Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησαν η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, και ο Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τη δραματική αύξηση των νεκρών και των διασωληνωμένων, αλλά και την τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας.
«Μας στεναχωρούν όλοι οι θάνατοι σε νέους ανθρώπους, και όλοι οι θάνατοι γενικά. Φυσικά υπάρχει κίνδυνος στη δουλειά, αλλά υπάρχει κίνδυνος και εκτός δουλειάς» σχολίασε η κ. Γκάγκα αναφορικά με τον 42χρονο πνευμονολόγο που έχασε τη μάχη με τον κοροναϊό.
«Στη Θεσσαλονίκη πιέζονται πάρα πολύ. Εδώ μέχρι στιγμής πιεζόμαστε λιγότερο. Η νοσηλεία για τους ασθενείς είναι δύσκολη, είτε είναι διασωληνωμένοι, είτε όχι, λόγω και της μοναξιάς. Δεν μπορεί να τους επισκεφθεί κανείς. 2500 ασθενείς με κοροναϊό νοσηλεύονται σε κλινικές» συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας ωστόσο ένα μάλλον ενθαρρυντικό στοιχείο, ότι «περισσότεροι από τους μισούς τα καταφέρνουν που μπαίνουν σε ΜΕΘ, και νομίζω περισσότεροι και από 2 στους 3».
«Μέχρι τώρα δεν είχαμε στοιχεία για μετάδοση του ιού από τα ζώα. Πέρα από τα βιζόν, δεν νομίζω ότι έχουμε ενδείξεις αν έχουμε κάποιο κατοικίδιο ότι κινδυνεύει, ή ότι κινδυνεύουμε εμείς από αυτό» είπε η κ. Γκάγκα αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τα βιζόν και το οποίο ξεκίνησε από τη Δανία αλλά έφτασε και στη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες των νοσούντων αλλά και το αν έχει αλλάξει ο ιός στη διάρκεια της πανδημίας, η κ. Γκάγκα είπε ότι «Έχουμε νεαρότερες ηλικίες νοσούντων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, και το βλέπουμε αυτό δυστυχώς και στους θανάτους, γιατί οι νεότερες ηλικίες εκτίθενται περισσότερο, βγαίνουν περισσότερο. Ο ιός δε φαίνεται να έχει αλλάξει. Μίλησα με συναδέλφους μου στη Γερμανία, και η αίσθησή τους και από τα δεδομένα τους προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουν τον ίδιο ιό».
«Τώρα στους ασθενείς δίνουμε αντιικό, στεροειδή, αντιπηκτικά, αντιπυρετικά και την αντίστοιχη αγωγή που χρειάζεται αν επηρεάζεται κάποιο σύστημα. Δεν δίνουμε απαραίτητα αντιβίωση, μόνο αν υπάρξουν και μικροβιακές λοιμώξεις. Ο ιός αυτός διεγείρει το ανοσοποιητικό και αυτό συμπεριφέρεται με έντονη αντίδραση. Το κύριό μας μέλημα είναι να σταματήσουμε αυτή την αντίδραση» εξήγησε ακόμα η κ. Γκάγκα.
«Χρειαζόμαστε γιατρούς να μας βοηθήσουν»
«Καθημερινά αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε κρεβάτια, όχι μόνο εντατικής, αλλά και κρεβάτια για ασθενείς με ήπιο κοροναϊό. Οι εισαγωγές αυξάνονται στις τελευταίες εφημερίες. Πριν μια βδομάδα είχαμε 12-15 περιστατικά την ημέρα, τώρα αυτά έχουν διπλασιαστεί. Κρεβάτια βρίσκουμε καθημερινά, έχουμε συμπτύξει τις κλινικές του νοσοκομείου, ευτυχώς έχουμε και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που έχει πολλά κρεβάτια. Μας βοηθούν και οι ιδιωτικές κλινικές. Οι δύο μονάδες που είχαμε μετετράπησαν σε Covid, οπότε μεταφέραμε ασθενείς που έπρεπε να νοσηλεύονται εδώ σε ιδιωτικές κλινικές», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κομνός.
«20 κλίνες ΜΕΘ έχουμε που είναι κατειλημμένες. Αρκετοί παίρνουν εξιτήριο. Από αυτούς που έρχονται, αυτοί που φεύγουν είναι λιγότερο. Επομένως χρειαζόμαστε καινούργια κρεβάτια. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από την υγειονομική περιφέρεια. Σήμερα θα ανοίξουν την Καρδίτσα 4 καινούργιες κλίνες, εμείς θα ανοίξουμε άλλες 4, στη Λαμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουν άλλες πέντε», συνέχισε ο ίδιος.
«Γιατροί που έχουν σχέση με αναπνευστήρες και μονάδες, είναι οι εντατικολόγοι, είναι γιατροί 5-6 ειδικοτήτων που έχουν σχέση με την εντατική. Ένας καλός γιατρός που θέλει να βοηθήσει, μπορεί να βοηθήσει. Χρειαζόμαστε στρατιώτες», τόνισε ο κ. Κομνός.
«Αυτή τη στιγμή, ακόμη και όσοι δεν έχουμε εξειδίκευση, το χειμώνα χρειάζεται να διασωληνώσουμε. Σήμερα ανοίγουμε περισσότερα κρεβάτια από όσα είχαμε πριν την πανδημία. Αν χρειαστεί θα ανοίξουν όλα. Αλλά φυσικά χρειάζεται πολλαπλάσιος κόσμος από αυτόν που εργάζεται στα νοσοκομεία. Ένας καινούργιος γιατρός που μπαίνει σαν ειδικευόμενος θέλει κάποιο διάστημα για να προσανατολιστεί. Μπορεί να γίνει ταχύρρυθμα αυτό. Ορίστηκαν νοσοκομεία αναφοράς τον Ιανουάριο για την πανδημία, πριν οριστούν σε άλλες χώρες. Δεν λέω ότι γίνονται όλα καλά, αλλά νομίζω ότι και προγραμματισμός γίνεται. Έχουμε δύσκολες συνθήκες και γενικά σαν χώρα τα έχουμε καταφέρει καλά. Να είμαστε λίγο θετικοί», ανέφερε από την πλευρά της πάνω στο θέμα η κ. Γκάγκα.
«Αν γίνουν συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο, η Αθήνα θα γίνει Θεσσαλονίκη»
Αναφερόμενη στο θέμα του Πολυτεχνείου, η ίδια τόνισε ότι «Ελπίζω ότι δε θα έχουμε συγκεντρώσεις. Δεν κάναμε Πάσχα, δεν κάναμε 28η Οκτωβρίου, τι κάνει το Πολυτεχνείο τόσο διαφορετικό; Γιατί δεν μιλήσαμε για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Όλοι οι γιατροί είμαστε κάθετοι στο ότι πρέπει να σταματήσουμε τις επαφές. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλειστούμε στα σπίτια μας, τότε αυτό να κάνουμε».
«Ανεβαίνουμε στο κύμα. Τις επόμενες 15 ημέρες θα συνεχίσουν τα νοσοκομεία να πιέζονται και θέλουμε βοήθεια όσο μπορούμε, να το σταματήσουμε», συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.
«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι έτσι και γίνουν συγκεντρώσεις η Αθήνα θα γίνει Θεσσαλονίκη και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας στις ανάγκες που θα υπάρξουν», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κομνός.