Η εργασία από το σπίτι θα πρέπει να φορολογηθεί για να επιδοτηθούν οι χαμηλόμισθοι και όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επισφαλή θέση, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, αναφέρει ο Guardian, προτείνουν φόρο 5% επί του μισθού, για όσες μέρες επιλέγει κάποιος να δουλεύει από το σπίτι.
Υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι αυτό είναι δίκαιο, καθώς όσοι εργάζονται από το σπίτι εξοικονομούν χρήματα, αφού δεν πληρώνουν για ΜΜΜ, για το φαγητό και για τα ρούχα της δουλειάς.
Μια άλλη λύση που προτείνεται είναι να πληρώνουν αυτόν τον φόρο οι εργοδότες που δεν παρέχουν στους εργαζόμενούς τους μόνιμο γραφείο.
Η γερμανική τράπεζα αναφέρει ότι ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να αποφέρει 49 δισ. δολάρια τον χρόνο στις ΗΠΑ, 30 δισ. ευρώ στη Γερμανία και 7 δισ. στο Ηνωμένου Βασίλειο. Tα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν ως επιδόματα σε χαμηλόμισθους που δεν μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι.
«Η τηλεργασία θα είναι μέρος της νέας κανονικότητας ακόμα και μετά την πανδημία», αναφέρει ο Τζιμ Ριντ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και στρατηγικής της Deutsche Bank.
«Όσοι εργάζονται από το σπίτι δεν προσφέρουν στο σύστημα»
«Εδώ και χρόνια χρειαζόμαστε έναν φόρο για αυτούς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας» τόνισε ο σχεδιαστής στρατηγικής της Deutsche Bank, Λουκ Τέμπλμαν. «Ο κοροναϊός μόλις το κατέστησε προφανές», πρόσθεσε.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τον «πραγματικό» κόσμο όπως συνεχίζουν να βγάζουν κανονικά χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι συνεισφέρουν λιγότερο στο οικονομικό σύστημα, ενώ επωφελούνται από αυτό. Αυτό είναι πρόβλημα για την οικονομία», σχολιάζει.
Για έναν εργαζόμενο που κερδίσει 35.000 λίρες τον μήνα, ο φόρος του 5% σημαίνει ότι θα χρειαζόταν να πληρώσει λιγότερες από 7 λίρες την ημέρα. Ο Τέμπλμαν προτείνει τα χρήματα από τον φόρο αυτό να χρησιμοποιηθούν με τη μορφή δανείων των 2.000 ευρώ για το 12% των ανθρώπων κάτω των 25 ετών που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.
Επίσης, η Deutsche Bank προτείνει ότι ο νέος φόρος θα μπορούσε να υποστηρίζει τους άνεργους και όλους όσους έχουν αναγκαστεί να πληρώνονται λιγότερα χρήματα.
Τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση
Ο φόρος θα καταβάλλεται απευθείας από εργοδότες που επιλέγουν να αφήσουν τους εργαζομένους να εργάζονται στο σπίτι.
Αλλά δεν θα ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους και τους υπαλλήλους χαμηλού εισοδήματος.
Επίσης, δεν θα ισχύει όταν οι άνθρωποι καλούνται να μείνουν στο σπίτι για λόγους έκτακτης ανάγκης που άπτονται της δημόσιας υγείας ή άλλων ιατρικών λόγων.
Τα φορολογικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό – για την παροχή επιχορηγήσεων σε εκατομμύρια εργαζομένους που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι και που βγάζουν λιγότερα από 30.000 ευρώ ετησίως.
Η Deutsche Bank αναφέρει ότι η έρευνά της έχει σχεδιαστεί για να πυροδοτήσει συζήτηση γύρω από μια σειρά σημαντικών θεμάτων.
«Πολλοί άνθρωποι δεν εντυπωσιάζονται με την ιδέα ενός ακόμη φόρου, ωστόσο, ορισμένοι τον έχουν θεωρήσει ως μια ενδιαφέρουσα πολιτική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί οι κυβερνήσεις για να αναδιανείμουν ορισμένα από τα οφέλη της πανδημίας, τα οποία έχουν καρπωθεί μερικοί άνθρωποι την ώρα που άλλοι βγαίνουν χαμένοι» σχολιάζει ο συντάκτης της έκθεσης.