Με το πολιτικό θερμόμετρο να βρίσκεται στα ύψη και μόλις έξι επτά ημέρες πριν από τις εκλογές επρόκειτο να γίνει η Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ και επισήμως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Ο διορισμός της δίχασε το πολιτικό σκηνικό στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την κοινωνία εξαιτίας των υπερσυντηρητικών θέσεων που έχει εκφράσει η ίδια σε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων είναι το δικαίωμα στις αμβλώσεις. Ο διορισμός της Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο θα εξασφαλίσει στους συντηρητικούς τις έξι από τις εννέα ψήφους του οργάνου.
Μία ημέρα νωρίτερα, οι Δημοκρατικοί είχαν επιχειρήσει να καθυστερήσουν τη διαδικασία στη Γερουσία χωρίς όμως επιτυχία. Δυο ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, πάντως, η Σούζαν Κόλινς από την πολιτεία του Μέιν και η Λίζα Μουρκόφσκι από την εκείνη την Αλάσκας, συνασπίστηκαν με τους Δημοκρατικούς υιοθετώντας το επιχείρημα πως το πρόσωπο που θα διαδεχόταν τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο θα έπρεπε να επιλεγεί από τον νικητή των εκλογών και όχι από τον απερχόμενο πρόεδρο. Οι Ρεπουμπλικανοί εξάλλου είχαν αμφισβητήσει το δικαίωμα του Μπαράκ Ομπάμα να επιλέξει πρόσωπο για το Ανώτατο Δικαστήριο με το επιχείρημα και μόνο πως εκείνη ήταν χρονιά εκλογών.
Η Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ δεν κατέλαβε μόνο τη θέση που χήρεψε στο Ανώτατο Δικαστήριο τη χρονιά των εκλογών, αλλά την ώρα που οι Αμερικανοί ψηφίζουν. Σχεδόν 60 εκατομμύρια πολίτες έχουν ασκήσει ήδη το εκλογικό τους δικαίωμα και ανάμεσα σε αυτούς είναι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και έλαβε την απόφαση για τον διορισμό της Μπάρετ.
Ο αντίπαλός του και υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έχει ερωτηθεί εάν σκοπεύει να αυξήσει τα μέλη του δικαστηρίου, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, ώστε να διορίσει ο ίδιος τα νέα μέλη και να αλλάξει η σύνθεση. Αρχικά ο Μπάιντεν απέφευγε να λάβει σαφή θέση. Στη συνέχεια, ωστόσο, ανέφερε πως θα συστήσει διακομματική επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη σύνθεση και τη σύσταση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν ο διορισμός της Μπάρετ θα κινητοποιήσει ψηφοφόρους για να προσέλθουν στις κάλπες, όπως συνέβη και με τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις. Οι αναλυτές εκτιμούν πως εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η συμμετοχή στις εκλογές θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων εκατό χρόνων. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως μπορεί να ψηφίσουν ακόμη και 150 εκατομμύρια Αμερικανοί, αριθμός που αντιστοιχεί στο 65% του εκλογικού σώματος. Η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί ένα τέτοιο ποσοστό, με τη συμμετοχή πολλών νέων ψηφοφόρων, ήταν στις εκλογές του 1908.
Τέτοια είναι η περίπτωση του Κουρβόσια Κότον, ενός 18χρονου που ζει στο Ουισκόνσιν, μιας από τις πολιτείες που αναμένεται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στη μάχη των εκλεκτόρων, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο Ντόναλντ Τραμπ που τον έκανε να αλλάξει την αρχική του γνώμη και να ψηφίσει στις εκλογές.
Ο Κουρβόσια Κότον συμπλήρωσε το 18ο έτος της ηλικίας του λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό. Ο ίδιος συμμετείχε σε μια τέτοια διαδήλωση αυτόν τον μήνα. «Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στην αστυνομία το πράσινο φως για να αντιμετωπίσει με αυτόν τον τρόπο τους διαδηλωτές, αποφάσισα να γραφτώ στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσω» λέει.
Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται πως σκέφτηκαν πολλοί μαύροι ψηφοφόροι ακόμη που ζουν σε αυτήν την πολιτεία. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στο Ουισκόνσιν με λιγότερες από 23.000 ψήφους κι ενώ η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει επισκεφτεί την πολιτεία κατά την προεκλογική της εκστρατεία. Η συμμετοχή ήταν σχετικά μικρή, ενώ ήταν ακόμη μικρότερη στην κοινότητα των μαύρων σε σχέση με εκείνη των λευκών.