Τα είπε πριν από λίγο ο Βασίλης Κικίλιας. Οι εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων στο Μαξίμου πριν ο Πρωθυπουργός προχωρήσει στις αυριανές ανακοινώσεις είναι συγκεκριμένες: Ολικό lockdown στην Επικράτεια για έναν μήνα.
Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, μάλλον είναι πρώιμο –ου μην και άστοχο- να μιλάμε για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την κοινωνία. Είμαστε σε εκείνο το σημείο που σχεδόν κυριολεκτικά δεν ξέρουμε αύριο τι ξημερώνει…
Από την άλλη όμως σε lockdown προχωρά η μια μετά την άλλη χώρα στην Ευρώπη. Και το ποδόσφαιρο αυτή τη φορά συνεχίζεται κανονικά. Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα συνεχίζουν κανονικά. Έστω μέσα από αυστηρά πρωτόκολλα. Έστω σε ένα περιβάλλον που θυμίζει ελάχιστα την κανονικότητα. Συνεχίζουν όμως.
Και πριν κάποιοι πιάσουν τα μολύβια παριστάνοντας τους λογιστές; Όχι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Δεν αφορά στα ταμεία των ανωνύμων εταιριών. Μια κορυφαία ψυχαγωγία είναι τα σπορ. Το να γυρίζει η ρόδα λοιπόν σε μια περίοδο lockdown σαφώς και συνδράμει θετικά σε αυτή την άσκηση υπομονής. Στη μια ακόμη δοκιμασία της κοινωνίας.
Είναι και αυτή μια οπτική που παίζει τον ρόλο της. Ζυγίζονται όλα αυτά αυτή την ώρα. Και στην περίπτωση της Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα από 2600 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν είναι κάτι που δεν το περίμεναν οι λοιμοξιολόγοι. Αλγόριθμοι φέρνουν το μέλλον πιο κοντά. Αναμενόμενα εξελίσσεται αυτό το δεύτερο κρούσμα πανδημίας. Οι ΜΕΘ είναι που πιέζουν. Το φαινόμενο ότι πλέον μπορεί κάποιος που νοσεί να χρειάζεται να διακομιστεί σε άλλες πόλεις για να μπορεί να έχει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, πιέζει. Εξ ου και ενώ μέχρι χθες αναμένονταν μια νέα ανακοίνωση για τοπικά lockdown, πάμε πάλι στο σενάριο της πανελλαδικής εφαρμογής των μέτρων.
Μέχρι σήμερα λοιπόν ξέρουμε ότι το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ το Σαββατοκύριακο διεξάγεται κανονικά. Ότι θα πραγματοποιηθεί η 8η αγωνιστική. Έστω με το Άρης-ΑΕΚ να μετακομίζει στη Λαμία. Αν αύριο ο Πρωθυπουργός πει «lockdown»; Τότε είναι όλα στον αέρα. Κανείς δεν έχει κάποια ξεκάθαρη απάντηση.
Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης εξαιρέθηκαν από τα μέτρα οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το αυριανό ΠΑΟΚ-Αϊντχόφεν δεν μπήκε ποτέ σε συζήτηση για το αν θα διεξαχθεί ή όχι.
Άρα λοιπόν και σε γενικό lockdown να πάμε οι ομάδες μας που παίζουν στην Ευρώπη είτε στο ποδόσφαιρο, είτε στο μπάσκετ λογικά θα έχουν κανονικά άδειες να προπονούνται για να αγωνίζονται εκεί.
Αν όμως οι ομάδες προπονούνται κανονικά τότε γιατί να μην αγωνίζονται και στα εγχώρια πρωταθλήματα; Άλλωστε τι στόχους μπορούν να έχουν στην Ευρώπη δίχως αγωνιστικό ρυθμό; Όταν όλοι οι άλλοι θα παίζουν κανονικά στις χώρες τους;
Από την άλλη μια ενδεχόμενη διακοπή της Σούπερ Λιγκ για έναν μήνα θα έβαζε τις ομάδες σε μια διαδικασία δίχως… λύση για τον τρόπο που θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Ήδη οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικά γεμάτες με όλες αυτές τις αναβολές.
Στην προκειμένη περίπτωση μετά την 8η αγωνιστική, αυτό το διήμερο που έρχεται, υπάρχει διακοπή λόγω των εθνικών ομάδων για δύο εβδομάδες. Το διάστημα που όπως φαίνεται θα αφορά το 50% του νέου lockdown. Αν γίνουν τα ματς τώρα, μπορεί η κουβέντα για το τι ακολουθεί να γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα. Έχοντας πλέον και μια πιο καθαρή εικόνα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Η UEFA πάντως δεν σταματά. Θα κρατήσει τις διοργανώσεις «ανοιχτές» με κάθε κόστος. Αυτή είναι η γραμμή της. Φυσικά στα Κράτη αποφασίζουν οι Κυβερνήσεις, όχι η διεθνής ομοσπονδία του ποδοσφαίρου. Αλλά όλα (συν) υπολογίζονται.