Η ΕΕ προσδοκά την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «H EE ήταν πολύ ξεκάθαρη στο πλαίσιο των προσδοκιών», κάτι το οποίο μεταφέρθηκε στον Ιμπραήμ Καλίν, όπως είπε, και συμπλήρωσε ότι «η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση».
«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο ξανά να ξαναδούν τι έγινε από την πλευρά της Τουρκίας και να επανεκτιμήσουν αν η ΕΕ θα προχωρήσει στο δρόμο της θετικής ατζέντας και τη δέσμευσης με έναν εποικοδομητικό διάλογο ή εάν θα να διερευνηθούν όλες οι άλλες επιλογές όπως υπογραμμίστηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου» επισήμανε ο κ. Στάνο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ τονίζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.
«Η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη»
«Η Άγκυρα παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Αγνοεί τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και θέτει εμπόδια στην βελτίωση των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή την νέα παράνομη Navtex για το Oruc Reis, που εξέδωσε η Άγκυρα για θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδια.
Περιμένουμε να δούμε εμπράκτως τις κινήσεις της Άγκυρας, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας ότι ακόμη και αν σταματήσει η παράνομη τουρκική Navtex στο τέλος του μήνα δε θα σημαίνει τίποτα εάν δεν συνοδεύεται και από άλλες κινήσεις.
Η στάση της Άγκυρας
Ενώ η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου πλησιάζει, και αναμένεται να έχει στο επίκεντρο το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η Άγκυρα φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, τη στιγμή που κάνει «άνοιγμα» στην Ευρώπη και ζητά διάλογο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η τουρκική ηγεσία από τη μια θα συνεχίσει τις προκλητικές δράσεις της, στο πλαίσιο της τακτικής της για τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και από την άλλη θα επαναλάβει την προσφιλή της μέθοδο : να κάνει δηλαδή μια κίνηση καλής θέλησης πριν τις 11 Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ούτως ώστε να αποφύγει τη σκόπελο των κυρώσεων.