Ο,τι κι αν λέει η γερμανίδα υπουργός Αμυνας, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θέλει να επιστρέψει η Ευρώπη στο να σύρεται από την Αμερική. Σε συνέντευξή του ο Μακρόν τονίζει πως «όποιος και εάν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, δεν μπορεί να επηρεάζει τον στόχο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης». Χθες ο γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. Η συνέντευξή του έρχεται ως απάντηση στο κάλεσμα που έκανε η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας και υπουργός Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ να «τελειώσουν οι ψευδαισθήσεις», διατυπώνοντας την άποψη ότι προς το παρόν η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει «εξαρτημένη» από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μας σεβαστούν ως συμμάχους μόνο εάν είμαστε ειλικρινείς και εάν είμαστε κυρίαρχοι όσον αφορά την άμυνά μας», τόνισε ο Μακρόν.

Σε άρθρο της στο «Politico», στις αρχές του μήνα, η διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU υποστήριξε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα την Αμερική». «Οι ψευδαισθήσεις για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία πρέπει να τελειώνουν», έγραψε η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας. «Οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τον κρίσιμο ρόλο της Αμερικής ως παρόχου ασφάλειας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, για το άμεσο μέλλον, θα παραμείνουμε εξαρτημένοι».

«Θεωρώ ότι πρόκειται για ιστορική παρερμηνεία», σχολίασε ο Μακρόν το επιχείρημα της Κραμπ – Καρενμπάουερ, πριν προσπαθήσει να τη φέρει αντιμέτωπη με τη Μέρκελ: «Ευτυχώς, εάν έχω κατανοήσει σωστά, η καγκελάριος δεν μοιράζεται αυτή την άποψη». Στον ενθουσιώδη χαιρετισμό της για τη νίκη του Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές, η Μέρκελ ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της και να υπερασπιστεί τις δικές της αξίες, όμως παρουσίασε αυτές τις προσπάθειες ως έναν τρόπο να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι μεγαλύτερες ευθύνες μέσα στο πλαίσιο της υπερατλαντικής συνεργασίας.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν υιοθετήσει μια πολύ πιο αυστηρή γραμμή – ουσιαστικά λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μεγαλώσουν. Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεται «όπως ένα παιδί που περιμένει από έναν ενήλικο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να του παράσχει κάποιου είδους ανταμοιβή ή εύνοια», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξή του στην επιθεώρηση «Le Grand Continent» γνωστού think tank ήταν καταιγιστικός: «Πιστεύω ότι η επικείμενη πολιτική αλλαγή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αποτελεί ευκαιρία να αναζητήσουμε, με έναν εντελώς ήρεμο και ειρηνικό τρόπο, τα όσα χρειάζεται να κατανοήσουν οι σύμμαχοι, που είναι ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ανεξαρτησία μας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν για τον εαυτό τους και το ίδιο συμβαίνει και με την Κίνα».

Ο γάλλος πρόεδρος ξεδίπλωσε και το όραμά του για την Ευρώπη: «Η Ευρώπη δεν αποτελεί μόνο αγορά. Επί δεκαετίες λειτουργούσαμε λες και ήταν μόνο αυτό. Ομως δεν έχουμε κατανοήσει την Ευρώπη εσωτερικά, ως έναν πεπερασμένο πολιτικό χώρο. Δεν έχουμε σκεφτεί ενδελεχώς όλα τα κοινωνικά ζητήματα που μας κάνουν ενιαίο χώρο. Και δεν έχουμε αναλογιστεί επαρκώς τι μας δίνει δύναμη: είμαστε μια ενοποιημένη περιοχή με ένα ξεκάθαρο πολιτικό δεδομένο. Η Ευρώπη πρέπει να ορίσει εκ νέου τον εαυτό της πολιτικά και να δράσει πολιτικά ώστε να θέσει νέους κοινούς στόχους, πέραν των αγορών».