Συναγερμό σε ολόκληρη τη χώρα έχει προκαλέσει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων κοροναϊού, τα οποία δείχνουν να σταθεροποιούνται σε αριθμούς πάνω από το 3.000. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο απασχολεί έντονα η ραγδαία έξαρση του φονικού ιού, σε περιοχές της Ελλάδας που δεν είχαν απασχολήσει τις Αρχές μέχρι στιγμής.
Μιλώντας για αυτό το θέμα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Στη συνέχεια η ίδια εξήγησε πως κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα,
Όπως εξήγησε, αυτό είναι πιθανό να σχετίζεται με τη συγκομιδή της ελιάς, όπου έχει έχει δοθεί ειδική άδεια.
Ενδεικτικά, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε τη Φωκίδα με 18 νέα κρούσματα και τη Μεσσηνία με 16 μολύνσεις, που αποτελούσαν περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει την επιτροπή των ειδικών για τον κοροναϊό.
«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος»
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».
«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος.
«Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.
«Φαίνεται ότι τα μέτρα αποδίδουν στη Θεσσαλονίκη»
«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών». «Δυστυχώς σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα.
Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» τόνισε η λοιμωξιολόγος.
«Από την άλλη όμως σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν».