Ισχυρές ομάδες «φρουρών», οι οποίοι σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα μπορεί να υπερβαίνουν και τα 300 άτομα, θα στεγάζονται σε κτίρια εντός των ιδρυμάτων, θα έχουν ειδική στολή και θα ακολουθούν τετράμηνη εκπαίδευση με ειδικό ενδιαφέρον στη συμπεριφορά προς καθηγητές και σπουδαστές, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων.
Την υλοποίησή του έχει αναλάβει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Αλλαγή σχεδίων
Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, το νέο αυτό σώμα ασφαλείας όλων των πανεπιστημιακών χώρων της χώρας ίσως να υπερβαίνει τις 3.000-4.000 άτομα, με κύριο ζητούμενο να περιοριστούν οι επιθέσεις που μπορεί να υπάρξουν – όπως πιστεύουν οι αστυνομικοί – στην πρώτη φάση εγκατάστασης των «εκπροσώπων της τάξης» εντός των πανεπιστημίων. Ολα αυτά ύστερα από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρύτανη του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη καταστροφική ενέργεια στο γραφείο του πρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Η δημιουργία της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» αποτελεί μια σημαντική αλλαγή και ανατροπή των σχεδιασμών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αποσταλεί στις αστυνομικές υπηρεσίες έγγραφο στο οποίο αναφερόταν ότι – ύστερα και από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου – «πρέπει να αποφεύγονται δράσεις της ΕΛ.ΑΣ εντός των χώρων των πανεπιστημίων χωρίς σοβαρό λόγο, καθώς και αστυνομικές δραστηριότητες προληπτικού ιδίως χαρακτήρα, όπως έλεγχοι, προσαγωγές, πεζές και εποχούμενες περιπολίες ή ακόμα παροχή αστυνομικής συνδρομής σε άλλες Αρχές και υπηρεσίες για μικρής σημασίας ζητήματα».
Επιπλέον, ενώ πριν από μερικούς μήνες υπήρχε σχεδιασμός για μικρού βεληνεκούς παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ στους πανεπιστημιακούς χώρους, αυτός δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Μάλιστα είχαν δοθεί εντολές για να καταστρωθούν επιχειρησιακά σχέδια από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που είχαν στον τομέα ευθύνης τους ΑΕΙ, ενώ όλο αυτό τώρα θα αντιμετωπίζεται από την ενιαία αστυνομική υπηρεσία για την ανώτατη εκπαίδευση. Επιπλέον τότε ζητούνταν και η ύπαρξη αστυνομικού-«συνδέσμου» με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μια θέση βεβαίως που τώρα δεν έχει κανένα νόημα.
Οι αρμοδιότητες
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης – την υλοποίησή του μελετούν ήδη επιτελείς της Κατεχάκη –, το νέο αυτό σώμα ασφαλείας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα είναι σε συνεχή επαφή με τις πρυτανικές αρχές, θα έχει σχετική αυτονομία ενώ θα ασχολείται και με θέματα «πολιτικής προστασίας» (πυρκαγιές και άλλες καταστροφές) στα κτίρια των ΑΕΙ.
Ακόμα πιθανόν θα συνδράμει και θα ελέγχει τις διαδικασίες εισόδου των φοιτητών στους εν λόγω χώρους με κάρτες κ.λπ., για τις οποίες υπήρχαν σχετικές αναφορές από το υπουργείο Παιδείας. Επίσης θα υπάρξει ειδική μελέτη για τον τρόπο και τις συνθήκες οπλοφορίας των αστυνομικών εντός των πανεπιστημίων.
