Στο φως έρχονται οι διάλογοι για το μορατόριουμ ασκήσεων στις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας, στο διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου, το οποίο έσπευσε να ανακοινώσει εχθές ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Συγκεκριμένα, κορυφαία ελληνική πηγή αναφέρεται στα όσα έγιναν στο ΝΑΤΟ, στο μορατόριουμ και τις ασκήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το οποίο έγινε την Παρασκευή (23.10.2020) στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αποτέλεσε πρόταση που «έπεσε στο τραπέζι» από τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας και όχι από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ πρότεινε ότι 28 και 29 Οκτωβρίου, ημερομηνίες οι οποίες αποτελούν εθνικές εορτές και για τις δύο χώρες, υπάρχει η δυνατότητα ενός μορατόριουμ ώστε να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις.
Τόσο η Άγκυρα, όπως είχε επιβεβαιώσει σε σχετικές δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, όσο και η Αθήνα είδαν θετικά την πρόταση Στόλτενμπεργκ.
«Πολύ ευπρόσδεκτο βήμα»
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε μιλήσει για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση» προσθέτοντας πως οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν.
Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων, είχε τονίσει μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης.
Όπως και προχθές, ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε η Ελλάδα και η Τουρκία να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και ανέδειξε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως μίας πλατφόρμας όπου συμμαχικές χώρες μπορούν να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.
«Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα, αλλά είναι δεδομένο ότι η αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση», είχε δηλώσει.
Σε κάθε περίπτωση όσα συμφωνήθηκαν σε αυτή την τηλεδιάσκεψη ανατράπηκαν μετά την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για 27 και 28 του μηνός και αφορά ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (ανατολικά του Καστελλόριζου).