Σε μια πρωτοφανή φραστική «επίθεση» κατά της ΕΕ, η οποία καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια, προχώρησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.
Ο Ακσόι, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει, την ΕΕ «αποσυνδεδεμένη» από την πραγματικότητα του νησιού προσθέτοντας ότι «αγνοεί» την ελεύθερη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, όπως αυτός εκφράστηκε μέσω των εκλογών.
Συμπληρώνει δε πως μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση είναι δυνατή μόνο εάν βασίζεται στη βούληση των δύο λαών που είναι «συνιδιοκτήτες», όπως τους χαρακτηρίζει, του νησιού.
«Στις τελευταίες εκλογές, οι Τουρκοκύπριοι ξεκάθαρα εξέφρασαν τη βούλησή τους για να διαπραγματευθούν το μοντέλο των δύο κρατών στην Κύπρο» αναφέρει χαρακτητιστικά.
AB, KKTC halkının sandığa yansıyan hür iradesini görmezden gelmektedir. Kıbrıs Türk halkının iradesi son seçimlerde iki devletli çözüm modelinin müzakere edilmesi yönünde oluşmuştur. Bu iradeye AB dahil herkes saygı göstermelidir. https://t.co/KAItFqgufP
— Hami Aksoy (@HamiAksoy2) November 16, 2020
Καταδεικνύοντας ότι η Άγκυρα, δεν λογαριάζει από Διεθνές Δίκαιο και αποφάσεις του ΟΗΕ, ο Ακσόι, υποστηρίζει προκλητικά: «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Ομοίως, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του λαού. Κατά τις τελευταίες εκλογές, ο τουρκοκυπριακός λαός εξέφρασε σαφώς τη βούλησή του να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης δύο κρατών. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, πρέπει να σεβαστούν αυτή τη βούληση» τόνισε.
«Δεν πρέπει να αναμένεται από την ΕΕ, η οποία δεν αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό λαό σε καμία από τις δηλώσεις της, βράβευσε την ελληνοκυπριακή διοίκηση που απέρριψε το σχέδιο διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών το 2004 με ένταξη και δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους, να συμβάλει στη διευθέτηση» αναφέρει και υποστηρίζει ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο διακανονισμού έχει δοκιμαστεί για περισσότερα από 50 χρόνια στην Κύπρο και δεν απέδωσε αποτελέσματα, «επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θεωρεί τον τουρκοκυπριακό λαό ως ίσο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστεί τη δύναμη και τον πλούτο», αναφέρει ο Ακσόι.