Σάλος έχει προκληθεί στην Κατερίνη από το γεγονός ότι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων βάζουν κρυφά, από τις πίσω πόρτες, πελάτες στα καταστήματά τους εν μέσω lokcodown!
«Θα μου λέτε εσείς τι ακριβώς θέλετε και θα τα βάζω εγώ στο καλάθι, επειδή είναι παράνομο. Μόνο στο e-shop γίνεται. Εάν γίνει έλεγχος από την αστυνομία θα πείτε ότι δεν είναι δικά σας τα πράγματα και ότι απλά ρίχνετε μια ματιά».
Αυτή την οδηγία δίνουν οι υπάλληλοι γνωστού καταστήματος παιχνιδιών και εποχικών ειδών στην περιοχή στους πελάτες που μπαίνουν στον χώρο για να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα και διάφορα είδη σπιτιού. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε καθολικό lockdown και η Κατερίνη- όπως και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα- ανήκει στις περιοχές υψηλού κινδύνου και μεγάλου ιικού φορτίου κάποιοι φαίνεται ότι βρήκαν τρόπους να αγνοούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Εικόνες: Εμπορικά καταστήματα ανοιχτά με πελάτες παρά το lockdown
Οι πόρτες του καταστήματος είναι κλειστές μπροστά αλλά από πίσω δέχεται κανονικά πελάτες. Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες του Thesstoday.gr, πίσω τα μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού που μπαίνει στο μαγαζί για να ψωνίσει. Στην είσοδο κοντά στα ταμεία βρίσκονται κάποια ψιλικά είδη, σοκολάτες, πατατάκια και ζαχαρωτά, τα οποία το κοινό μπορεί να αγοράσει χωρίς πρόβλημα αφού είναι τρόφιμα, άρα είδη πρώτης ανάγκης, όπως μας ενημερώνουν οι εργαζόμενοι.
Όμως στο βάθος βρίσκονται όλα τα χριστουγεννιάτικα, τα προϊόντα δηλαδή που συγκεντρώνουν περισσότερο κόσμο. Γονείς με τα παιδιά τους και άτομα μεγάλης ηλικίας δείχνουν τι θέλουν από το ράφι και οι υπάλληλοι τα βάζουν στα καλάθια. Όταν τελειώσουν τα ψώνια, οι πελάτες δίνουν τα στοιχεία τους και αργότερα μέσα στην ημέρα ή την επομένη αν υπάρχει πολύ δουλειά και πολλές «παραγγελίες», τα πράγματα φτάνουν στην πόρτα τους. Μπορούν να πληρώσουν με αντικαταβολή ή με κάρτα. Μάλιστα τα ψώνια θα πρέπει να είναι αξίας 30 ευρώ και πάνω, όπως ενημερώνουν οι υπάλληλοι τους πελάτες όταν έρχονται.
Το κατάστημα δέχεται αρκετό κόσμο, το ασανσέρ λειτουργεί κανονικά με όσα άτομα χωράει, πολλοί φορούν τη μάσκα τους κάτω από τη μύτη, απολύμανση δεν φαίνεται να γίνεται και η κατάσταση θυμίζει εποχές πριν από το lockdown και την πανδημία του κορωνοϊού που βρίσκεται σε έξαρση. «Ωραία είναι αυτή η μπλούζα. Πάμε και στα χριστουγεννιάτικα και μετά θα γυρίσουμε να την πάρουμε», λέει ένα πατέρας στον γιο του όσο περπατάνε στο μαγαζί και βλέπουν τα ρούχα.
Κάπως διαφορετικά, αλλά με την ίδια «νοοτροπία», λειτουργεί γνωστό κατάστημα ειδών σπιτιού λίγο έξω από την πόλη, το οποίο μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Κατερίνης! Το κατάστημα πουλάει είδη σπιτιού, προϊόντα για το μπάνιο, λάμπες, έπιπλα, είδη ελαιοχρωματισμού, είδη για την κουζίνα, ηλεκτρικές συσκευές, εξοπλισμό για τον κήπο κλπ.
