«Χτύπησε» για δεύτερη φορά η εισαγγελέας της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία πρότεινε την Δευτέρα να μην μπει φυλακή κανένας από τους 57 καταδικασθέντες για συμμετοχή στην νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση, πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.
«Πάγωσε» τους πάντες στο δικαστήριο, προτείνοντας ακόμη και για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και των συνεργών του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα αναστολή εκτέλεσης των ποινών μέχρι το Εφετείο.
Η εισαγγελέας, η οποία δεν «είδε» εγκληματική οργάνωση στην αγόρευσή της επί της απόφασης του δικαστηρίου, αιτιολογώντας την πρότασή της, επικαλέστηκε την μόνιμη κατοικία όλων, ότι έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί, ότι εμφανίστηκαν κάποιοι πρώην βουλευτές στο δικαστήριο, ότι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, ότι δεν υπάρχει ένδειξη για τέλεση αδικημάτων στο μέλλον καθώς – όπως είπε – η Χρυσή Αυγή διαλύθηκε, τα γραφεία και η εφημερίδα έκλεισαν.
Ένα-ένα ωστόσο τα επιχειρήματα της άρχισαν να καταρρίπτονται τις επόμενες ώρες, τόσο από την πολιτική αγωγή όσο και από τους… ίδιους τους χρυσαυγίτες που είχαν πει πολύ «ενδιαφέροντα» πράγματα σε παλαιότερες δηλώσεις τους.
Η φυγοδικία του Μιχαλολιάκου
Παρά το επιχείρημα της εισαγγελέως πως δεν υπάρχει κίνδυνος τέλεσης αδικημάτων στο μέλλον και κίνδυνος φυγής ένα παλιό βίντεο του «Φύρερ» έρχεται ξανά στο προσκήνιο να μας δείξει πως ο ίδιος έχει μάλλον… διαφορετική άποψη.
«Αν χρειαστεί γινόμαστε και φυγόδικοι. Ας πάρουνε αυτό το μήνυμα. Αν χρειαστεί θα μας ψάχνουν και είμαστε χιλιάδες» είχε πει ο Μιχαλολιάκος για να δικαιολογήσει τον Καδισιάρη που κρυβόταν ώστε να γλιτώσει το αυτόφωρο για την επίθεση στη Λιάνα Κανέλλη.
Αυτή η φράση που υπάρχει καταγεγραμμένη σε βίντεο αποτελεί κόλαφο και εκθέτει ανεπανόρθωτα την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου που πρότεινε να μην μπουν στην φυλακή οι χρυσαυγίτες πλην του Ρουπακιά μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.
Η ομιλία του γραμματέα της Χρυσής Αυγής γίνεται στις 9 Ιουνίου του 2012. Δύο μέρες πριν στις 7 Ιουνίου το τότε πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, Ηλίας Κασιδιάρης στην τηλεόραση του ANT1 on air μπουγελώνει και βρίζει την τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και στη συνέχεια χαστουκίζει και σχεδόν γρονθοκοπεί τη Λιάνα Κανέλλη. Στη συνέχεια γίνεται άφαντος από το τηλεοπτικά στούντιο και κρύβεται προκειμένου να γλιτώσει το αυτόφωρο.
Η καταδίωξη Μπαρμπαρούση
Αδύνατο άλλωστε να ξεχαστεί η χολιγουντιανή καταδίωξη του χρυσαυγίτη τότε βουλευτή, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών τον Ιούνιο του 2018 έπειτα από ευθεία προτροπή για στρατιωτικό πραξικόπημα, μέσα από τη Βουλή, με αποτέλεσμα να διαγραφεί ακόμα και από τη Χρυσή Αυγή.
Άμεσα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ποινική δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας.
Λίγες ώρες μετά, ακολούθησε πρωτοφανής καταδίωξη της ΕΛ.ΑΣ στον εθνικό αξονα Αθηνών-Πατρών.
Το αυτοκίνητο του βουλευτή που έχει αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα πέρασε τα διόδια της γέφυρας του Ρίο ακολουθούμενο από περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ με τον βουλευτή να αρνούνταν να σταματήσει.
Αναστολή ακόμη και στον Λαγό που δεν τη ζήτησε
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σχολιάζοντας την πρόταση της εισαγγελέως.
«Εμείς κρίνουμε με βάση αυτά που ακούμε, με βάση την πρόταση της κυρίας εισαγγελέως και εκ του αποτελέσματος. Αυτό που ακούσαμε σήμερα δεν ήταν μια πρόταση εισαγγελικής λειτουργού, ήταν μία πρόταση που αντιστοιχεί σε συνήγορο υπεράσπισης. Η σημερινή πρόταση υπερακόντισε και τις προτάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο κ. Λαγός για παράδειγμα δεν ζήτησε αναστολή και δόθηκε αυτεπαγγέλτως» εξήγησε.
Σχολιάζοντας την στάση της εισαγγελέως της έδρας, ο κ. Καμπαγιάννης σημείωσε ότι «νιώσαμε σε αυτή τη δίκη μόνοι μας. Νιώσαμε ότι δεν υπήρχε πλάτη της εισαγγελικής αρχής. Δεν υπήρχε κάποιος να περιφρουρεί τη νομιμότητα. Εξ’ αρχής είχαμε αυτή την εκτίμηση, δεν παραξενευτήκαμε με την αθωωτική πρόταση που δεν υιοθετήθηκε από το δικαστήριο και το ίδιο ελπίζουμε κι εκτιμούμε ότι θα γίνει και τώρα».
«Θεωρούμε ότι θα έχουμε μια απόφαση που δεν θα θολώσει την ιστορικότητα της απόφασης της 7ης Οκτωβρίου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τα επιχειρήματα που ανέπτυξε στο σκεπτικό της η εισαγγελέας είπε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι, αν αφεθούν ελεύθεροι, θα διαπράξουν αδικήματα.
Παπαδάκης: Εξοργιστική η πρόταση της εισαγγελέως
Ο Κώστας Παπαδάκης, Δικηγόρος, Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, σχολίασε στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστoλών στις ποινές των καταδικασθέντων.
«Η πρόταση της εισαγγελέως δεν μας εκπλήσσει, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μας εξοργίζει κιόλας, γιατί είναι συνεπής σε όλη της την στάση, πρότεινε να αθωωθούν όλοι, πρότεινε να πάρουν ελαφρυντικά όλοι, στη συνέχεια απολογήθηκε και είπε ότι επιμένει στην πρότασή της για αθώωση, σήμερα ζητά να δοθούν αναστολές σε όλους.
» Χαρακτηριστικό του πόση βαρύτητα έχει αυτό που είπε στο δικαστήριο είναι ότι οι συνήγοροι δευτερολογούν πολύ πιο αναλυτικά από ότι την προηγούμενη φορά, γιατί καταλαβαίνουν ότι η επιρροή της συγκεκριμένης εισαγγελέως στο συγκεκριμένο δικαστήριο δικαίως είναι ελάχιστη. Η έκπληξη θα είναι αν το δικαστήριο αποφασίσει σύμφωνα με όσα πρότεινε η εισαγγελέας» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.
Ερωτηθείς για την τελική απόφαση του δικαστηρίου, υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει πως θα είναι αύριο. «Αν απέναντί της είχε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η εισαγγελέας θα ήταν λάβρα εναντίον τους, όπως στην περίπτωση Θεοφίλου, στον οποίο πρότεινε να μπει ισόβια κι ο άνθρωπος αθωώθηκε και αποζημιώθηκε για 5 χρόνια άδικη φυλάκιση».
Θεωρώ αδιανόητο το δικαστήριο να δεχθεί την πρόταση της Εισαγγελέως, κατέληξε.
Προκλήσεις και από την υπεράσπιση
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε ουσιαστικά, για πρώτη φορά στα χρονικά, η ηγεσία και τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης, με ειδεχθή εγκλήματα στην πλάτη τους, να κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης πριν την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου, το οποίο έχει και τον τελικό λόγο για τις ποινές των καταδικασθέντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό η απόφαση να μη ληφθεί ούτε αύριο, αφού το δικαστήριο θα ακούσει τους συνηγόρους υπεράσπισης και στη συνέχεια θα λάβει την απόφασή του.