Το Βέλγιο χάνει τον έλεγχο του δεύτερου πανδημικού κύματος και βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα «τσουνάμι» λοιμώξεων, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας της χώρας.
Ο Φραν Βάντενμπρουκε, ο ομοσπονδιακός υπουργός, δήλωσε στο κανάλι RTL ότι οι Βέλγοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές της συμπεριφοράς τους.
Περιέγραψε την κατάσταση στη γαλλόφωνη Βαλλωνική Περιοχή στα νότια της χώρας, αλλά και στην πρωτεύουσα της χώρας, τις Βρυξέλλες ως «τη χειρότερη, επομένως και την πιο επικίνδυνη σε όλη την Ευρώπη».
Χαρακτηριστικά, τόνισε: «Είμαστε η πιο έντονα πληγείσα περιοχή σε όλη την Ευρώπη. Πραγματικά είμαστε πολύ κοντά σε ένα τσουνάμι… Σε λίγο δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Προς το παρόν έχουμε ακόμη τον έλεγχο της κατάστασης, όμως με τεράστιες δυσκολίες και πιέσεις».
«Αν συνεχίσει να επιδεινώνεται, ο αριθμός των νοσηλευόμενων θα είναι τέτοιος που θα αναγκαζόμαστε να αναβάλλουμε όλο και περισσότερες ιατρικές διαδικασίες που δεν σχετίζονται με τον κοορναϊό, πράγμα που επίσης είναι επικίνδυνο. Η κυβέρνηση έχει μόνο ένα μήνυμα για τον πληθυσμό: Προστατεύστε τον εαυτό σας, προστατεύστε τους αγαπημένους σας για να μην μολυνθείτε».
Το Βέλγιο χρησιμοποιήθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα από τον Βρετανό υπουργό υγείας Ματ Χάνκοκ ως παράδειγμα διαχείρισης του δεύτερου πανδημικού κύματος, αφού τα κρούσματα είχαν κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
Ο Χάνκοκ είχε υποστηρίξει τότε ότι η βελγική πολιτική του περιορισμού των αλληλεπιδράσεων των πολιτών σε μικρές «κοινωνικές φούσκες» είχε υπάρξει αποτελεσματική, καθώς προσπαθούσε να αποδείξει τη χρησιμότητα του «κανόνα των έξι» στον βρετανικό πληθυσμό.
Οι αριθμοί, ωστόσο, έχουν εκτοξευθεί στο Βέλγιο από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ενήλικες επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους και οι μαθητές ξαναμπήκαν στις τάξεις για τη νέα χρονιά.
Μεταξύ της 9ης και της 15ης Οκτωβρίου καταγράφονται καθημερινά 7.876 κρούσματα κατά μέσο όρο. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 79% από την προηγούμενη εβδομάδα.
Την περασμένη Τρίτη, επιβεβαιώθηκαν 12.051 κρούσματα κοροναϊού, δηλαδή «ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας», όπως τόνισε ο Δρ. Στίβεν Βαν Γκουχτ, εκπρόσωπος του Κέντρου Ιικών Κρίσεων του Βελγίου, σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα. «Το όριο των 10.000 κρουσμάτων ξεπεράστηκε και την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, με 10.932 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία ημέρα».
Οι τελευταίοι περιορισμοί που επέβαλε η βελγική κυβέρνηση εφαρμόζονται από τη Δευτέρα. Ανάμεσά τους ο περαιτέρω περιορισμός των ατόμων που επιτρέπονται σε κάθε κοινωνική φούσκα, καθώς η κυβέρνηση έκανε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να αποτρέψει ένα ακόμη lockdown.
Μόνο μια «στενή επαφή» επιτρέπεται εκτός των ατόμων που ζουν στο ίδιο σπίτι. Τέσσερις επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες, μπορούν να επισκέπτονται άλλα σπίτια με τον όρο της τήρησης αποστάσεων.
Επί τέσσερις εβδομάδες με έναρξη τη Δευτέρα, όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν επίσης κλειστά. Η πώληση αλκοόλ θα απαγορεύεται μετά τις 8 το βράδυ και θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.
Ο νέος πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι «πιο σοβαρή» από ό,τι ήταν τον Μάρτιο, όταν είχε επιβληθεί το πρώτο lockdown.
Στα παρασκήνια, η κυβέρνηση διχάζεται για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων. Όμως ο Βάντερμπρουκε, με την υποστήριξη του πρωθυπουργού, κατάφερε εντέλει να πείσει τους σκεπτικιστές εντός της κυβέρνησης ότι ήταν οι κοινωνικές επαφές στο πλαίσιο του τομέα της εστίασης που πυροδοτούσαν την κρίση.
«Το κυριότερο ζήτημα είναι η συμπεριφορά των πολιτών», ξεκαθάρισε ο Βάντερμπρουκε. «Πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να φροντίσουν τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους. επομένως να σέβονται τις αποστάσεις, να φορούν μάσκες όταν αυτές δεν μπορούν να τηρηθούν, να περιορίζουν τον αριθμό των επαφών τους… Αυτά είναι ζωτικά. Δεν μπορώ παρά να το επαναλάβω: Ο ιός δεν ήταν το λάθος κανενός μας, επομένως ας μην δημιουργούμε τύψεις ο ένας στον άλλο. Όμως τώρα, η επίλυση αυτής της κατάστασης είναι ευθύνη όλων».
Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει και την κριτική για το σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης, τη στιγμή που ο ίδιος ο αριθμός των ατόμων που αιτούνται τεστ προκαλεί καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Η δήμαρχος της Ναμούρ, Μαξίμ Πρεβό, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ξεκάθαρο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα τεστ, και ακόμη περισσότερο σε ό,τι αφορά την ιχνηλάτηση. Δεν έχουμε αποτελεσματική επιτήρηση. Έχουμε ουρές χιλιομέτρων από άτομα που επιθυμούν να κάνουν τεστ, οι οποίοι στη συνέχεια περιμένουν μέρες επί ημερών για τα αποτελέσματά τους».
Η υπουργός υγείας της Βαλλωνικής Περιοχής, Κρίστι Μορεάλ, παραδέχτηκε ότι το σύστημα δέχεται πρωτόγνωρες πιέσεις. «Τα εργαστήρια εργάζονται με όλη τους την ταχύτητα. Και το Βέλγιο είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που κάνουν τα περισσότερα τεστ. Όμως κάποια στιγμή, όταν υπάρχουν υπερβολικά πολλοί ασθενείς, το σύστημα καταρρέει».
Μεταξύ της 11ης και της 17ης Οκτωβρίου γίνονταν κατά μέσο όρο 233,9 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία καθημερινά, αύξηση 96% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βέλγιο έχει πληθυσμό μόλις 11,5 εκατομμυρίων.
Πηγή: www.theguardian.com