Καθηγητής του Κέιμπριτζ υποστηρίζει ότι τα πάρτι νέων που προσπαθούν να κολλήσουν κοροναϊό για να αποκτήσουν ανοσία ενδέχεται να αποτελέσουν μέρος της νέας κανονικότητας, αν δεν κατορθώσουμε να εξαλείψουμε τον ιό. Συνάδελφοί του προειδοποιούν ότι ακόμη δεν έχουμε επαρκείς γνώσεις για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης.
Ο Πολ Λένερ, καθηγητής ανοσολογίας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε σε ενημέρωση του Science Media Centre ότι ο ιός ενδέχεται να έχει έρθει για να μείνει, και ότι ίσως υπάρξουν «πάρτι κοροναϊού» για τους νέους, προκειμένου να εκτεθούν στον φονικό ιό όσο ο κίνδυνος που διατρέχουν από αυτόν παραμένει χαμηλός.
«Θα φανώ αισιόδοξος γύρω από το ζήτημα και θα πω ότι δεν πιστεύω ότι ο ιός είναι και τόσο ασυνήθιστος ώστε να καταφέρει να μας εξοντώσει ή να μας αναγκάσει να ζούμε με τους παράξενους τρόπους που ζούμε αυτή τη στιγμή», σημείωσε. «Πιστεύω ότι πρόκειται να εξελιχθεί παρόμοια με τους τέσσερις ενδημικούς κοροναϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Είτε θα εμβολιαζόμαστε είτε θα τον κολλάμε όσο είμαστε ακόμη νέοι – και οι νέοι δεν ασθενούν από αυτό τον ιό».
Προσκλήσεις για «κορόνα-πάρτι»
Όσον αφορά το δεύτερο ενδεχόμενο, πρότεινε: «Θα τον κολλάμε σε νεαρές ηλικίες και δεν θα ασθενούμε. Οι άνθρωποι θα δέχονται προσκλήσεις για πάρτι – όπως γινόταν με την ανεμοβλογιά – ώστε να μην τον κολλήσουν για πρώτη φορά σε μεγαλύτερη ηλικία. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθεί».
Αν και ορισμένοι έχουν εγείρει ανησυχίες γύρω από τη φθίνουσα ανοσία, ο Λένερ ήταν και πάλι… αισιόδοξος, λέγοντας ότι η επαναμόλυνση κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο ήπια σε σχέση με την πρώτη λοίμωξη, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται πως είναι σπάνια.
«Πάνω από 40 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί και την τελευταία φορά που κοίταξα… υπάρχουν τέσσερα ανησυχητικά περιστατικά για το θέμα της επαναμόλυνσης», τόνισε. «Επομένως πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάζουμε, να ανησυχούμε για ατό, όμως νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να λέμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει εξελιχθεί ακριβώς για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πράγματα, και θα αντιμετωπίσει αυτό τον ιό».
«Δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις»
Όμως ο Ντέιβιντ Χέιμαν, καθηγητής επιδημιολογίας λοιμωδών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, θεωρεί ότι θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί: «Ένα από τα σενάρια είναι ότι ο κοροναϊός θα καταστεί ενδημικός, όπως οι άλλοι τέσσερις ενδημικοί ανθρώπινοι κοροναϊοί, όμως η τελική του μοίρα παραμένει άγνωστη προς το παρόν», εξηγεί στον Guardian, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο κύρια προβλήματα με την άποψη της εκούσιας έκθεσης παιδιών ή νέων στον κοροναϊό.
«Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης, ακόμη και μεταξύ των νέων και ασυμπτωματικών», τονίζει, ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο για πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία.
«Έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές για επαναμόλυνση μεταξύ ανθρώπων που μολύνθηκαν και ασθένησαν. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με την επαναμόλυνση μεταξύ των ασυμπτωματικών φορέων, γιατί τις περισσότερες φορές δεν υποβάλλονται σε τεστ», προειδοποιεί.
Και οι νέοι κινδυνεύουν από τον κοροναϊό
Ο Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου συμφωνεί μαζί του, προσθέτοντας ότι αν και είναι σπανιότερο μεταξύ των νέων, και εκείνοι έχουν πιθανότητες να αισθανθούν πολύ άσχημα ή να αναπτύξουν «μακροχρόνιο κοροναϊό».
«Δεν θα πρότεινα σε κανέναν να επιχειρήσει να κολλήσει επίτηδες κοροναϊό ή να τον μεταδώσει στα παιδιά του», υπογραμμίζει, μιλώντας στον Guardian.
- Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία της 41χρονης εγκύου – Την σκότωσαν και την έβαλαν σε μπαούλο
- Ιαπωνία: Κλέφτης παπουτσιών σε νηπιαγωγείο πιάστηκε στα πράσα αλλά δεν ήταν… άνθρωπος (βίντεο)
- Νεκρός ο Vladimir Shklyarov, διάσημος Ρώσος χορευτής μπαλέτου – Έπεσε από τον 5ο όροφο