Υπευθυνότητα
Είναι ενδεικτικό πάντως ότι στο έγγραφο που είχε συνταχθεί τον προηγούμενο Φεβρουάριο με τίτλο «Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στους χώρους των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Υποχρεώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας» εκτός των άλλων σημειωνόταν:
«Θα πρέπει να σταθμίζονται με υπευθυνότητα και ψυχραιμία όλες οι επιμέρους παράμετροι και συνέπειες μιας πιθανής επιχειρησιακής εμπλοκής σε πανεπιστημιακούς χώρους. Να αποφεύγεται έτσι η επέμβαση της αστυνομικής δύναμης σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων και παραβατικών συμπεριφορών μικρής ποινικής απαξίας όπως η έργω ή λόγω εξύβριση, τυχόν λεκτικές προκλήσεις σε βάρος της αστυνομικής δύναμης και λοιπά. Κι αυτό γιατί οι αρνητικές συνέπειες στις περιπτώσεις αυτές θα είναι ενδεχομένως σοβαρότερες σε σχέση με το προστατευόμενο έννομο αγαθό, με τελικό αποτέλεσμα τη διατάραξη της ομαλής εκπαιδευτικής και επιστημονικής δραστηριότητας του ΑΕΙ».
Ο «χάρτης» της ανομίας – 300 αδικήματα τον χρόνο
Σύμφωνα με καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ μέχρι και πριν από μερικούς μήνες αλλά και προγενέστερη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάθε χρόνο εντός και εκτός του ΕΜΠ και της ΑΣΟΕΕ καταγράφονται περίπου 300 αδικήματα όλων των ειδών, εκ των οποίων περίπου 120 είναι κλοπές και περίπου 20 ληστείες.
Ναρκωτικά, κλοπές, οπλοχρησία και επιθέσεις σε καθηγητές και φοιτητές
Πάντως το τελευταίο 10μηνο η ΕΛ.ΑΣ κατέγραψε συνολικά 121 αδικήματα (κυρίως διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, οπλοχρησία) πέριξ της ΑΣΟΕΕ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να συνδεθούν πολλά εξ αυτών με τα τεκταινόμενα στη Σχολή, τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών κ.λπ.
Επιπλέον κάθε χρόνο φέρεται να σημειώνονται 52 κρούσματα ανομίας σε 19 συνολικά ιδρύματα. Τα 12-15 εξ αυτών αφορούν την άσκηση βίας σε βάρος καθηγητών, τα πέντε έως έξι επιθέσεις σε βάρος φοιτητών και τα τέσσερα-πέντε επιθέσεις σε βάρος τρίτων.
Επιπλέον κάθε χρόνο καταγράφονται 10-14 περιστατικά κατάληψης σχολών, 10 περιστατικά εισβολής, όπως αυτό στους πρυτάνεις ή μικρότερου βεληνεκούς, πέντε-έξι περιστατικά ματαίωσης εκλογών και τέσσερα-πέντε περιστατικά άλλων μορφών επιθέσεων.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η «πρωτιά»
Την πρωτιά σε αυτά τα συμβάντα την έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 17 τέτοιου είδους συμβάντα και επιθέσεις κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.
Ακολουθούν το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 10 κάθε χρόνο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με πέντε-επτά τέτοιου είδους βίαιες ενέργειες, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πάλι με τον ίδιο αριθμό και, τέλος, το Πάντειο Πανεπιστήμιο με δύο-τρεις επιθέσεις κάθε χρόνο κατά μέσο όρο.
Καθηγητές αναφέρουν ότι «για να σταματήσει η κάθε μορφής βία και αυθαιρεσία στα πανεπιστήμια χρειάζονται αφενός πανεπιστημιακές αρχές με σθένος και αποφασιστικότητα και αφετέρου πολιτική βούληση από την κυβέρνηση».
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν, από την πλευρά τους, ότι «πολλά μέλη πρυτανικών αρχών και καθηγητές επιθυμούν να παραμείνει για διαφόρους ωφελιμιστικούς λόγους η ίδια κατάσταση, όμως άλλοι ζουν σε καθεστώς τρόμου.
Σε εκπροσώπους του ΟΠΑ είχε ζητηθεί – λίγα 24ωρα πριν από την εισβολή στο γραφείο του πρύτανη – να υπάρξει αστυνομική εποπτεία, όμως εκείνοι φέρεται ότι δεν συζήτησαν καν το σχετικό θέμα φοβούμενοι τυχόν αντίποινα.
Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μιλήσουν για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πρόσφατη επιδρομή».