Ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, με στόχο να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην ιστορία με την Ant Group, φτάνοντας στα 37 δισ. ευρώ, αλλά και να δει την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται κατά περίπου 27 δισ. στα 68 δισ. δολάρια, εδραιώνοντάς τον για τα καλά στη θέση του πλουσιότερου Κινέζου.
Η προσπάθεια όμως του Τζακ Μα, του μυαλού πίσω από την εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Ant, δεν πήγε όπως ήθελε. Από τη μια η γιγάντωση της εταιρείας του μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα απειλώντας σε μέγεθος ακόμη και κρατικές τράπεζες της Κίνας και από την άλλη τα σχόλιά του σε ομιλία της προηγούμενης εβδομάδας πως η χρηματοπιστωτική εποπτεία στη χώρα πρέπει να αλλάξει, ανησύχησαν όπως όλα δείχνουν το Πεκίνο. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι οι προσφορές για τη δημόσια εγγραφή έφτασαν τα 3 τρισ. δολάρια.
Στον πάγο
Η κινεζική κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα για να δείξει στον Μα ποιος είναι το αφεντικό, προχωρώντας στην πρωτοφανή κίνηση να βάλει στον πάγο τη δημόσια εγγραφή αφού αυτή είχε ολοκληρωθεί και λίγες μέρες πριν να διαπραγματεύονται οι μετοχές στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ. Πλέον, η Ant Group κινείται για να επιστρέψει χρήματα σε όσους συμμετείχαν σε αυτή.
«Ετσι όπως το βλέπω, πρόκειται για εκούσια κίνηση να σταλεί δημόσιο μήνυμα. Αυτό έχει ξανασυμβεί όταν εταιρείες φάνηκαν να γίνονται πολύ μεγάλες σε σύγκριση με αυτό που θα ήθελαν οι Αρχές», σχολίασε για το θέμα στο Bloomberg ο επικεφαλής χάραξης παγκόσμιας στρατηγικής της Jefferies, Σον Ντάρμπι. Η απόφαση αυτή δεν πλήττει μόνο την Ant, που ελέγχει μεταξύ άλλων της ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω του AliPay, αλλά και τον ίδιο κολοσσό της Alibaba Group Holding την οποία έχει ιδρύσει ο Τζακ Μα. Η Alibaba ελέγχει το ένα τρίτο της Ant. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο εάν η δημόσια εγγραφή θα προχωρήσει τελικά έστω και με κάποια αναδιάρθρωση της εταιρείας.
Σιδερένια κίνηση
Στην Κίνα, αναλυτές ερμήνευσαν τη σιδερένια κίνηση του Πεκίνου και της κυβέρνησης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ως χαστούκι στον Μα που ήθελε να δει την Ant Group να απολαμβάνει προνόμια και πιο χαλαρή εποπτεία τεχνολογικής εταιρείες και όχι χρηματοπιστωτικού ιδρύματος όπου οι κανόνες είναι πολύ πιο αυστηροί.
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα έδειξε στον μεγιστάνα ποιος είναι το αφεντικό. Ο Τζακ Μα μπορεί να είναι ο πλουσιότερος (…) αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Από το ντιλ του αιώνα καταλήξαμε στο σοκ του αιώνα», σχολίασε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της GEO Securities, Φράνσις Λουν. Αλλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα έκαναν ανοικτά λόγο για μήνυμα ότι οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες στην Κίνα μπορούν να γίνονται μόνο με τους όρους του Πεκίνου και του προέδρου της χώρας Σι Τζινπίνγκ. «Υπάρχει μια παροιμία στην Κίνα: Το ψηλότερο καρφί είναι αυτό που καρφώνεται», σχολίασε στο CNN ο Ντάνκαν Κλαρκ, συγγραφέας του βιβλίου «Alibaba: Ο Οίκος που έχτισε ο Τζακ Μα». Φαίνεται ότι οι κινεζικές Αρχές πήραν το σφυρί εναντίον του, προσέθεσε ο ίδιος.
Πρόκειται επίσης για ήττα για την εταιρεία που φιλοδοξούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο με την JPMorgan της Κίνας – ένας εγχώριος χρηματοπιστωτικός γίγαντας που θα συμμετείχε στη μεγαλύτερη είσοδο σε χρηματιστήριο στον κόσμο.
Μόνο μερικές μέρες πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση των μετοχών, οι ίδιος ο Τζακ Μα και άλλα στελέχη της Ant κλήθηκαν από τις εποπτικές Αρχές να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, που δεν πήγε καλά για τον Μα και την Ant όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, έπεσε η βόμβα του παγώματος της δημόσιας εγγραφής. Μάλιστα οι Αρχές στη σχετική ανακοίνωση έκαναν λόγο για «σημαντικά θέματα», όπως τα χαρακτήρισαν, που έχουν προκύψει, περιλαμβανομένων και αλλαγών στο ρυθμιστικών πλαίσιο λειτουργίας εταιρειών όπως η Ant Group. Ουσιαστικά οι Αρχές ζητούν από την Ant να αλλάξει τρόπο λειτουργίας σε πολλούς τομείς καθώς διαπίστωσαν, όπως είπαν, ελλείψεις σε πολλά επίπεδα περιλαμβανομένης και της πλήρους ενημέρωσης των επενδυτών.