Εκλεισε η συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2022 – 2027. Αυτή αφορά τον κανονισμό της ΚΑΠ, ενώ όπως αναφέρουν πηγές, το συνολικό πακέτο των άμεσων ενισχύσεων που θα λαμβάνουν ετησίως οι έλληνες αγρότες θα κυμαίνεται στα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή στα ίδια περίπου σημερινά επίπεδα
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο οποίος όπως είπε οι τελευταίες διαπραγματεύσεις έγιναν μεταξύ των κρατών – μελών μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών που διήρκησε πάνω από 40 ώρες. Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου.
Ο Μάκης Βορίδης κάνει λόγο για μία ισορροπημένη συμφωνία για τον κανονισμό που αφορά στα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ, με την οποία διαμορφώθηκε ο τρόπος ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής φιλοδοξίας (Πράσινη Συμφωνία) της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός πέτυχε να υπάρξει σημαντικός βαθμός ευελιξίας στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (eco schemes) του Πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις) προκειμένου να μην απωλεσθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η δυνατότητα συμψηφισμού γεωργοπεριβαλλοντικών δαπανών του Πυλώνα ΙΙ (αγροτική ανάπτυξη) με τα ποσά που θα διατεθούν για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων.
Τα Πρότυπα
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα Πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης (Αμειψισπορά) και (Διατήρηση μη παραγωγικών στοιχείων και περιοχών για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις) συμφωνήθηκε να εφαρμόζονται σε εκτάσεις πάνω από 100 στρέμματα χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
Τέλος, ο Βορίδης πέτυχε να εξαιρεθούν οι μικροκαλλιεργητές που λαμβάνουν ενισχύσεις έως 2.000 ευρώ ετησίως από τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως επίσης και να υπόκεινται σε πιο απλοποιημένους ελέγχους με στόχο τη διασφάλιση της συμβολής τους στις φιλοπεριβαλλοντικές απαιτήσεις που θέτει η Ενωση.
Στη βάση αυτής της Συμφωνίας, το Συμβούλιο προώθησε το θέμα για συζήτηση και ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά το νομικό πλαίσιο των κανονισμών της νέας ΚΑΠ.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.