Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου τάχθηκε για μία ακόμα φορά ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής σε τετελεσμένα.
O ηγέτης της Γαλλίας είπε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι η Τουρκία επιδεικνύει «αυτοκρατορικές τάσεις» με την πολιτική της στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, κατηγόρησε την Τουρκία για «πολεμοχαρή στάση» απέναντι στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι είναι «ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δύο ευρωπαϊκές χώρες. Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ευρώπης».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επιθυμεί τα πράγματα να ηρεμήσουν, αλλά ο Ρετζέπ Ταίπ Ερντογάν θα πρέπει να σεβαστεί τη Γαλλία, να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σεβαστεί τις αξίες της, να μην λέει ψέματα, να μην εκστομίζει ύβρεις», μεσούσης της διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
«Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της χώρας του και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες κατά της Ευρώπης», πρόσθεσε με νόημα.
Στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, που αμφισβήτησε ακόμη και την ψυχική υγεία του Γάλλου προέδρου, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκφράστηκε «με προκλητικό τρόπο ενάντια στην Τουρκία και στην ηγεσία της. Πιστεύω, πάντως, πως οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του».
Τι είπε για την οργή του μουσουλμανικού κόσμου προς το πρόσωπό του
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα αποκλιμάκωσης και ειρήνης με συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera, μετά και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά γαλλικών στόχων αλλά και την ένταση που έχει δημιουργηθεί με τον μουσουλμανικό κόσμο.
«Η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με καμία θρησκεία! Η Γαλλία μάχεται ενάντια στην τρομοκρατία στο όνομα του Ισλάμ, όχι ενάντια στο ίδιο το Ισλάμ. Το γαλλικό κράτος δεν έχει επίσημη θρησκεία. Η γαλλική κοινωνία τις φιλοξενεί όλες. Επομένως, όλες οι Γαλλίδες και όλοι οι Γάλλοι πρέπει να μπορούν να ζουν με ηρεμία, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν.
Και πρόσθεσε: «Θέλω όμως να απευθύνω ένα μήνυμα αποκλιμάκωσης και ειρήνης. Το δικό μου σχέδιο, το δικό μας σχέδιο, αυτό για το οποίο μου ανέθεσε εντολή ο γαλλικός λαός, αλλά και που αποτελεί σχέδιο της χώρας μας διαχρονικά, έχει ως θεμελιώδη στόχο την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών. Είναι μια αποστολή γνώσης και οικοδόμησης της λογικής».
«Ο ρόλος μου είναι να κατευνάζω τα πνεύματα», αλλά και «να προστατεύω» δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης στη Γαλλία, εξήγησε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στη μακρά συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, διάρκειας σχεδόν μιας ώρας, η οποία μεταγλωττίστηκε στα αραβικά, από το δίκτυο του Κατάρ, το οποίο έχει μεγάλη τηλεθέαση στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Μαγρέμπ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε λύπη για τις «παρεξηγήσεις» και τη «χειραγώγηση» γύρω από τις δηλώσεις του για τα σκίτσα του Μωάμεθ «μερικές φορές από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες» που θεωρεί ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας.
Ο Μακρόν πρόσθεσε πως καταλαβαίνει ότι μουσουλμάνοι μπορεί να σοκαρίστηκαν από τα σκίτσα του Μωάμεθ, ωστόσο αυτά δεν δικαιολογούν τη βία.
«Οι αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου οφείλονταν σε πολλά ψέματα και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θεώρησαν ότι εγώ ήμουν υπέρ αυτών των σκίτσων. Εγώ είμαι υπέρ της δυνατότητας ο καθένας να μπορεί να γράφει, να σκέφτεται και να σχεδιάζει ελεύθερα στην χώρα μου γιατί θεωρώ ότι αυτό σημαντικό, ότι είναι ένα δικαίωμα, ότι είναι οι ελευθερίες μας», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω προσωπικά όλα όσα λέγονται, όλα όσα σχεδιάζονται σε σκίτσα», υπογράμμισε.
Τονίζοντας ότι θέλει «να ηρεμήσουν τα πράγματα», επέμεινε ότι δεν θέλησε να «παραιτηθεί γιατί θα ήταν αντισυνταγματικό και θα ήταν μια φρικτή απώλεια κυριαρχίας για εμάς», επιμένοντας παράλληλα ότι δεν υπήρχε «στιγματισμός» του μουσουλμανικού κόσμου στη Γαλλία.
«Αλλά επίσης λέω σε πολλούς ηγέτες, στη Γαλλία ο Τύπος είναι ελεύθερος», τόνισε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «σε πολλές χώρες που έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ (των γαλλικών προϊόντων) , δεν υπάρχει πλέον ελευθερία Τύπου, δηλαδή, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για σκίτσα αλλά όχι μόνο του προφήτη ή του Θεού ή του Μωυσή, αλλά των ίδιων των ηγετών της χώρας».
«Μερικές φορές κάνουν τη γελοιογραφία ξένων ηγετών, όχι της χώρας όπου ζουν γιατί εκεί έχουν σπάσει τα χέρια των γελοιογράφων ή των σκιτσογράφων, γιατί μερικές φορές έχουν σκοτώσει δημοσιογράφους ή τους έχουν βάλει στη φυλακή. Αυτό δεν ισχύει για τη Γαλλία «, επέμεινε.