Τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» από την Τουρκία καθώς την ώρα που ο Χουλουσί Ακάρ βλέπει «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και η Άγκυρα εκδίδει νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis ως τις 29 Νοεμβρίου στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η γειτονική χώρα σχεδιάζει το μέλλον της μαζί με την Ευρώπη!
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας υποστήριξε πως «τον εαυτό μας δεν τον βλέπουμε κάπου αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη, το μέλλον μας το σχεδιάζουμε να το χτίσουμε μαζί με την Ευρώπη».
Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «από την Ε.Ε περιμένουμε να τηρήσει τους λόγους της. Προσδοκία μας από την Ευρώπη είναι να μην ασκεί πολιτική διακρίσεων και να μην εμπλακεί στην εχθρότητα εναντίον της χώρας μας».
Ουσιαστικά η τελευταία αποστροφή του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στη επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων ενώ τις τελευταίες μέρες το κλίμα δείχνει… κυρώσεις καθώς ακόμα και η Γερμανία δια της Άγκελα Μέρκελ και του Χάικο Μάας έχουν αναγκαστεί να παραδεχτούν ότι οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες τους από την Τουρκία.
Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «στην ανατολική Μεσόγειο επιχείρησαν να μας φυλακίσουν στις ακτές μας. Με τις συμφωνίες που κάναμε αλλά και τις γεωτρήσεις που ξεκινήσαμε , οδηγήσαμε σε αποτυχία κι αυτή τους την προσπάθεια», ενώ την ίδια ώρα ανέφερε πως «με κανέναν οργανισμό και με καμία χώρα δεν υπάρχει ζήτημα που να μην μπορούμε να μην επιλύσουμε τα προβλήματα μας με την πολιτική, τη διπλωματία και με το διάλογο».
Έτοιμος για …διερευνητικές
Στο πνεύμα των δηλώσεων Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωνε νωρίτερα «έτοιμος» για διερευνητικές επαφές στους τούρκους αξιωματούχους, ενώ ο Χουλουσί Ακάρ κάνει λόγο για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Άγκυρα και ότι οι ηγέτες του μπλοκ πρέπει να βλέπουν «στρατηγικά» τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.
«Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αφήσουν στην άκρη όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να δουν τους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ μέσω μιας ‘’στρατηγικής νοοτροπίας’’» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπραήμ Καλίν στους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο Καλίν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες την Παρασκευή, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου οπότε θα εξεταστούν μέτρα κατά της γείτονος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Λιβύη, η Συρία και το Καραμπάχ.
Στρατηγική σημασία
Η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ αυξάνεται, και υπάρχει ανάγκη για «νέα και συγκεκριμένα» βήματα για να φέρει έναν νέο δυναμισμό και να ενισχύσει τη συνεργασία και τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, υποστήριξε ο Καλίν σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Ανέφερε επίσης την ανάγκη για νέες ιδέες για μια «δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού» λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει την εποικοδομητική της προσέγγιση για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
Ο Καλίν είπε ότι το μπλοκ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του σε περιφερειακά ζητήματα και ότι ο διάλογος και η συνεργασία για την επίλυση περιφερειακών θεμάτων είναι υπέρ όλων των πλευρών.
Ο τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι διμερείς διαμάχες δεν πρέπει «να προκαλούν κόπωση και να θέτουν υπό ομηρία» τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, και «επανέλαβε τη σημασία της προώθησης θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που έχουν αυξανόμενη στρατηγική σημασία».
Προκλητικός ο Ακάρ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε πως υπάρχουν νησιά που η κυριαρχία τους δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, ο Ακάρ στην ομιλία του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας (ΤUSAS) αναφέρθηκε στις εργασίες του Oruc Reis και δήλωσε πως «κάνουμε ξεκάθαρες εργασίες , φανερές. Δεν κρύβουμε κάτι. Κάνουμε επιστημονικές και τεχνικές εργασίες. Τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης. Δεν έχει καμία σχέση με την ηθική. Παραβλέπουν τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας».
Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, και τόνισε πως «στην Κύπρο πρέπει να δουν και να αποδεχθούν την παρουσία των Τούρκων η οποία διαρκεί εδώ και πολλούς αιώνες. Πρέπει να τους δώσουν τα δικαιώματα τους. Στη ζήτημα της ισότητας και της κυριαρχίας πρέπει να αποδεχθούν της παρούσες συνθήκες».
Νέα Navtex έως τις 29 Νοεμβρίου
Η Τουρκία επιμένει στην τακτική των προκλήσεων καθώς ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή Καστελλόριζου και Ρόδου η οποία έχει ισχύ από σήμερα 21 Νοεμβρίου έως τις 29 του μηνός.
Η προηγούμενη Νavtex έληγε στις 23 Νοεμβρίου αλλά οι Τούρκοι έσπευσαν να την εκδώσουν καινούρια – όπως είχαν κάνει και με δύο προηγούμενες – λίγο πριν τη λήξη της.
Όπως όλα δείχνουν η Τουρκία δεν δείχνει καμία διάθεση για διάλογο και για αποχώρηση του Oruc Reis από περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πιο συγκεκριμένα, το βόρειο άκρο της περιοχής που δεσμεύει η Τουρκία φτάνει σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο. Δηλαδή το Oruc Reis θα φτάσει μία ανάσα από το ελληνικό νησί. Οι Τούρκοι είχαν κάνει το ίδιο με τη Νavtex που είχαν εκδώσει στις 11 Οκτωβρίου.
Είναι πρόδηλο ότι οι Τούρκοι προκαλούν και επιχειρούν και ψυχολογικό «πόλεμο» αφού στέλνουν το Οruc Reis λίγο πριν το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων (τα 6 ν.μ) αλλά σε σημείο που είναι ορατό από το ελληνικό νησί.