Σε μια ήρεμη, μεταβατική κατάσταση νηνεμίας λόγω της ανάγκης προσαρμογής στον εγκλεισμό και χωρίς «τριβές» – προς το παρόν – μεταξύ τους φαίνεται να βρίσκονται τα 27 ηγετικά και μη μέλη της Χρυσής Αυγής κατά την πρώτη εβδομάδα κράτησής τους στις φυλακές Δομοκού.
Οι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αφού υποβλήθηκαν σε τεστ για τον Covid-19 (που βγήκαν στο σύνολό τους αρνητικά), κρατούνται ανά δύο σε θαλάμους στο αναρρωτήριο των φυλακών και στην Πτέρυγα Ε1 (στο ισόγειο του κτιρίου) η οποία, μάλιστα, είναι αποκλεισμένη από την Πτέρυγα Ε2, όπου κρατούνται ποινικοί, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια. Σύμφωνα με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δεν παρατηρείται οποιαδήποτε ένταση (όπως συχνά προκαλούσαν στο Κοινοβούλιο ή σε άλλες δημόσιες εμφανίσεις τους) ενώ έχουν δεχθεί επισκέψεις συγγενών τους που τους έφεραν κυρίως ρούχα και κατά τις οποίες δεν εξέφρασαν παράπονα για τις συνθήκες κράτησής τους.
Μιχαλολιάκος – Χρυσαφίτης
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, βρίσκεται στο ίδιο κελί με τον Αριστ. Χρυσαφίτη που καταδικάσθηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013.
Μάλιστα, η νέα καθημερινότητα του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ακροδεξιού μορφώματος με τον συγκρατούμενό του ίσως συνοψίζεται στην απολογία του δεύτερου για το βράδυ της δολοφονίας του άτυχου νεαρού στο Κερατσίνι. Οπως υποστήριξε, «έπαιζε όλη τη νύχτα PlayStation, είναι πάρα πολύ κοινωνικός άνθρωπος και μιλάει στα τηλέφωνα όλη την ώρα». Στις παραπάνω… εξομολογήσεις προχώρησε προκειμένου να εξηγήσει γιατί εκείνο το μοιραίο βράδυ επικοινωνούσε διαρκώς με «πυρηνάρχες» της Χρυσής Αυγής, σε μια προσπάθεια να πείσει τις δικαστικές αρχές ότι οι συνομιλίες τους αφορούσαν στον προγραμματισμό… συσσιτίων (μόνο για Ελληνες) και όχι στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Κασιδιάρης – Γρέγος
Ενα άλλο «δίδυμο» κρατουμένων είναι αυτό των «δημοτικών συμβούλων», δηλαδή του Ηλία Κασιδιάρη και του Αντώνη Γρέγου. Ο τελευταίος καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ διετέλεσε βουλευτής από το 2012 έως το 2019 και ήταν μέλος της Κ.Ε. της οργάνωσης από το 2007. Ο Γρέγος ήταν υποψήφιος και εκλεγμένος με την Ελληνική Αυγή (τη δημοτική παράταξη της νεοναζιστικής οργάνωσης) στη συμπρωτεύουσα όπως ήταν και ο Κασιδιάρης στην Αθήνα. Επιπλέον, είχε γίνει πρωταγωνιστής ενός πρωτοφανούς περιστατικού, τον Μάιο του 2013, καθώς κουβαλούσε… όπλο κατά τη διάρκεια ταξιδιού από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και το οποίο εκπυρσοκρότησε! Στη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής είχε ζητήσει να εκτίσει την ποινή του με «βραχιολάκι» στο σπίτι του.
Παναγιώταρος – Μπαρμπαρούσης
Το τρίτο «δίδυμο» είναι αυτό του «εμπόρου» Ηλία Παναγιώταρου και του «ραλίστα» Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, οι οποίοι είχαν και οι δύο ρίξει άσκοπους πυροβολισμούς στην κηδεία -επίσης το 2013 – του κατηγορούμενου πραξικοπηματία Νίκου Ντερτιλή, πράξη για την οποία καταδικάσθηκαν αμφότεροι το 2019. Ο πρώτος διετέλεσε βουλευτής Β’ Αθηνών την περίοδο 2012-2019 και διατηρούσε εμπορικό κατάστημα με την επωνυμία «Φάλαγγα», όπου πωλούνταν στρατιωτικός ρουχισμός και εξοπλισμός. Ο Μπαρμπαρούσης, που παλιότερα είχε υποστηρίξει ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός «έχει θετική ενέργεια» και μάλιστα είχε αρνηθεί να τον… παραδώσει «μόνο στον Χίτλερ», το 2018 είχε πρωταγωνιστήσει σε καταδίωξη από περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. στη διαδρομή Αθήνα – Αγρίνιο όταν αναζητείτο για απειλές εναντίον πολιτικών για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Γερμενής – Ηλιόπουλος
Το τελευταίο… διάσημο «δίδυμο» σε κελί του Δομοκού είναι αυτό του «Καιάδα» Παναγιώτη Γερμενή (με το περιβόητο «εγέρθητω») και του αποχωρήσαντα το 2019 από τη Χρυσή Αυγή (μετά την αποτυχία εκλογής του) πρώην βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Προτού οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού είχε δηλώσει ότι κατά τη διάρκεια της πολυετούς δίκης… ήρθε πιο κοντά στον Θεό καθώς και ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του!
Τα φυλακισμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παρότι φαίνονται ήρεμοι και χωρίς διάθεση προστριβών, προαυλίζονται σε ξεχωριστές ώρες για να αποφευχθεί κάθε απρόοπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητήσει εφημερίδες, βιβλία και περιοδικά ενώ μέσω των νομικών εκπροσώπων τους ορισμένοι εξ αυτών ετοιμάζουν τις διαδικασίες για εφέσεις, μεταφορές σε αγροτικές φυλακές, άδειες κ.λπ.
Εξάλλου, όπως επεσήμανε η προϊσταμένη της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου το πλάνο τηρείται κατά γράμμα: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις φυλακές. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν συμμορφωθεί και προσαρμοστεί στην καθημερινότητα. Είμαστε έτοιμοι και για τους άλλους δύο που δεν έχουν φυλακιστεί, ήτοι τον καταζητούμενο Χρήστο Παππά και τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό».
Σημειώνεται ότι σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, τις τελευταίες ώρες, σε άλλες πτέρυγες των φυλακών Δομοκού (τη Β1 χωρητικότητας 73 κρατουμένων και τη Γ1 όπου κρατούνται 64 άτομα) βρέθηκαν τρεις αυτοσχέδιες συσκευασίες με ηρωίνη, 15 αυτοσχέδια μαχαίρια, τρία σουβλιά, δύο μεταλλικές λάμες, μία μπετόβεργα, αυτοσχέδια σφεντόνα και έξι κινητά τηλέφωνα.