Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού του κοροναϊού προσπαθεί να αποφύγει η Τουρκία, παρά τους φόβους ότι το δεύτερο κύμα έχει κυκλώσει τη χώρα και παρά τα lockdown που ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, οι κινηματογράφοι και όλα τα κέντρα διασκέδασης στην τουρκική επικράτεια θα κλείνουν στις 10 το βράδυ. Το ευέλικτο εργασιακό ωράριο τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα ενθαρρύνεται, πρόσθεσε, ενώ τα τζαμιά και τα σχολεία θα παραμείνουν προς το παρόν ανοιχτά.
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων στην Τουρκία παραμένει πολύ χαμηλότερος σε σχέση με εκείνους αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, όμως ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται με ρυθμούς που ξεπερνούν τα 2.000 την ημέρα. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης που έχει καταγραφεί μετά τον Απρίλιο, όταν το πρώτο κύμα κοροναϊού έπληττε τη χώρα.
Γιατροί και στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν επί μήνες ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι κατά πολύ υψηλότεροι. Έχουν απευθύνει εκκλήσεις στην κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και έχουν κατηγορήσει τις αρχές για συγκάλυψη – κάτι που η Άγκυρα αρνείται.
Μια παραδοχή τον Σεπτέμβριο από τον υπουργό υγείας, Φαχρετίν Κοτζά ότι η χώρα δεν προσμετρούσε τα ασυμπτωματικά κρούσματα στα ημερήσια σύνολα, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, που υποστήριξε ότι η Άγκυρα έθετε την υγεία της οικονομίας πάνω από εκείνη του πληθυσμού.
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη δέχτηκαν τις επικρίσεις των Τούρκων υγειονομικών υπαλλήλων και των ιατρικών σωματείων ως ανεπαρκή.
«Οι υγειονομικοί υπάλληλοι είναι οι μόνοι που πραγματικά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της πανδημίας αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να έχουμε υποστήριξη σε αυτή τη μάχη μέσω των πολιτικών της κυβέρνησης, όμως αντί για αυτό είμαστε εμείς που θυσιαζόμαστε», τόνισε ο Λούτφι Τσαμλί, επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Σμύρνης.
«Είναι δύσκολο ακόμη και να σχολιάσει κανείς αυτά τα νέα μέτρα, επειδή συχνά δεν γνωρίζουμε καν ποια είναι η πραγματική εικόνα της κατάστασης, ούτε μπορούμε να λάβουμε τις αναγκαίες πληροφορίες από την κυβέρνηση. Αν υπήρχε διαφάνεια, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».
Περισσότεροι από 100 υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους και 40.000 έχουν μολυνθεί από κοροναϊό στην Τουρκία από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα. Το γεγονός προκάλεσε αρκετές διαδηλώσεις για τις εργασιακές συνθήκες και τις ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού.
Η Τουρκική Ιατρική Ένωση έχει επικριθεί από τον σύμμαχο του Ερντογάν, Ντεβέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), ο οποίος έχει κατηγορήσει τους γιατρούς για «προδοσία» και έχει δηλώσει ότι η ένωσή τους θα έπρεπε να κλείσει.
Η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας είναι υποχρεωτική, και ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν τεθεί σε τοπικό lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας για τους άνω των 65 ετών, από όταν πραγματοποιήθηκε η άρση των μέτρων για τις εγχώριες και διεθνείς μετακινήσεις τον Ιούλιο.
Αν και οι τουρκικές αρχές δεν έχουν κάνει λόγο δημοσίως για επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών, την Τρίτη ο Κοτζά παρότρυνε τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης να μην μετακινούνται εκτός της περιοχής, λέγοντας ότι η πόλη των 17 εκατ. κατοίκων εκπροσωπεί το 17% των συνολικών κρουσμάτων της Τουρκίας.
«Αν είστε στην Κωνσταντινούπολη, μην εγκαταλείπετε την πόλη. Θα είστε ένας φορέας μετάδοσης χωρίς συμπτώματα, θα μπορούσατε να είστε μια μη ιχνηλατημένη επαφή. Αν δεν είναι απαραίτητο, αναβάλετε το ταξίδι σας», έγραψε στο Twitter.
Ο σεισμός της Σάμου προκάλεσε τραγωδία στη Σμύρνη την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας τα νοσοκομεία να προετοιμάζονται για εκτόξευση των κρουσμάτων, αφού οι 3 εκατ. κάτοικοι της πόλης δεν μπορούσαν να τηρήσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά την καταστροφή των σπιτιών τους. Συνολικά, 114 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1000 τραυματίστηκαν από το σεισμό, αυξάνοντας τις πιέσεις σε ΜΕΘ και ιατρικούς πόρους σε όλη τη χώρα.
Πηγή: www.theguardian.com