Ο υπουργός… Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενημέρωσε ότι φέτος δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο, λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία. Οπως είπε σε συνέχεια των όσων είχε πει χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν είναι ώρες ανέμελες. Η ζωή μας έχει αλλάξει.
Ζούμε την πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τον πόλεμο. Δίνουμε μάχες με έναν αόρατο εχθρό, που έχει κάνει παγκόσμια εισβολή. Χρειάζεται να αντέξουμε πρώτα απ’ όλα ψυχικά, με σθένος. Να υποστούμε ευλαβικά τα μέτρα, να βάλουμε στην πάντα συνήθειες, διασκέδαση, συναναστροφές. Χρειάζεται να πολεμήσουμε συλλογικά. Να ζήσουμε μέσα, οι τελετές οι γιορτές να περιμένουν τον άλλο χρόνο.
Κυρίως χρειάζεται να μη διχαστούμε να μη χωριστούμε. Ζούμε σπίτι, αλλά από αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, όχι από αδιαφορία ή αντικοινωνικότητα.
Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Όπως δεν έγινε παρέλαση για την28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου. Όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάσθηκε Πάσχα. Σε όλες αυτές τις εθνικές ή καθολικές στιγμές γιορτής κάναμε πίσω.
Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον η προαναγγελία του υπουργού. Απαγορεύει την πορεία προτού καν υπάρξει παρέμβαση των αρμοδίων; Σύμφωνα με το άρθρο 10, αρμόδια για την απαγόρευση μιας υπαίθριας συνάθροισης είναι η κατά τόπους αστυνομική ή λιμενική αρχή, με σύμφωνη γνώμη του οικείου προέδρου πρωτοδικών, η οποία παρέχεται το αργότερο 24 ώρες πριν από την έναρξη της επικείμενης συνάθροισης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ με τα έκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό, αναστέλλονται οι συναθροίσεις με επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγμα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει η «αναστολή συναθροίσεων της ΚΥΑ» και χρειάζεται η διαδικασία απαγόρευσης μέσω των αστυνομικών διευθύνσεων. Κάτι που προφανώς θα συμβεί και η πορεία δεν θα γίνει. Ομως, πώς απαγορεύει ο υπουργός κάτι που δεν απαγορεύεται μέχρι… να απαγορευτεί; Ιδού η απορία.