To εμβόλιο RNA που αναπτύσσει η αμερικανική Moderna προσφέρει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό, δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.
«Αυτή η θετική προκαταρκτική ανάλυση από τη Φάση 3 των ερευνών προσφέρει την πρώτη κλινική επιβεβαίωση ότι το εμβόλιο μπορεί να προλαμβάνει τη νόσο Covid-19» δήλωσε ο Στέφαν Μπάνσελ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Η ανακοίνωση έρχεται έτσι να προστεθεί στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το εμβόλιο RNA των Pfizer / BioNTech, δημιουργώντας ελπίδα ότι η ανθρωπότητα θα καταφέρει να σταματήσει την πανδημία κοροναϊού.
Συντήρηση σε απλό ψυγείο
Σε αντίθεση όμως με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο πρέπει να διατηρείται στους -80 βαθμούς Κελσίου και δημιουργεί έτσι απαίτηση για υποδομές «ψυχρής αλυσίδας», το εμβόλιο της Moderna παραμένει σταθερό για έξι μήνες στους -20 βαθμούς και για έναν μήνα σε θερμοκρασία ψυγείου.
«Πιστεύουμε ότι η επένδυση που έχουμε κάνει πάνω στην τεχνολογία παράδοσης εμβολίων mRNA και την ανάπτυξη της διαδικασίας παραγωγής θα μας επιτρέψει να αποθηκεύσουμε και να μεταφέρουμε το υποψήφιο εμβόλιο μας έναντι της COVID-19 σε θερμοκρασίες που συναντώνται στα ήδη διαθέσιμα φαρμακευτικά ψυγεία και καταψύκτες» σχολίασε ο Χοάν Άντρες, επικεφαλής Τεχνικών Λειτουργιών και Υπεύθυνος Ποιότητας της Moderna.
Εμβόλια από την άνοιξη
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της Moderna Στέφαν Μπάνσελ είχε εκτιμήσει ότι, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, η κυκλοφορία του θα αρχίσει στα τέλη Μαρτίου έως αρχές Απριλίου.
Για την εμπορική διάθεση του εμβολίου η εταιρεία συνεργάζεται με την ελβετική Lonza Group, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων το χρόνο.
Η Moderna έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο 1,5 δισ. δολαρίων για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων δόσεων στην αμερικανική αγορά, με την προοπτική να αυξηθεί το νούμερο στα 400 εκατομμύρια δόσεις.
Ανάλογα αιτήματα έγκρισης αναμένεται να υποβληθούν και σε άλλες αγορές, με την Moderna να ελπίζει ότι η παραγωγή θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δόσεις έως το τέλος του 2021.
Κανένα σοβαρό κρούσμα
Οι μισοί από τους 30.000 εθελοντές της κλινικής δοκιμής έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο σε δύο δόσεις, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo).
Από τα 95 κρούσματα Covid-19 που καταγράφηκαν μεταξύ των εθελοντών, τα 90 αφορούν την ομάδα ελέγχου και μόνο τα 4 σε εμβολιασμένους εθελοντές. Επιπλέον, κανένα από τα 11 σοβαρά περιστατικά δεν αφορούσαν την ομάδα του εμβολίου.
Κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος στο σημείο της ένεσης ήταν τα κυριότερα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, όλα τους αναμενόμενα σύμφωνα με την εταιρεία.
Η Moderna σκοπεύει τώρα να υποβάλει αίτηση στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για επείγουσα έγκριση του εμβολίου.
Παραμένει πάντως ακόμα ασαφές πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο στους ηλικιωμένους, την πληθυσμιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από τον κοροναϊό, καθώς και το πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο.
mRNA αντί για αντιγόνα
Σε αντίθεση με τα περισσότερα σημερινά εμβόλια, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες του παθογόνου παράγοντα, γνωστές ως αντιγόνα, τα εμβόλια mRNA αναγκάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό να παράγει μόνος του αυτά τα αντιγόνα.
Το mRNA στο εμβόλιο της Moderna περιέχει τις γενετικές οδηγίες για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας την οποία χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Το RNA μεταφράζεται στα ανθρώπινα κύτταρα όπως μεταφράζονται και τα ανθρώπινα γονίδια.
Η πρωτεΐνη που παράγεται στα κύτταρα και απελευθερώνεται στο αίμα αναγνωρίζεται στη συνέχεια ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αρχίσει η παραγωγή αντισωμάτων.
Εφόσον τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν. τα εμβόλια των Moderna και Pfizer/ΒιοΝΤech θα είναι πιθανότατα τα πρώτα εμβόλια mRNA που εγκρίνονται για χρήση στον άνθρωπο.
Μέχρι σήμερα, η τεχνολογία είχε αξιοποιηθεί μόνο σε εμβόλια κτηνιατρικής χρήσης.