Στις 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Όπως συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συγκαλέσει νέα τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απάντηση της ΕΕ για τον κορονοϊό, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα» σημειώνει ο Μπαρεντ Λέιτς.
Κοινή δράση με δέσμη μέτρων
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Οκτωβρίου πραγματοιήθηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής όπου υπήρξε συμφωνία για κοινή δράση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.
Στην τηλεδιάσκεψη έγιναν εισηγήσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά και τις ανακοινώσεις περί Δέσμης Μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων.
Τρία μέτρα κοινής προσπάθειας
Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε τρία βασικά μέτρα κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κοροναϊού.
Το πρώτο είναι η κατανομή επαρκούς αριθμού εμβολίων για κάθε χώρα (ανάλογα και τον πληθυσμό της).
Το δεύτερο αφορά μία κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) η οποία θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων.
Το τρίτο είναι η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.
Η τηλεδιάσκεψη «σημαδεύτηκε» από την ομιλία της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως ο μόνος τρόπος για να σπάσει η πανδημία, είναι ένα γενικό lockdown. Μέτρο το οποίο οι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν καθώς αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την οικονομία, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος, παραδέχτηκε πως είναι ένα μέτρο που έπρεπε να έχει αποφασιστεί πολύ νωρίτερα.
Ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τους ηγέτες να συζητήσουν το πώς οι «27» θα προχωρήσουν συλλογικά στο ζήτημα των rapid test, ενώ βασικό θέμα ήταν η κοινή προσέγγιση στο θέμα των εμβολίων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ελπίδα ότι στα τέλη του 2020-αρχές του 2021, δύο με τρία εμβόλια θα είναι στη διάθεση των πολιτών.