Έχασε τελικά τη μάχη με τον κοροναϊό, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Ιωάννης. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί, καθώς την Παρασκευή εισήχθη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με συμπτώματα της νόσου.
Από την πρώτη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της υγείας του.
Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και σήμερα το πρωί (06:36) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Ο μακαριστός Μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
O Μητροπολίτες ήταν από τους ιεράρχες που τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, ήταν όμως και μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει μέρος στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη Δοξολογία που είχε ξεσηκωθεί σάλος από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιεράρχες είχαν εμφανισθεί χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις.
Η τοπική κοινωνία και ο εκκλησιαστικός κόσμος τονίζουν πως ο θάνατος του Μητροπολίτη είναι μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδος και τη Μητρόπολη.
Όπως μάλιστα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός, Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου επρόκειτο για «σπάνια περίπτωση ιεράρχη»:
«Ήταν αυτός που με κύρια χαρακτηριστικά τη θέληση και το πάθος της δημιουργίας, την αγωνιστικότητά του, αναγέννησε μια ολόκληρη Μητρόπολη. Ίδρυσε εκκλησίες, λειτούργησε συσσίτια, βοήθησε απόρους. Λαμπρός, δυναμικός, εμβληματικός, με πολυσχιδή δράση Ποιμένας, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων του. Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή του η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης αποτέλεσε φωτεινό σημείο αναφοράς, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην πρόοδο και ευημερία της» υπογραμμίζει ο κ.Καράογλου και προσθέτει πως έχασε έναν φίλο, έναν ιεράρχη με τον οποίο είχε εξαιρετική συνεργασία, καθώς «μας συνέδεε η αγάπη για τον τόπο μας. Αιωνία του η μνήμη».
Τι έλεγε για τους αρνητές του κοροναϊού
«Αυτοί οι άνθρωποι φέρουν μεγάλο ποσοστό ευθύνης για τα όσα επισυμβαίνουν και θα επισυμβούν και το παράπτωμά τους αυτό είναι μια εγκληματική πράξη γιατί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων τους με τις δικές τους επιπόλαιες κρίσεις και απόψεις» σημείωνε για τους αρνητές του κοροναϊού στην τελευταία συνέντευξή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος εκοιμήθη σήμερα σε ηλικία 62 ετών μετά από μάχη που έδωσε με τον νέο κοροναϊό.
O μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά κόσμον Ιωάννης Τασσιάς λίγες ώρες πριν εισέλθει στο «Παπαγεωργίου» και νοσηλευτεί (Παρασκευή) μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης στο Radio North 98 fm και την εκπομπή North Express.
Για τον κορονοϊό ο μακαριστός Μητροπολίτης έλεγε:
«Η Εκκλησία μας πάντοτε από την πρώτη στιγμή ελάμβανε και μέτρα προστασίας για τους πολίτες για τα μελη της για τους Ιεράρχες και βέβαια στην περίπτωση της Συνόδου ένας να πάριστατο που είχε το πρόβλημα τα δεδομένα τα επιστημονικά είναι τέτοια που μας δίδουν πραγματικά μια εικόνα φοβερή, αμέσως κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον ιό αυτοί που έχουν το πρόβλημα. Από κει και πέρα και ο χώρος που επισκέπτονται θα πρέπει να απολυμανθεί, να μπει σε καραντίνα για να προφυλάξει και άλλους ανθρώπους είτε κληρικούς είτε λαϊκούς που θα βρεθούν στον χώρο αυτό γιατί πραγματικά η πανδημία αυτή είναι ότι φοβερότερο και χειρότερο μπορεί να υπάρξει».
Μιλώντας για όσους πιστεύουν ότι κορονοϊός δεν υπάρχει, είτε είναι κληρικοί είτε λαϊκοί είπε πως διαδίδουν fake news:
«Ευθύς εξαρχής υπήρξε ειλικρινής συνεργασία της Εκκλησίας με όλους τους επιστημονικούς παράγοντες. Και βεβαίως η αποδοχή κάποιων δεδομένων που συνιστούμε στους πιστούς να τηρούν: όπως είναι η μάσκα, το πλύσιμο των χεριών, οι αποστάσεις που πρέπει αν τηρούνται. Όπως όλες οι άλλες δεσμεύσεις απέναντι στην προστασία των άλλων ανθρώπων που έχουμε υποχρέωση να τους διαφυλάξουμε. Δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι που επηρεάζονται από τα fake news και δεν θέλουν να ακούσουν την επίσημη φωνή ούτε της Πολιτείας, ούτε της Εκκλησίας. Αυτοί οι άνθρωποι φέρουν μεγάλο ποσοστό ευθύνης για τα όσα επισυμβαίνουν και θα επισυμβούν και το παράπτωμά τους αυτό είναι μια εγκληματική πράξη γιατί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων τους με τις δικές τους επιπόλαιες κρίσεις και απόψεις» έλεγε λίγες ώρες πριν νοσηλευτεί.
«Δεν έχει σημασία αν είναι κληρικοί ή λαϊκοί. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να υπάρξει μια σοβαρότητα. Δεν γίνεται όταν η παγκόσμια κοινότητα έχει γονατίσει στο πρόβλημα, ένα πρόβλημα που κοστίζει στις οικονομίες των κρατών, στη ζωή των ανθρώπων που έχει δημιουργήσει καταστάσεις πολύ δύσκολες σε όλους τους τομείς του κοινωνικού βίου και όχι σε μια χώρα αλλά σε παγκόσμια κλίμακα δεν μπορεί ούτε κληρικοί, ούτε λαϊκοί, ούτε δήθεν επιστήμονες, ούτε δήθεν αρμόδιοι να κάνουν τέτοια λάθη με τα οποία επιβαρύνουν θανάσιμα το όλο κλίμα και την όλη κατάσταση η οποία χρίζει ιδιαιτέρας προσοχής και σοβαρότητας ως προς την αντιμετώπισή της. Δεν μπορούμε να είμαστε επιπόλαιοι ως προς το χειρισμό».
Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε μιλήσει και για τις επικρίσεις που δέχτηκε ο κλήρος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, γιατί οι ιεράρχες δεν φόρεσαν μάσκες.
Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Ιωάννης
Ο Ιωάννης (Τασσιάς) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958. Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία το 1979 και το τμήμα της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1982.
Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Νεότητος. Το 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρέτησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου μέχρι το 1994. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον ιερό ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ως ιερατικός προϊστάμενος. Από το 1983 υπηρέτησε ως ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, από το 1994 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Τότε πρωτοστάτησε στην διεκδίκηση της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη από την Εκκλησία ως χώρου λατρείας και πλέον η Ροτόντα δίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού για ορισμένες λειτουργίες κάθε έτος.
Εξελέγη στις 10 Μαΐου 2010 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Μητροπολίτης Λαγκαδά. Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε στις 16 Μαΐου 2010 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β΄ στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης.
Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες θεολογικού περιεχομένου. Έχει λάβει μέρος σε Θεολογικά Συνέδρια. Έχει διδάξει σε Κατηχητικά Φροντιστήρια και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Για περίπου 20 χρόνια παρουσίασε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Ακόμα έχει διδάξει στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για τις εικόνες που είχαν απασχολήσει τα ΜΜΕ και τους ειδικούς για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.