Την ανεδαφικότητα των διεκδικήσεων του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Συγκεκριμένα, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σαρακιώτης με θέμα την αναγκαιότητα άμεσης στήριξης των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας Καλαμών για τις ποσότητες που έχουν μείνει αδιάθετες, ερωτήθηκε ο Υπουργός αν προτίθεται να προωθήσει τη συνεργασία μονομερών ή συνεταιριστικών προσπαθειών με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου οι δεύτεροι, προμηθευόμενοι το εν λόγω προϊόν, να στηρίξουν, μέσω των προγραμμάτων που διαχειρίζονται, την παραγωγή της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, ενστερνιζόμενοι την προσέγγιση του «κράτους – αγοραστή ύστατης καταφυγής», πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του κόμματος «Μένουμε Όρθιοι II».
Σε άλλο σημείο της ίδιας ερώτησης μάλιστα ερωτάται ο κ. Βορίδης αν προτίθεται το Υπουργείο να συμπράξει με άλλα Υπουργεία, προκειμένου τα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι Αποκεντρωμένες Μονάδες τους ανά την Περιφέρεια να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες τους, μέσω της εκ μέρους τους προμήθειας του εν λόγω προϊόντος, υιοθετώντας τα ως άνω εκτιθέμενα. Τις παραπάνω προτάσεις συνυπογράφει πληθώρα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Υπουργός και νυν Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.
Ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε έκπληκτος από τις συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς, όπως σημείωσε, το Υπουργείο δεν ελέγχει τις συνεταιριστικές οργανώσεις, δεν ενστερνίζεται μονομερείς ενέργειες και δεν έχει την εποπτεία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπενθύμισε παράλληλα στους ερωτώντες βουλευτές ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς απαγορεύεται οποιαδήποτε ενίσχυση, πέραν ορισμένων εξαιρέσεων και τόνισε ότι οι παραπάνω προτάσεις είναι εκτός του βασικού πλαισίου της ενιαίας αγοράς.
«Τι ζητάτε; Να κάνουν αγορές απευθείας τα Υπουργεία; Πού τα βλέπετε, πού βρίσκονται αυτά;» διερωτήθηκε ο Υπουργός.
Επιπροσθέτως, με αφορμή αναφορά του κ. Σαρακιώτη ότι το πρόβλημα στις τιμές του συγκεκριμένου προϊόντος έχει ξεκινήσει πριν την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγήσουν κρατικές ενισχύσεις μόνο για τις απώλειες που υπέστησαν οι παραγωγοί τους εξαιτίας της διαταραχής που προκαλεί η πανδημία και προειδοποίησε ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε κίνδυνο την απαραίτητη έγκριση από την Επιτροπή αυτών των ενισχύσεων.
«Έχουμε λάβει μέτρα και έχουμε ήδη πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των παραγωγών ελιάς Καλαμών. Ευτυχώς δεν σας ακούν, γιατί αν σας άκουγαν δεν θα υπήρχε καμία ενίσχυση».
Αναφορικά με το αίτημα που τέθηκε στην ίδια ερώτηση για θέσπιση προγράμματος ελαιοποίησης των αδιάθετων αποθεμάτων προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα πρότυπα του μέτρου της απόσταξης κρίσης οίνου, ο Υπουργός αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχος ευρωπαϊκός κανονισμός που να προβλέπει ανάλογο μέτρο όπως συμβαίνει στον κλάδο του οίνου και απέδωσε την αδυναμία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου και στην έλλειψη αντίστοιχου μητρώου στο οποίο να δηλώνεται η ελαιοπαραγωγή και να ακολουθείται μία διαφανής διαδικασία.
Εξάλλου, σε άλλη επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε ο κ. Σαρακιώτης με θέμα την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικούπετρελαίου, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτεί μία συνεκτίμηση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και προέτρεψε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει τη συγκεκριμένη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο επί του θέματος. Ο Υπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι πάγια θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η υποστήριξη κάθε μέτρου που κινείται στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους παραγωγής, της ελάφρυνσης των βαρών των παραγωγών και που συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.
Παράλληλα, ερωτηθείς από τον βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με την κατανομή πόρων για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 που έχει οριστεί στα 28 εκατομμύρια ευρώ, o κ. Βορίδης απάντησε ότι στο θέμα της κατανομής όλων των οικονομικών και παραγωγικών φορέων, ακολουθείται μία συνολική προσέγγιση η οποία διαμορφώνεται στο πλαίσιο γενικότερων συνεκτιμήσεων και στις οποίες εντάσσεται εν προκειμένω το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Ωστόσο, ο Υπουργός παρέπεμψε τον κ. Κεγκέρογλου στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αντλήσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας μάλιστα ότι η θέση του Υπουργείου περιλαμβάνει πιο φιλόδοξες προτάσεις και δεσμεύτηκε να εξεταστεί η αξιοποίησή τους και η δυνατότητά που παρέχεται στο πλαίσιο και των ανάλογων νομικών δυνατοτήτων.