Φυσικές καταστροφές, ακραία καιρικά φαινόμενα – όπως ο κεραυνός που έπληξε τον αρχαιολογικό χώρο τον Απρίλιο του 2019 τραυματίζοντας τέσσερα άτομα -, ανθρωπογενείς παράγοντες (εδώ, με βάση τις αντίστοιχες μελέτες του εξωτερικού, μπορεί κανείς να εικάσει ότι συμπεριλαμβάνονται «κακόβουλες ενέργειες», όπως οι τρομοκρατικές). Με ένα απόρρητο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που χωράει πολλές μελλοντικές απειλές, η ελληνική πολιτεία προετοιμάζει την «ασπίδα» για το κορυφαίο μνημείο της Ακρόπολης.
Η μεγάλη εικόνα για αυτούς τους κινδύνους υπάρχει στο στικάκι 600 σελίδων που παρέδωσαν χθες στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο πρόεδρος του ΔΣ και διοικητής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, Θεόδωρος Δραβίλλας. Πρόκειται για την – απόρρητη – μελέτη τρωτότητας και ασφάλειας που αφορά τη συνολική προστασία του Βράχου της Ακρόπολης και των μνημείων της, καθώς και των μνημείων στην ευρύτερη περιοχή, από το Ηρώδειο και τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι τον Αρειο Πάγο, τον λόφο των Μουσών, τον λόφο των Νυμφών, την Πνύκα, την Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά και τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης υπηρεσιών στον αρχαιολογικό χώρο, εκτιμώνται οι πιθανοί κίνδυνοι σε ένα μεγάλο εύρος, το οποίο περιλαμβάνει και φυσικά φαινόμενα, απόρροια της πλανητικής κλιματικής αλλαγής, και ανθρωπογενείς παράγοντες. Οπως διευκρινίστηκε χθες, το σχέδιο αναλύει σε βάθος τους παράγοντες τρωτότητας, μελετά τους όρους επικινδυνότητας για τον χώρο και καταλήγει σε ένα σύνολο προτάσεων, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως ή σύμφωνα με εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών μεσομακροπρόθεσμα.
Οπως δήλωσε, εκτός άλλων, η υπουργός Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη δράση του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας: «Ζητήσαμε να συνεργαστούν με τις δικές μας υπηρεσίες, προκειμένου να αποτυπώσουν την υπάρχουσα κατάσταση, κυρίως όμως να προχωρήσουν σε προτάσεις και να μας προτείνουν λύσεις για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, ώστε η ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης να γίνει ακόμα πιο ισχυρή απ’ ό,τι είναι σήμερα. Από σήμερα, που μας παραδίδεται επισήμως το πόνημα του ΚΕΜΕΑ, μελετάμε τις προτάσεις, σχεδιάζουμε τα έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα, και τα θέτομε σε τροχιά υλοποίησης».
«Εποχή πρωτόγνωρων απειλών»
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, «…η πρόκληση ήταν μεγάλη, συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο ασφαλείας, το οποίο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις παρούσες και μελλοντικές και δυνατόν προβλεπόμενες απειλές. Διότι η εποχή η οποία διανύουμε είναι εποχή πρωτόγνωρων απειλών. Αυτό που ίσχυε στο παρελθόν, ότι τα μνημεία είναι ουσιαστικά ασφαλή, λόγω του συμβολισμού και της σημασίας την οποία έχουν, και είναι σεβαστά απ’ όλους, δυστυχώς στις ημέρες μας δεν ισχύει. Κατά συνέπεια, υπάρχουν νέου είδους απειλές για τα αρχαιολογικά μνημεία και τα μουσεία, και αυτό επιβάλλει πλέον να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός…».
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΚΕΜΕΑ Θεόδωρος Δραβίλλας επισήμανε ότι «θα είμαστε εδώ με τα στελέχη μας προκειμένου να δώσουμε όπου απαιτηθεί, σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας, σε οποιοδήποτε μουσείο, αρχαιολογικό χώρο, περιεχόμενο σε ό,τι αφορά ασφάλεια, μελέτη επικινδυνότητας, τρωτότητας και λήψη κατάλληλων μέτρων».
Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες της μελέτης πραγματοποιήθηκε τρισδιάστατη γεωγραφική αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, η οποία εκτείνεται από το Κουκάκι έως την οδό Πατησίων.