Σε οριακό σημείο βρίσκεται το προσωπικό του ΕΣΥ σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας, καθώς καλείται να σηκώσει το βάρος ενός αθωράκιστου και σε κατάσταση «εμφράγματος» για το δεύτερο κύμα δημόσιου συστήματος υγείας και μάλιστα με «πεπερασμένες δυνατότητες» όπως τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ πάνω από 350 υγειονομικοί νοσούν από τον κοροναϊό – covid 19 και νοσηλεύτονται, ενώ την ίδια στιγμή εκτός της αναστολής αδειών για το προσωπικό των δομών υγείας (ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, Κέντρα Υγείας καθώς και σε περιφερειακά και τοπικά ιατρεία), οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι και με το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών και εφημεριών.
Αδιανόητο το αυτονόητο
«Αναγκαζόμαστε για άλλη μια φορά να επανέλθουμε, απαιτώντας νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορούν να αποπληρωθούν οι δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες των Νοσοκομειακών γιατρών. Για άλλη μια φορά έληξε η περίοδος που καλύπτεται από την προηγούμενη αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση και θα πρέπει να δοθεί αναδρομικά η παράταση ισχύος της» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:
«Πραγματικά είναι αδιανόητο να πρέπει κάθε φορά να παρεμβαίνουμε για το αυτονόητο. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα για το πόσο υποκριτική είναι η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους Νοσοκομειακούς γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς λειτουργούς της δημόσιας υγείας. Από τη μία μας «χειροκροτάει από τα μπαλκόνια» και από την άλλη δεν φροντίζει για το αυτονόητο, δηλαδή την αποπληρωμή εδώ και μήνες δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα. Απαιτούμε την έγκαιρη πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών».
Φρακάρουν στις διαθέσιμες ΜΕΘ
Την ίδια ώρα οι γιατροί είναι πιθανόν λόγω των περιορισμών στις διαθέσιμες υποδομές του δημοσίου συστήματος υγείας είναι πιθανόν να βρεθούν, αν δεν έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με την ιατρική τους συνείδηση.
Συνολικά 169 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της χώρας, γεγονός που αποτελεί αριθμός ρεκόρ, ενώ το υπουργείο Υγείας δια του Βασίλη Κοντοζαμάνη διαψεύδει τις καταγγελίες πως ασθενείς από κοροναϊό πεθαίνουν πριν καταλήξουν στις ΜΕΘ, καθώς οι γιατροί υποχρεώνονται να κάνουν «διαλογή» προκειμένου να μην «φρακάρουν» οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
Απαντώντας στη σχετική καταγγελία ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για «ψέματα» και «συκοφαντίες», ωστόσο πρόσθεσε: «Η διασωλήνωση είναι μια ιατρική πράξη. Για την οποία αποφασίζει ο γιατρός, όχι το υπουργείο Υγείας. Είναι καθαρά ιατρική πράξη. Ας αφήσουμε την ιατρική κοινότητα να κάνει τη δουλειά της».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος είχε προβεί στην καταγγελία πως η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μας την παρούσα χρονική στιγμή θυμίζει την Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς «το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του» και προς αυτή την κατεύθυνση αιτιολόγησε την καταγγελία αυτή αναφερόμενος στις δύο αποφάσεις της κυβέρνησης, για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων και για την μετατοπρή γενικών κλινών ΜΕΘ σε ΜΕΘ κοροναϊού.
Δεν εισάγονται παρά την επιδείνωση της υγείας τους
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, ποσοστό 51% των ατόμων που χάνουν την ζωή τους από κοροναϊό– κυρίως μεγάλης ηλικίας – δεν νοσηλεύονταν πριν σε ΜΕΘ αλλά σε απλές κλίνες.
Αυτό προκύπτει από έγγραφο που παρουσιάζει «Το Βήμα» και το οποίο δείχνει ότι παρότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ σημαντικά μεγάλος αριθμός ασθενών δεν εισάγεται σε αυτές παρότι επιδεινώνεται η υγεία τους.
Κι έτσι η εικόνα που υπάρχει ότι οι θάνατοι από τον φονικό ιό προέρχονται κυρίως από ανθρώπους που καταλήγουν εντός των ΜΕΘ μετά από –τις περισσότερες φορές– διασωλήνωση δεν είναι ακριβής κι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις.
Πάντως κρατικοί λειτουργοί κι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις η επιλογή οι ασθενείς με κοροναϊό να μην εισάγονται σε ΜΕΘ οφείλεται σε υποκείμενα νοσήματα που έχουν και καθιστούν αυτή την εισαγωγή προβληματική ως μάταιη» και δεν οφείλεται στο προχωρημένο της ηλικίας του.
Οι ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Σε επίπεδο επικράτειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχουν 997 ΜΕΘ και καλυμμένες είναι οι 696, που σημαίνει πληρότητα 69,8%. Για τον κοροναϊό είναι 331 ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες και κενές οι 122, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 63%.
Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ, οι 92 είναι καλυμμένες, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 67%. Για ασθενείς με κοροναϊό υπάρχουν 83 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές, που σημαίνει ότι η πληρότητα αγγίζει το 80%.
Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 ΜΕΘ στις οποίες 299 ασθενείς νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από 83%. Για τον κοροναϊό υπάρχουν 140 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 41 είναι κενές καθώς νοσηλεύονται 99 ασθενείς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης αφορούν την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρα μέχρι και χθες, Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου.
Αποκλεισμός ασθενών με άλλα νοσήματα
Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι από τις 25 κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό είναι ήδη κατηλλειμένες οι 21 ενώ σχεδόν 100 ασθενείς με κοροναϊό είναι τα συνολικά περιστατικά που νοσηλεύονται στο εν λόγω νοσοκομείο.
Ο Θανάσης Σιούλης μιλώντας στον RealFm, ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως τα νοσοκομεία μετατρέπουν άλλες κλινικές σε κλινικές για αποκλειστική νοσηλεία covid και ουσιαστικά επιβεβαίωσε με το παράδειγμα του ΑΧΕΠΑ αυτό που καταγγέλλουν ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ.
«Το πανελλήνιο γνωρίζει ότι διατέθηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ. Εδώ δεν πρόκειται για νέες κλίνες αλλά για τον αποκλεισμό νοσηλείας ασθενών με άλλα νοσήματα, με άλλες χειρουργικές παθήσεις που μετά οδηγούνται σε μία εντατική μονάδα και αυτό είναι συνέπεια των μέτρων που δόθηκαν για αναστολή των τακτικών χειρουργείων -των μη επειγόντων- της τάξης του 80%», σημείωσε, προσθέτοντας:
Πνευμονολογική κλινική χωρίς πνευμονολόγο!
«Πρακτικά αυτό θα γίνει στο 100%, και ό,τι προκύπτει -όπως στη χθεσινή εφημερία- η οδηγία θα είναι η εξής: αν έχουμε οριακά στην πόλη μας κρεβάτια ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία τα περιστατικά θα φεύγουν εκεί, οι υπόλοιποι ασθενείς αφού αντιμετωπίζονται χειρουργικά στη συνέχεια θα διακομίζονται στις ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών».
«Δυστυχώς δεν μιλάμε για νέες κλίνες ΜΕΘ. Δυστυχώς η κυβέρνηση παρά τον συναγερμό και τις δικές μας παρεμβάσεις που κάναμε εδώ και τόσους μήνες, δεν προετοίμασε καθόλου το έδαφος. Βαυκαλιστήκαμε με το γεγονός ότι οι αριθμοί ήταν χαμηλοί τους προηγούμενους μήνες και τώρα που έχουμε σαφέστατα το δεύτερο κύμα της πανδημίας η χώρα μας είναι ανέτοιμη. Θα βρεθούμε σε αδιέξοδα, ας ελπίσουμε ότι θα διαψευστούμε με τα νέα μέτρα που λαβάνονται», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σιούλης αναφέρθηκε επίσης στις ελλείψεις προσωπικού, κυρίως, δε γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων καθώς το ΑΧΕΠΑ -που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό για τη Βόρεια Ελλάδα- παραμένει χωρίς πνευμονολογική κλινική και χωρίς πνευμονολόγους.
«Δεν έχουμε ούτε σύμβουλο πνευμονολόγο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ και το lockdown
Η κατάσταση στις ΜΕΘ χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη και η συζήτηση για γενικό lockdown το οποίο άφησε ανοιχτό ως ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι βέβαιο ότι θα κριθεί από την πληρότητα των υπαρχόντων ΜΕΘ που κρίνουν και τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας.
Άλλωστε όπως εξήγησε και ο κ. Γώγος, στη Θεσσαλονίκη το ξαφνικό lockdown έγινε γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID και τόνισε ότι αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική.
«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
Η πίεση ίδια σε όλες τις πόλεις της χώρας
«Η πίεση δεν είναι ίδια σε όλες τις πόλεις. Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή και η Β. Ελλάδα δέχονται την μεγαλύτερη πίεση κρεβατιών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών για Covid-19. Εκεί λοιπόν χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη ενίσχυση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και μην ξεχνάμε ότι στις ΜΕΘ χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι αυξημένο το ποσοστό πληρότητας σε κλίνες ΜΕΘ, υπάρχει όμως περιθώριο για εξυπηρέτηση ασθενών με Covid-19» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως ξεκινάει από εδώ και πέρα. «Οι επόμενοι μήνες είναι οι δυσκολότεροι, καθώς θα συνυπάρξουν Covid-19, γρίπη H1N1 και άλλες ιώσεις. Η αλήθεια είναι πως τα 2.000 ημερήσια κρούσματα δεν τα περιμέναμε τώρα αλλά από το τέλος Νοέμβρη και μετά, ήρθαν πολύ πιο γρήγορα. Επομένως η συνεχής αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων είναι παράμετροι που μας τρομάζουν» υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και κατέληξε:
«Το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν ξέρουμε αν θα είναι και το τελευταίο, διότι μπορεί να υπάρξει και τρίτο κύμα. Πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι και όχι ωραιοποιημένα, για να συνειδητοποιήσει και ο κόσμος που βρισκόμαστε» κατέληξε.