Tο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού σαρώνει την Ευρώπη, θέτοντας σε δοκιμασία τις αντοχές των πολιτών και των εθνικών συστημάτων υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν ισχυρή πίεση από την κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, τηλεοπτικό διάγγελμα θα απευθύνει σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αφού ο Γάλλος ηγέτης είχε σειρά συναντήσεων για να επανεξεταστεί η κατάσταση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη Γαλλία καθώς παρουσιάζει τεράστια έξαρση τα τελευταία 24ωρα.
O Μακρόν και οι συνεργάτες να εξετάζουν, πλέον, σοβαρά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown για τέσσερις εβδομάδες ώστε να ανακοπεί το δεύτερο και χειρότερο, όπως όλα δείχνουν, κύμα του νέου κοροναϊού.
Μόνο χθες στη Γαλλία καταγράφηκαν 34.000 νέα κρούσματα και 523 ασθενείς κατέληξαν.
Χαρακτηριστικό της ταχύτητας της εξάπλωσης της πανδημίας στη Γαλλία είναι ότι χθες τα κρούσματα ήταν 26.770, δηλαδή μέσα σε μια μέρα αυξήθηκαν κατά 7.230.
Την ίδια ώρα όλο και περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας , καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται διαρκώς και τα εθνικά συστήματα υγείας βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους.
Οι αρμόδιες αρχές στην Πολωνία ανακοίνωσαν το κλείσιμο των σχολείων και των εστιατορίων για δύο εβδομάδες , ενώ η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου επιβάλλει τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους δρόμους.
Ένα βήμα πριν ένα νέο εθνικό lockdown βρίσκεται το Βέλγιο, το οποίο είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Επεισόδια στην Ιταλία
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νεκρών από κοροναϊό στην Ιταλία.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα. Τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς για τις ΜΕΘ.
Την ίδια στιγμή, χάος επικράτησε στους δρόμους του Μιλάνου, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι αρνητές του κοροναϊού με επαγγελματίες που πλήττονται από τα μέτρα.
Βόμβες μολότοφ κατά περιπολικών και χάος στους δρόμους του Μιλάνου.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πρωταγωνιστικό ρόλο στα επεισόδια είχαν ακροδεξιοί και αρνητές του κοροναϊού, ωστόσο συμμετείχαν και επαγγελματίες, φοιτητές, ακόμα και μετανάστες που μένουν χωρίς δουλειά εξαιτίας των νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.