Tι λένε οι υπάλληλοι στους πελάτες σε περίπτωση που έρθει η αστυνομία
Στην είσοδο ο υπάλληλος ρωτάει τι ακριβώς θέλει ο καθένας και ενημερώνει ότι αν γίνει έλεγχος από την αστυνομία, θα πουν στους αστυνομικούς ότι ο πελάτης κόβει τιμολόγιο και όχι απλή απόδειξη. Σε αυτό το κατάστημα άτομα είτε κατά μόνας, είτε δύο και τρεις μαζί ψωνίζουν με καλάθια και καρότσια ό,τι θέλουν, πηγαίνουν τα ψώνια στο ταμείο και τα παίρνουν σπίτι. Είναι δηλαδή λίγο πιο «χαλαρά» τα πράγματα απ’ ό,τι στο κατάστημα παιχνιδιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, κι άλλα μεγάλα καταστήματα στην Κατερίνη λειτουργούν έτσι, αφενός θέτοντας σε υγειονομικό κίνδυνο τους πολίτες και αφετέρου δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που έχουν κλείσει, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, ο οποίος μαστίζει τη χώρα και ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα.
Τι δήλωσε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου
Το ThessToday.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Πιερίας, κ. Κώστα Ρέχα, ο οποίος ανέφερε από την πλευρά του ότι για το πρώτο κατάστημα γνώριζε ότι έχει πάρει ειδική άδεια γιατί έχει κάποια είδη διατροφής.
Ωστόσο δεν γνώριζε ότι πουλάει χριστουγεννιάτικα, παιχνίδια, είδη σπιτιού κ.λπ φέρνοντας τα ψώνια στο σπίτι των πελατών, χωρίς όμως να γίνει online η παραγγελία αλλά δια ζώσης από τον ίδιο τον πελάτη μέσα στο κατάστημα. Όσον αφορά το δεύτερο κατάστημα μας είπε ότι πουλάει κάποια είδη πρώτης ανάγκης γι΄αυτό παραμένει ανοιχτό.
Όπως αναφέρει: «Ο πελάτης πρέπει να καταγγείλει αυτά τα περιστατικά, πρέπει να έχει συνείδηση. Αν του πει ο άλλος να ψωνίσει ό,τι θέλει, να κάνει καταγγελία. Αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και δεν τιμάει ούτε την επιχείρηση ούτε τον καταναλωτή. Και ο ίδιος ο πελάτης έχει ευθύνη. Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία έξω από κάθε μαγαζί. Κανονικά ο επιχειρηματίας που δίνει περισσότερα πράγματα από αυτά που λέει η άδειά του, από τους κωδικούς προϊόντων που γράφει η άδεια, πρέπει να τα έχει χωριστά. Αυτά που επιτρέπονται και αυτά που δεν επιτρέπονται. Αν λένε στον κόσμο ότι θα σας τα φέρουμε σπίτι αυτό είναι παράνομο. Μόνο όταν λειτουργεί ηλεκτρονικό κατάστημα είναι νόμιμο».
Και συνεχίζει: «Πώς δεν φοβάται ο επιχειρηματίας μην τον καταγγείλει ο πελάτης του ο ίδιος; Έχει βαριά πρόστιμα, είναι χιλιάδες ευρώ». Συμπληρώνοντας ο κ. Ρέχας αναφέρει για του επιχειρηματίες που πουλάνε παράνομα προϊόντα. «Δεν θα σωθούνε. Δεν θα σωθεί κανείς με το να πάρει 100 και 200 ευρώ παραπάνω. Αυτή τη στιγμή καταστρέφεται το λιανεμπόριο πανελλαδικά».
Πηγή/ Φωτογραφίες: thesstoday.gr