Οι μισοί θάνατοι από κοροναϊό δεν σημειώνονται στις ΜΕΘ αλλά στις απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων. Αυτό προκύπτει από έγγραφο των αρμόδιων κρατικών λειτουργών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το διάστημα 19-25 Οκτωβρίου και το οποίο παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Σύμφωνα με το έγγραφο, σε αυτές τις κλίνες – απλής νοσηλείας – καταλήγουν κυρίως ηλικιωμένοι – άνω των 80 ετών – παρότι η υγεία τους επιδεινώνεται δραματικά από τον φονικό ιό.
Ετσι λοιπόν συνάγεται ότι οι συνεχείς αναφορές για «κάλυψη» των κλινών εντατικής θεραπείας λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης δεν αποτυπώνουν πλήρως τα δεδομένα σε σχέση με τη θνησιμότητα. Αυτό γιατί φαίνεται να υπάρχει μία εξίσου μεγάλη ομάδα ασθενών που χάνουν τη ζωή τους σε κλινικά τμήματα παρότι υπάρχουν κενές θέσεις στις ΜΕΘ. Από την πλευρά τους, πάντως, ιατροί υπογραμμίζουν ότι τηρούνται πλήρως τα ιατρικά πρωτόκολλα και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται «επιλογή ασθενών» που θα οδηγηθούν στις κλίνες εντατικής παρακολούθησης και άλλων που αφήνονται χωρίς ισχυρή ιατρική αρωγή.
Στο 11σέλιδο έγγραφο αναλύονται τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Επίσης, επισημαίνεται η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες και αλλού, ενώ προσδιορίζονται αρκετές άλλες παράμετροι, όπως οι ηλικίες των νοσούντων, οι νέες διαγνώσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και αθλητικούς συλλόγους κ.ο.κ.
Αύξηση
Ενα τμήμα της εν λόγω αναφοράς σχετίζεται με τους θανάτους που καταγράφηκαν το εν λόγω χρονικό διάστημα: «Απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 έτη και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να συμπληρωθεί αμέσως μετά ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη».
Τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν στην αρχική ένδειξη ότι άτομα μεγάλης ηλικίας άνω των 80 ετών – δεν οδηγούνται στις ΜΕΘ παρότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον φονικό ιό και επιλέγεται να νοσηλευτούν στις μονάδες αυξημένης φροντίδας νεότεροι ασθενείς. Σε άλλη 83σέλιδη έκθεση κρατικών λειτουργών που παρουσιάσθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες, προσδιοριζόταν ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ την περίοδο 25-27 Οκτωβρίου ήταν της τάξης του 48% σε όλη την επικράτεια και 60% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με περαιτέρω αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα.
Και σε αυτό το έγγραφο μνημονεύεται ότι οι ασθενείς που απεβίωσαν εντός των ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν 74, όταν οι συνολικοί θάνατοι το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 202. Δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται αυτή η σημαντική διαφοροποίηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπόνοιες ότι «αποφεύγεται εισαγωγή στις ΜΕΘ για να μη δίνεται και η εικόνα ενός επιβαρυμένου συστήματος υγείας με μεγάλη πληρότητα στις μονάδες αυτές».
Δεν γίνεται επιλογή
Ιατροί με τους οποίους επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ» σημειώνουν, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει καμιά περίπτωση επιλογής ασθενών βάσει των πιθανοτήτων επιβίωσής τους, όπως συνέβη σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ. Κάθε περίπτωση κρίνεται διαφορετικά και τηρούνται ιατρικά πρωτόκολλα για τον τρόπο νοσηλείας των ασθενών με Covid-19. Ορισμένοι από αυτούς που παραμένουν στις απλές κλίνες είναι άτομα με πολλά υποκείμενα νοσήματα και βαρύ ιατρικό ιστορικό, που ίσως η εισαγωγή τους στις ΜΕΘ να ήταν επικίνδυνη». Σχολιάζοντας, όμως, τη διαπίστωση ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που αφήνονται εκτός ΜΕΘ και χάνουν τη ζωή τους είναι τα 84 έτη (ενώ στις ΜΕΘ είναι τα 72 έτη) σημειώνουν ότι «ένας ασθενής άνω των 80-82 ετών μπορεί να εισαχθεί – αν δεν έχει άλλα σοβαρά νοσήματα – σε ΜΕΘ και δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι αφήνεται σε απλές κλίνες γιατί δεν θα αντέχει στη διασωλήνωση».
Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι το ποσοστό 52,7% των ατόμων που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν πριν σε απλή κλίνη για Covid-19, ενώ ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί για τον θάνατο ενός ασθενούς που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ (ποσοστό διασωλήνωσης 90%, ποσοστό θνησιμότητας 45%) είναι 18 μέρες.