Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Απαντώντας στο τι θα γίνει μέχρι τις γιορτές, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι «Σαφώς τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε ότι η κατάσταση ξέφευγε και ήταν απαραίτητο να παρθούν περισσότερα μέτρα που ελπίζουμε να οδηγήσουν σε φρενάρισμα της επέκτασης του ιού. Βλέπουμε με το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης πόσο γρήγορα εξελίσσονται τα πράγματα. Επομένως είναι προτιμότερο να παίρνει κανείς ό,τι προληπτικό μέτρο μπορεί».
Σχετικά με το αν αντέχουν τα νοσοκομεία την αυξημένη πίεση, ο ίδιος τόνισε ότι «Τον τελευταίο χρόνο υπήρξε σαφής ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με ΜΕΘ, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε προσωπικό. Βεβαίως χρειαζόμαστε μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό σε μεγαλύτερους βαθμούς και με ταχύτερες διαδικασίες. Η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας είναι ότι ακόμα και σε περιοχές μεγάλου ιικού φορτίου η κάλυψη των ΜΕΘ που αφορούν στην Covid-19 είναι γύρω στο 70%. Επομένως υπάρχει ακόμα περιθώριο και για τις συγκεκριμένες κλίνες. Υπάρχουν πολύ περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας που πρέπει να διατίθενται και για άλλα νοσήματα».
«Αν παραστεί ανάγκη θα μεταφερθούν ασθενείς από πόλη σε πόλη. Σε ευρωπαϊκά κράτη ασθενείς μοιράζονταν τον ίδιο αναπνευστήρα. Να σημειώσουμε την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε όλοι στην τήρηση των μέτρων. Επαναλαμβάνω ότι ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που σήμερα αναφέρονται ως Covid είναι ένα ποσοστό των συνολικών διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ. Η κάλυψη των κλινών Covid είναι στο 80%, συν όλες τις άλλες κλίνες που είναι διαθέσιμες», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια του αριθμού που βρίσκουμε. Ο πολλαπλασιασμός είναι επί έξι, χωρίς να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος, με βάση μοντέλα που στηρίζονται στον προσδιορισμό τμημάτων του ιού στα λήμματα. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όντως πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα και ότι χρειάζεται μια συνεχή ενίσχυση του σύστημα υγείας της χώρας ιδιαίτερα στο προσωπικό, αλλά και ενίσχυση των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται άμεσα», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.
Μιλώντας για το κατά πόσο οι φοιτητές οδήγησαν στη διασπορά του ιού, ο ίδιος σημείωσε ότι «Δεν νομίζω ότι έχουμε τέτοια στοιχεία. Νομίζω ότι σε έρευνα που έγινε για τον αριθμό φοιτητών που νόσησαν, τα νούμερα δεν είναι τέτοια που να υποστηρίζουν ότι οι φοιτητές ήταν η κύρια αιτία για τη διασπορά», ενώ πρόσθεσε ότι «Σε όλη την Ευρώπη νομίζω ότι είναι εμφανές ότι μετά την επιστροφή από τις διακοπές του καλοκαιριού υπήρξε διασπορά του ιού στην κοινότητα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, την επιστροφή στους χώρους εργασίας, τα ΜΜΜ».
«Τα πανεπιστήμια είναι ένας ζωντανός οργανισμός, δεν μπορεί όλη η εκπαίδευση να γίνει εξ αποστάσεως. Ο μεγάλος όγκος των μαθημάτων έγινε με τηλεκπαίδευση», ανέφερε στο ίδιο θέμα.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «Αυτά είναι αποφάσεις που παίρνονται σε υψηλό επίπεδο και θα εξαρτηθεί από την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες».