της Συνόδου. Σχετικά με τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Βερολίνου ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «οι προσπάθειες της Γερμανίας είναι χρήσιμες, αλλά [το αποτέλεσμα] δεν εξαρτάται από τη Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ευθύνη έχει η Τουρκία».
Τατάρ προς Ελληνοκύπριους: «Έτοιμος για διαπραγματεύσεις αν σταματήσετε να είστε αδιάλλακτοι»
Αποφασισμένος να ακολουθήσει τη γραμμή Ερντογάν εμφανίστηκε ο Ερσίν Τατάρ μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ψευδοκράτους.
«Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων. Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας», δήλωσε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.
«Δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον.
Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας» υποστήριξε ο κ. Τατάρ, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.
Τέλος, απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ σημείωσε: «Να είστε δίκαιοι. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».