Θα είναι μια συνάντηση γνωριμίας και τίποτα άλλο; Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και πολιτικό ελεγχόμενο πλήρως από την Άγκυρα, Ερσίν Τατάρ. Θα είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες μεταξύ τους.
Η συνάντηση θα γίνει στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Εκεί όπου το 1974 έγιναν σκληρές μάχες με τον Αττίλα όταν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα παρά την στρατιωτική υπεροπλία και την αεροπορική κυριαρχία δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο, έχοντας μάλιστα μεγάλες απώλειες σε έμψυχο προσωπικό και απώλειες βομβαρδιστικών αεροσκαφών.
Από τότε το αεροδρόμιο Λευκωσίας δεν λειτούργησε ποτέ, οι διάδρομοι τροχοδρόμησης καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς, τα αεροσκάφη Trident των τότε κρατικών Κυπριακών Αερογραμμών εγκλωβίστηκαν στις πίστες τους και το αεροδρόμιο πέρασε από το 1974 υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών.
Σε αυτόν τον χώρο θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες, τη στιγμή που οι Τούρκοι εποικίζουν την Αμμόχωστο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ότι θα κάνει πικ- νικ στα Βαρώσια και με το Μπαρμπαρός να αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ. Παρά ταύτα ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να πάει στη συνάντηση με πρόθεση να προχωρήσει η προσπάθεια για το Κυπριακό ως πυξίδα τα συμφωνηθέντα πριν από ένα χρόνο στο Βερολίνο. Αλλά ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε μόλις ένα 24ωρο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να την τορπιλίσει και να προαναγγείλει τις απαιτήσεις του (και κατ΄επέκταση απαιτήσεις της Άγκυρας) για λύση δύο κρατών, απαιτήσεις οι οποίες θα δυσκολέψουν την επανέναρξη των ενδοκυπριακών συνομιλιών.
Επιπλέον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταφέρει στον κ. Τατάρ την ισχυρή πολιτική βούληση να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών. Βεβαίως θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου, ενέργειες στις οποίες ο Ερσίν Τατάρ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο ο κ. Τατάρ θέλει, όπως λέει, να πάει στη συνάντηση για να συζητήσει τη λύση των δύο κρατών και προαναγγέλλει πως δεν τίθεται θέμα παραχώρησης εδαφών προς τους Ελληνοκύπριους και ότι οι εγγυήσεις αποτελούν κόκκινη γραμμή για τους Τουρκοκυπρίους. Δηλαδή οι συνομιλίες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν προτού ακόμα αρχίσουν, εκτός εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει κάποιες προτάσεις.