Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το όργιο καταστολής των συγκεντρώσεων, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, «σπαζοντας» στην πράξη την απαγόρευση των συναθροίσεων και τιμώντας τα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Ειδικά λόγω της απαγόρευσης, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένο από τις προηγούμενες μέρες, με σκληρή πολιτική κόντρα να έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και με πολλές οργανώσεις και συλλογικότητες να έχουν προαναγγείλλει συγκεντρώσεις και πορείες.
Στην Αθήνα την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθετε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούσαν παρέμβαση στην αμερικανική πρεσβεία, φορώντας μάσκες, τηρώντας αποστάσεις και αιφνιδιάζοντας την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της οποίας καταπατούσαν αντιθέτως κάθε υγειονομικό μέτρο προστασίας από τον κοροναϊό.
Συγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο, απ’ όπου ξεκίνησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποίησε και ολιγομελής αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ 25 με επικεφαλής το Γιάννη Βαρουφάκη.
Ωστόσο, η αστυνομία σταμάτησε την αντιπροσωπεία λίγα μέτρα από την πρεσβεία, με αποτελεσμα οι βουλευτές να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία. Το θέαμα των επτά βουλευτών να κάθονται οκλαδόν τηρώντας αποστάσεις, ενώ πίσω τους στέκονταν δεκάδες άνδρες και γυναίκες της ΕΛΑΣ ο ενας δίπλα στον άλλον, προκάλεσε σχόλια.
Άγρια καταστολή
Το γεγονός ότι το ΚΚΕ, διαδήλωσε με αποστάσεις και μάσκες δημιούργησε πρόβλημα στην κυβέρνηση και εξ αριστερών (ανησυχία ότι θα λειτουργήσει ως πρότυπο για μελλοντικές διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας) και εκ δεξιών (η κριτική στο εσωτερικό της κυβέρνηση για αδυναμία να εφαρμόσει στην πράξη την απαγόρευση των συναθροίσεων), και η απάντηση ήταν η άγρια καταστολή.
Η κυβέρνηση κάνοντας επίδειξη πυγμής «τίμησε»την επέτειο του Πολυτεχνείου με αύρες, ΜΑΤ και χημικά.
Αν και τηρούνταν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, η Αστυνομία διέλυσε με υπερβάλλοντα ζήλο την συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Προπύλαια και προσήγαγε στελέχη του κόμματος.
Βροχή από χημικά και στην Ομόνοια. ΜΑΤ και μηχανές της αστυνομίας διέλυσαν τους διαδηλωτές που είχαν οπισθοχωρήσει στην Πλατεία Καραϊσκάκη τρέχοντας. Πολύ κυνήγι και στα στενά. Σπρωξίματα σε δημοσιογράφους, κάμερες.
Είχαμε χρόνια να δούμε τετοια καταστολή #Πολυτεχνειο #17νοεμβρη pic.twitter.com/zC8yTI33Qh
— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) November 17, 2020
Ειδικότερα, όταν μέλη του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν στην Πανεπιστημίου, προκειμένου να διαδηλώσουν και πάλι με τήρηση όλων των αποστάσεων, η Αστυνομία προέβη σε βιαιότητες σε βάρος ακόμη και βουλευτών.
Μάλιστα εντύπωση προκαλεί ότι το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας στους συγκεντρωμένους έφτασε μέχρι και το Μεταξουργείο.
«Η κυβέρνηση έφαγε τα μούτρα της….Θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της» ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στο όργιο καταστολής και η ρήξη που προκλήθηκε μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος και της κυβέρνησης αναμένεται να απασχολεί την επικαιρότητα στο μέλλον.
Αντιμέτωποι με άγρια καταστολή ήρθαν όμως και πολίτες στον Σταθμό Λαρίσης, στα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, καθώς και τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Ρέθυμνο. Είτε συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις είτε βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, πολλοί συμπολίτες μας θα αναγκαστούν να πληρώσουν με 300 ευρώ από την τσέπη τους το γεγονός ότι βρέθηκαν μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Συνολικά, στην Αθήνα μόνο έγιναν περίπου 100 προσαγωγές, με 70 από τους προσαχθέντες να μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ. Εκεί, ακολούθησαν ίσως τα πιο ανησυχητικά γεγονότα της ημέρας: κατά παράβαση κάθε δικαιώματος, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν στοιβαγμένοι σε κλούβες και κρατήθηκαν υπό συνθήκες συνωστισμού σε μικρά δωμάτια χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κάποια κατηγορία και χωρίς να έχουν πρόσβαση στον δικηγόρο τους.
«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή»
«Σε όλους αυτούς που προσήχθησαν ή συνελήφθησαν θα επιβληθούν πρόστιμα covid. Πέρα από την ποινική μεταχείριση. Για την συγκέντρωση (σ.σ. του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας) που έγινε θα διερευνηθούν όλες οι αιτίες γιατί υπάρχουν παραβάσεις των κανόνων δημόσιας υγείας» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον Σκάι.
Ουσιαστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διοικητικά πρόστιμα αλλά και ποινικές διώξεις και στους διοργανωτές της συγκέντρωσης, πέραν των όσων έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί.
Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης για να αντικρούσει τις κατηγορίες που του έχει απευθύνει το ΚΚΕ για όργιο αστυνομικής καταστολής στη συγκέντρωση της Πανεπιστημίου όπου η Αστυνομία χτύπησε χωρίς να αφήσει να διαλυθεί ήσυχα η συγκέντρωση, υποστήριξε τα εξής:
«Νιώθω μεγάλη απογοήτευση γιατί τιμώ το ΚΚΕ από μικρό παιδί. Την ώρα που έχουμε 95% ΜΕΘ καλυμένες μια παράταξη πραγματοποιεί συγκέντρωση με 1500 άτομα. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα.
Με δική μου εντολή ο αξιωματικός που ήταν παρών ζητούσε από την ηγεσία της συγκέντρωσης να διαλυθεί. Συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημίου για να κάνουν πορεία» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και δικαιολογώντας την επέμβαση της αστυνομίας τόνισε ότι «δεν υπήρχε άλλη επιλογή».
Σε ότι αφορά τις καταγγελίες για προπηλακισμούς βουλευτών ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «θα διερευνηθούν όλα» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να τελειώνει η μονομερής τοποθέτηση κατά της αστυνομίας».
Από εκεί και πέρα ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να παρουσιάσει ως «ανοχή» της κυβέρνησης και του υπουργείου τις πολιτικές εκδηλώσεις των κομμάτων για το Πολυτεχνείο, που παρέκαμψαν την απαγόρευση για τις συναθροίσεις των τεσσάρων και άνω ατόμων.
«Με δική μου ευθύνη έγιναν όλα», είπε, προσθέτονατς ότι θα πρέπει «να τελειώνει αυτή η υπόθεση με τις διαδηλώσεις, οι οποίες καταλύουν και καταργούν πλήρως την κοινωνική ζωή» και προανήγγειλε ότι δεν θα επιτραπούν διαδηλώσεις στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου.