Το… φάντασμα της καθολικής καραντίνας σε όλη τη χώρα, και το «γαλλικό μοντέλο» που ανακοίνωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν για τη χώρα του, πλανάται πάνω από την Ελλάδα. Ολα δείχνουν ότι ο κοροναϊός έχει ξεφύγει και τα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφονται επιβεβαιώνουν την άποψη ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, αποκλείουν το καθολικό lockdown, ενώ την ίδια άποψη έχει και ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει.
Ωστόσο, οι ημέρες μέχρι την Κυριακή ή το αργότερο μέχρι τις αρχές τις επόμενες εβδομάδες, θα κρίνουν και τις τελικές αποφάσεις. Αν τα κρούσματα συνεχίσουν να κινούνται καθημερινά στα επίπεδα των 1.500 και πάνω τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να περιμένει να φτάσουν τα 2.000. Και θα πάρει έκτακτα μέτρα, δηλαδή κλείσιμο στο σπίτι για όλους, και λουκέτα παντού.
Σύμφωνα με το Mega, με βάση τον σχεδιασμό, το πρώτο στάδιο προβλέπει ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα (ενδεχομένως και η Ροδόπη) θα περάσουν από την Παρασκευή στο «κόκκινο».
Επιπλέον, έρχονται πιο αυστηρά μέτρα τόσο στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί», όσο και για εκείνες στο επίπεδο 4 (κόκκινο).
Εν τέλει θα οδηγηθούμε σε lockdown εντός 15 ημερών.
Αν μάλιστα οι αριθμοί συνεχίσουν την αυξητική πορεία, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει τα 2.000 κρούσματα.
Η Θεσσαλονίκη… κοκκινίζει
Προς το παρόν στο τραπέζι έχουν πέσει κι άλλα έκτακτα μέτρα ενώ στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων φαίνεται να ερρίφθη ο κύβος για τη Θεσσαλονίκη η οποία θα περάσει στο επίπεδο 4. Σήμερα θα υπάρξουν έκτακτες ανακοινώσεις ενώ δεν αποκλείεται και αύριο, στην τακτική ενημέρωση να δοθούν κι άλλα μέτρα.
Στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και στις «κίτρινες» περιοχές, καθώς και η απαγόρευση εξόδου από τις «πορτοκαλί» περιοχές, ώστε να περιοριστεί η διασπορά στους όμορους δήμους.
Επίσης, όλα είναι ανοικτά και για τις ώρες λειτουργίας στην εστίαση με τις προτάσεις να κάνουν λόγο για κλείσιμο από τις 9 ή τις 10 και αντίστοιχη απαγόρευση κυκλοφορίας από εκείνη την ώρα.
Μοναδική ελπίδα των ειδικών είναι να πιάσουν τόπο τα μέτρα τις επόμενες ημέρες και να υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων. Αν αυτό δεν συμβεί η πρόταση που ακούγεται περισσότερο είναι το γενικό lockdown πριν ή στις 7 Νοεμβρίου και για 15 ημέρες. Επίσης, με την κατάσταση να βρίσκεται στο κόκκινο θα πρέπει να… ξεχάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Επιστήμονες προτείνουν και εκείνο το 15νθήμερο να υπάρξουν απαγορεύσεις ώστε να μη γίνουν μετακινήσεις στην επαρχία ή γιορτές και μαζώξεις σε σπίτια και καταστήματα.
Ολα αυτά είναι νωρίς να αποφασιστούν καθώς προς το παρόν κυβέρνηση και ειδικοί αγωνιούν για τις επόμενες ημέρες και για τις αντοχές του συστήματος.
Οι ανακοινώσεις των χθεσινών κρουσμάτων και των άλλων στοιχείων προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία αν και οι γιατροί συνιστούν ψυχραιμία και να μην υπάρξει πανικός.
Χθες η Ελλάδα έσπασε ένα ακόμα «φράγμα», αυτό των 1.500 κρουσμάτων, τη στιγμή που Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν να χάνουν τη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό.
Αυτός είναι και ο λόγος που το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη λοιμωξιολόγων, στην οποία αναμένεται να επανεκτιμήσουν την κατάσταση στη χώρα μας.
Τι είπε για το ενδεχόμενο lockdown ο Σωτήρης Τσιόδρας
Πάντως, αναφερόμενος στο lockdown, κατά τη διάρκεια της χπροθεσινής ενημέρωσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς «θα είναι η τελευταία μας επιλογή».
Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ’ αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα» επισήμανε.
«Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» τόνισε.
Η κατανομή των ημερήσιων κρουσμάτων την Τετάρτη
Νωρίτερα, νέα εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Με τα κρούσματα να σημειώνουν τρομακτική αύξηση, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.547, η Αττική και η Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να παρουσιάζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, ενώ σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα είναι οι αριθμοί στις Σέρρες.
Οι δύο πρώτες καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας με 419 και 384 αντίστοιχα, ενώ οι Σέρρες -οι οποίες από την Πέμπτη μπαίνουν σε κόκκινο επίπεδο συναγερμού- καταγράφουν 158.
Επίσης, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στην Αχαΐα καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα, στη Δράμα 34, στον Έβρο 26, στην Ημαθία 12, στα Ιωάννινα 51, στην Καβάλα 13, στη Λάρισα 61, στη Μαγνησία 10, στη Μεσσηνία 10, στην Πέλλα 34, στην Πιερία 18, στη Ροδόπη 57 και στα Τρίκαλα 16.
Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων
- 52 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 419 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 384 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 57 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
Πάνω από 34.000 συνολικά κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες, ενώ 4.003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα. 228 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση
.