Η τύχη των «ψαλιδισμένων» αναδρομικών στους παλαιούς συνταξιούχους θα κριθεί το νέο έτος (15/1/2021) από νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τους δικαιούχους να ελπίζουν ότι αν εκδοθεί ευνοϊκή απόφαση θα εισπράξουν νέο πακέτο αναδρομικών από τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η προσφυγή αφορά όλους τους συνταξιούχους ανεξάρτητα από το εάν έχουν ασκήσει ή όχι αγωγές. Το κόστος για την πλήρη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ είχε υπολογιστεί σε 3,9 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις το ποσό ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα ζητείται:
- Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
- Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.
Οι προσφεύγουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων, καθώς και οι αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, ζητούν από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ στο σύνολό τους και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους. Και αυτό γιατί:
- Ολοι οι συνταξιούχοι που έλαβαν πρόσφατα τα αναδρομικά δεν εισέπραξαν τα αναδρομικά ποσά από τις μνημονιακές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα (πήραν μόνο τις περικοπές των κύριων συντάξεων).
- Οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν έλαβαν αναδρομικά, καθώς δεν επιστράφηκαν οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των δώρων. Για παράδειγμα, συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ δεν θα πάρουν αναδρομικά.
- «Ψαλιδισμένο» κατά 30% ήταν το 11μηνο των αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας. Στους συνταξιούχους του Δημοσίου επιστράφηκαν τα ποσά από τη μείωση που είχε γίνει το 2012 και επέβαλλε κλιμακωτό «ψαλίδι» 5%-20% σε συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ, όχι όμως και από την περικοπή που είχε επιβληθεί το ίδιο έτος.
Η δίκη
Ετσι στις 15 Ιανουαρίου του νέου έτους ορίστηκε η τακτική δικάσιμος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου πρόκειται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Η σχετική αίτηση ακύρωσης της εν λόγω υπουργικής απόφασης προωθήθηκε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ, και αφορά σχεδόν το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων ανά την επικράτεια. Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επιστροφών επικουρικών συντάξεων και δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του δικαστηρίου.
Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη, που δεν καλύπτονται από την ανωτέρω υπουργική απόφαση. Επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εργασίας με διάταξη νόμου σημειώνει πως με την καταβολή των αναδρομικών αποσβένονται τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».
Δεδικασμένο
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη, που έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπιση της υπόθεσης, ζητείται από όσους άσκησαν αγωγές «και δεν έγινε σεβαστό το δεδικασμένο, με την απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ 1439/2020, να επιστραφούν αναδρομικά σύνταξη – επικούρηση και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα». Επίσης, ζητείται κάτι ανάλογο «για όσους πληρώθηκαν αναδρομικά για τη σύνταξη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 4734/2020 (άρθρα 33, 34) αποσβένονται οι νόμιμες αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, «η βασιμότητα των νομικών μας ισχυρισμών που έχουμε προβάλει στην Αίτηση Ακύρωσης για την παραβίαση της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων επιβεβαιώνεται με τρόπο σαφή, ειδικό και συγκεκριμένο από σχετική, ειδική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση των τροπολογιών». Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση ακύρωσης εισήχθη στην Ολομέλεια από την πρόεδρο του ΣτΕ, κυρία Ειρήνη Σαρπ, ενδεικτικό και της σπουδαιότητας που έχει η συγκεκριμένη απόφαση.
Ερμηνείες
Επίσης ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος αναφέρει ότι «ο τρόπος που ερμηνεύθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο περιορισμός της επιστροφής περικοπών μόνο για τις κύριες συντάξεις οδηγούν τους συνταξιούχους σε συνέχιση των δικαστικών αγώνων, πρώτο στάδιο της οποίας είναι η δίκη που ορίστηκε να γίνει στο ίδιο Δικαστήριο, αναφορικά με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για την απόδοση των περικοπών στις κύριες συντάξεις μόνο. Οι συνταξιούχοι προσβλέπουν σε ευόδωση των νέων αγώνων τους, προκειμένου να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε ατομικές αγωγές, οι οποίες και κόστος προκαλούν και υπέρμετρη καθυστέρηση συνεπάγονται».