Μπορεί να είναι κλισέ όταν λέμε «κρίσιμη περίοδος για τον κοροναϊό», όμως, αυτό φαίνεται ότι τώρα συμβαίνει στην κυριολεξία. Το επόμενο 10ήμερο η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην πιο κρίσιμη, την πιο σημαντική περίοδο μέσα σε όλη αυτή την περιπέτεια της πανδημίας.
Τα στοιχεία που θα δούμε τις επόμενες ημέρες, θα κρίνουν και το μέλλον αφού όλα είναι πλέον πιθανά. Ακόμη και το σενάριο του καθολικού Lockdown το οποίο στην παρούσα φάση μοιάζει να είναι αναπόφευκτο. Τα απανωτά αρνητικά ρεκόρ στρώνουν το χαλί για πολύ δύσκολες αποφάσεις.
Η εβδομάδα που κλείνει είναι η χειρότερη εξέλιξη. Τη Δευτέρα είχαμε 1.490 κρούσματα την Τρίτη 2.384. Η αυξητική τάση συνεχίστηκε την Τέταρτη με 2.752 νέα κρούσματα, την Πέμπτη φτάσαμε στον αριθμό – ρεκόρ των 3.316 νέων κρουσμάτων. Τέλος σήμερα, τα κρούσματα παρέμειναν πάνω από 3.000, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 3.038 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Μάλιστα, η Πέμπτη αναδεικνύεται μέχρι στιγμής η χειρότερη μέρα μέχρι στιγμής, αφού είχαμε τριπλό αρνητικό ρεκόρ. Εκτός από τα 3.316 κρούσματα, ανακοινώθηκαν 50 θάνατοι σε ένα εικοσιτετράωρο, καθώς 310 διασωληνωμένοι.
Δηλαδή μέσα σε πέντε ημέρες καταγράφηκαν 13 χιλιάδες κρούσματα, τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο, η κρατική μηχανή στα όριά της και ο λαός να περνά δύσκολα την απομόνωσή του.
Από χθες εφαρμόστηκε το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις ήταν έρημες καθώς από τις 9 και μετά μόνο δεκάδες μπλόκα της Αστυνομίας ήταν στους δρόμους. Αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν σε 10 ημέρες, ίσως και παραπάνω, αλλά μέχρι τότε κρίνεται η ετοιμότητα της Πολιτείας και οι αντοχές του ΕΣΥ.
Ομως, δεν αρκούν αυτά κι ενδεχομένως σήμερα να έχουμε ανακοινώσεις για την εκπαίδευση.
Όσον αφορά στα δημοτικά σχολεία, η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν «λουκέτο» σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι κατά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης, εκφράστηκε και η άποψη το μέτρο να περιοριστεί προσώρας μόνο στις περισσότερο επιβαρυμένες περιφέρειες, όπως η Θεσσαλονίκη και Αττική.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση σε όλη την περίοδο της πανδημίας ευθυγραμμίζεται με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, το καθολικό κλείσιμο από τη Δευτέρα προκρίνεται ως τελική απόφαση και αναμένεται να ανακοινωθείαπό την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που θα δώσει διευκρινίσεις αναλυτικά για το τι θα ισχύσει και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και δομές ειδικής αγωγής.
«Tο απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού» επισήμανε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που ζητούν μέτρα Μαρτίου, τουλάχιστον για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα του φονικού ιού. Ενδεικτικά τα όσα είπε, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Mέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκανε λόγο για «ακρωτηριασμό» της Θεσσαλονίκης και των άλλων επιβαρυμένων περιοχών.
Στο κόκκινο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων» και της Μάρθας Καϊτανίδη:
Δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η οποία δέχεται ένα ανελέητο «σφυροκόπημα» από τον SARS-CoV-2. Τα νέα 100 κρεβάτια που «άνοιξε» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εφεδρείες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που βάλλεται από τον πανδημικό ιό τείνουν να καταληφθούν στο σύνολό τους, με τα σχέδια «έκτακτης ανάγκης» να τίθενται σε εφαρμογή.
Υπό τις ασφυκτικές αυτές συνθήκες, οι αρμόδιοι φορείς «επιστρατεύουν» ιδιωτικές δομές και στρατιωτικά νοσοκομεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς η αυξημένη ζήτηση για ιατρική διάγνωση και νοσηλευτική περίθαλψη στη Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζει προηγούμενο.
