Υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τη Δευτέρα καταγράφηκαν 492 νέες μολύνσεις στην Αττικη και 491 στη Θεσσαλονίκη, με τον συνολικό αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να ανέρχεται στα 2.198.
Τριψήφιος είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων σε Δράμα και Πέλλα, με 147 και 122 νέα περιστατικά αντίστοιχα.
Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στον τραγικό θάνατο δύο γιατρών, 42 και 52 ετών, από κοροναϊό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω της λοίμωξης».
Αισιοδοξία για την κατάσταση με ΜΕΘ και θανάτους σε μία εβδομάδα
Στη συνέχεια, η καθηγήτρια επισήμανε ότι υπήρξε εκθετική αύξηση στις εισαγωγές ΜΕΘ τις τελευταίες μέρες. Ο μέσος όρος των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (σήμερα είναι 400) ανέρχεται σε 65 χρόνια.
Την τελευταία εβδομάδα, πάνω από 2.500 άνθρωποι άνω των 65 ετών μολύνθηκαν με κοροναϊό, κάτι που μεταφράζεται σε συνεχόμενη πίεση στα νοσοκομεία.
Ωστόσο, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ήδη αποδίδουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και εξέφρασε την πρόβλεψη ότι σε μια εβδομάδα «θα μπορούμε να χαμογελάμε», καθώς αναμένεται μείωση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ και στους θανάτους.
Mάσκες για πολλούς μήνες
Η καθηγήτρια επεσήμανε για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα για να ανακοπεί η πορεία του ιού.
“Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες” τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δυστυχώς το δεύτερο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα», σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση. Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.
Γιατί τα παιδιά νοσούν ηπιότερα ή και καθόλου
Μιλώντας για τα παιδιά, η Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι το σχολείο δεν είναι χώρος υπερμετάδοσης, καθώς σύμφωνα με μελέτες μόνο 1 στα 4.000 παιδιά μεταδίδουν τον ιό στο περιβάλλον τους. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα παιδιά περνάνε τη λοίμωξη ηπιότερα ή ασυμπτωματικά.
Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, όσοι έχουν νοσήσει από άλλους κοροναϊούς έχουν ήδη κάποια αντισώματα στον SARS-CoV-2. Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι τα αντισώματα αυτά εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Μάλιστα, ειδικά στα παιδιά, τα αντισώματα είναι αυξημένα.
Ωστόσο, όπως εξήγησε, το κλείσιμο των σχολείων ήταν μονόδρομος, παρά το γεγονός ότι τα σχολεία θεωρούνται ασφαλής χώρος. Αυτό συνέβη λόγω της κινητικότητα του πληθυσμού που συνδέεται με το σχολείο: δηλαδή τη μεταφορά των παιδιών από και προς στο σχολείο, τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών, τις υπηρεσίες τροφοδοσίας και καθαριότητας και την κινητικότητα των εργαζόμενων γονέων.