Μία σύντομη αλλά ουσιαστική σύγκριση του πρώτου με του δεύτερου κύματος έκανε στην χτεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής εξήγησε ουσιαστικά γιατί τον Μάρτιο το lockdown που αποφασίστηκε ήταν μονόδρομος.
Όπως ανέφερε τα πράγματα μέσα σε οκτώ μήνες έχουν αλλάξει θεαματικά σχετικά με τα όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τον κοροναϊό.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, κατά το πρώτο κύμα δεν υπήρχε γνώση του πόσο επιθετικός μπορεί να γίνει ο ιός.
Τι ΔΕΝ γνωρίζαμε στο πρώτο κύμα:
«Στην πρώτη φάση δεν γινόταν αλλιώς. Στην πρώτη φάση δεν γνωρίζαμε σχεδόν τίποτα. Στην πρώτη φάση λέγαμε πόσο θανατηφόρος είναι; Είναι πιο θανατηφόρος από τη γρίπη ή λιγότερο;», είπε χτες ο καθηγητής προσθέτοντας πως τώρα όχι μόνο οι ειδικοί γνωρίζουν, αλλά γνωρίζουν και με μαθηματική ακρίβεια.
Στη συνέχεια ο καθηγητής παρέθεσε όσα πλέον γνωρίζουν οι ειδικοί σχετικά με τον φονικό ιό.
Τι γνωρίζουμε ΤΩΡΑ για τον φονικό ιό
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων ανέφερε:
- Ο κοροναϊός στις μικρές ηλικίες πραγματικά συμπεριφέρεται πολύ παρόμοια με τη γρίπη,
- Ο κοροναϊός μπορεί να αφήσει μακροχρόνιες επιπλοκές και στους νέους,
- Ο κοροναϊός συμπεριφέρεται πολύ χειρότερα στους μεγάλους,
- Όσο περνάει η ηλικία τόσο πιο δύσκολη είναι η νοσηλεία,
- Στους 75+ τα νούμερα είναι πολύ άσχημα και εκεί θέλει πάρα πολλή προσοχή,
- Η διασπορά του ιού είναι ταχύτατη ανεξαρτήτως ηλικίας,
- Η πίεση του συστήματος Υγείας για αυτή την περίοδος είναι πρωτοφανής.
*Στο τελευταίο μάλιστα ο καθηγητής τόνισε πως ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν είχαμε τόσο κόσμο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μήνα από μια γρίπη. Ποτέ. Από μια πνευμονία. Ποτέ.
Τσιόδρας για lockdown
Όσον αφορά ένα ενδεχόμενο lockdown, ο καθηγητής ανέφερε πως το lockdown αυτή τη στιγμή είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή.
«Θεωρώ ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν το συζητάει αυτή τη στιγμή.
Βέβαια κάποιοι αρχίζουν δειλά-δειλά να μιλάνε όλο και περισσότερο για αυτό. Η Ιρλανδία είναι πολύ κοντά σε ένα πραγματικό lockdown απαγορευτικό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι άλλοι κοιτάνε να περιορίσουν την κινητικότητα, αυτό που λέμε mobility στα αγγλικά, γιατί φαίνεται ότι σχετίζεται. Δηλαδή όταν περιορίζεις την κινητικότητα ενός πληθυσμού, φαίνεται ότι η επιδημία πέφτει», είπε χαρακτηριστικά.
Ψυχρολουσία από τα χτεσινά ρεκόρ
Την ίδια ώρα η χθεσινή «έκρηξη» των κρουσμάτων του κοροναϊού που έφτασαν τα 1.259, καθώς και το θλιβερό ρεκόρ των 102 διασωληνωμένων σήμαναν συναγερμό στους ειδικούς με πολλούς από αυτούς να θεωρούν πως τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς είναι προ των πυλών.
Η εκτόξευση κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους και αυτό άλλωστε αποδείχτηκε από τη χτεσινή παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση μετά από καιρό.
Ήταν η πρώτη φορά χτες που έσπασαν πέντε ρεκόρ μαζί. Συγκεκριμένα είχαμε ρεκόρ συνολικών κρουσμάτων, ρεκόρ διασωληνωμένων, ρεκόρ κρουσμάτων σε Αττική, ρεκόρ κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και ρεκόρ περιφερειών που μπήκαν στο επίπεδο 4.
Έσπασαν 5 ρεκόρ σε μία μέρα
Έτσι σε καθεστώς lockdown τίθενται από την αύριο, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, περιοχές που αναβαθμίζοντας από το «πορτοκαλί» (3) επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας στο «κόκκινο» (4).
Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς όχι μόνο θα κριθεί αν θα μπουν στο επίπεδο 4 η Θεσσαλονίκη και Λάρισα, αλλά και αν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων θα οδηγήσει σε νέα μέτρα τα οποία δεν αποκλείεται να είναι καταστροφικά για την εστίαση.
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις των επιστημόνων αν δεν τηρηθούν τα νέα μέτρα είναι εφιαλτικές.
Μπορούμε να φτάσουμε τα 6.000 κρούσματα την ημέρα και να χαθεί ο έλεγχος
«Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα» προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.
«Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.
«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.
«’’Εκτός ελέγχου’’ σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη
«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘’φύγει’’ ο ιός» διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.
Πρέπει να κτίσουμε συνείδηση όπως είπε ο Τσιόδρας
«Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας… Η διαφορά των τελειών μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή».
Ο ένας δρόμος, συνέχισε, είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως πχ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το λοκντάουν. Εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή» επισήμανε.