Οι εικόνες από τις ουρές που σχημάτιζαν προχθές οι πολίτες έξω από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο για να υποβληθούν σε τεστ (όπου για τον λόγο αυτόν έχουν στηθεί στον προαύλιο χώρο, όπως και στο ΑΧΕΠΑ, ειδικές σκηνές) αλλά και η κραυγή αγωνίας που εξέπεμψε γιατρός του Νοσοκομείου Παπανικολάου κάνοντας λόγο για «υγειονομικό πόλεμο» είναι ενδεικτικές για να περιγράψουν το «σήμα κινδύνου».
Ηδη ο ιδιωτικός τομέας – και συγκεκριμένα το Διαβαλκανικό και ο όμιλος Euromedica – έχουν ενταχθεί στο εφημεριακό σύστημα της πόλης ώστε να αποσυμπιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου ότι εκτός από τα περιστατικά COVID ιατροφαρμακευτική φροντίδα αναζητούν καθημερινά και γενικά περιστατικά.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε χθες ότι ασθενείς με COVID διακομίζονται στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424. Την ίδια ώρα πηγές αναφέρουν ότι προετοιμάζεται και το υπόγειο του νοσοκομείου, όπου σημειωτέον στεγάζεται και το πυρηνικό καταφύγιο (που έχει αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσει συνθήκες βιολογικού πολέμου).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, το επιχειρησιακό σχέδιο που ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα έχει ως κεντρικό άξονα να χρησιμοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δομές ώστε οι ασθενείς να νοσηλεύονται σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα.
Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο του υγειονομικού συναγερμού που έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Οπως σημείωνε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, «ήδη το 90% των κλινών ΜΕΘ-COVID είναι κατειλημμένες».
Αεροδιακομιδές με C-130
Συνεπώς είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι αεροδιακομιδές από τη Βόρεια Ελλάδα στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής λυγίζουν από την πίεση. Για τον σκοπό αυτόν και όπως έχει ανακοινωθεί θα διατεθεί ένα C-130 το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και την τήρηση των όρων για την ασφάλεια των ασθενών.
Περιφερειακές «συμμαχίες»
Οπως άλλωστε επισήμανε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, «η χώρα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια και άρα η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη». Ετσι και βάσει του σχεδίου αυτού που επενδύει στις «συμμαχίες» για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ, το Νοσοκομείο Λαμίας θα συνδράμει τη Λάρισα, που επίσης έχει μετατραπεί σε επιδημική εστία, ενώ οι δομές της Χαλκίδας θα υποστηρίξουν το υγειονομικό σύστημα της Λαμίας εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Είναι σημαντικό πάντως να σημειωθεί ότι σε χθεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας υπογράμμιζε ότι η δυναμικότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 46 κλίνες για θετικά περιστατικά COVID-19, 16 για ύποπτα, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ-COVID για το νοσοκομείο έχουν φτάσει στις 20.
Και πρόσθεσε ότι «η θεαματική αύξηση του αριθμού των κλινών COVID-19 του Νοσοκομείου μας, με τη συνεχή και επιτυχημένη αντιμετώπιση των απαιτήσεων σε νοσηλεία, μας οδηγεί στην πλήρη αμφισβήτηση των δημοσιευμάτων που αναφέρουν αδυναμία εφημερίας».
Κρεβάτια στο Βελλίδειο
Σε κάθε περίπτωση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις ότι στη συμπρωτεύουσα κάθε νοικοκυριό έχει τουλάχιστον ένα μέλος θετικό στον νέο κορωνοϊό ο κ. Εξαδάχτυλος τόνισε πως «η κοινή λογική λέει ότι εφόσον εξαντληθούν τα κρεβάτια στα νοσηλευτικά ιδρύματα τότε θα πρέπει να αναπτυχθούν κρεβάτια σε κάποιον άλλο στεγασμένο χώρο – είτε αυτό είναι το Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο είτε ένα αθλητικό στάδιο – για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη COVID-19 με ήπια συμπτώματα».
Το ερώτημα όμως που μοιραία γεννάται, στην περίπτωση που η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα «ξυπνήσει» τις εφιαλτικές μνήμες των όσων εξελίχθηκαν στο Μπέργκαμο, είναι πώς θα ξεπεραστούν τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.