Οταν ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει την προεδρία τον Ιανουάριο, ο στενότερος συνεργάτης του επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής θα είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να παίζει κιθάρα, φανατικός των Beatles και εξπέρ των διεθνών θεμάτων που πρωτοξεκίνησε να προβάλει τις αμερικανικές αξίες ως μαθητής Λυκείου στο Παρίσι, στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Τις ερχόμενες εβδομάδες, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να διορίσει τον Αντονι Μπλίνκεν, μια 30ετή «σταθερά» της εξωτερικής πολιτικής στους κύκλους των Δημοκρατικών -ο οποίος εργάστηκε για πρώτη φορά με τον μελλοντικό πρόεδρο στην Γερουσία- ως υπουργό Εξωτερικών ή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, αναφέρουν οι Financial Times που σκιαγραφούν το προφίλ του.
Γνώριμα εδάφη
Είτε υπηρετήσει δίπλα στον Μπάιντεν είτε ως ανώτατος αμερικανός διπλωμάτης, ο Μπλίνκεν θα επιστρέψει σε γνώριμα εδάφη.
Πρώην συγγραφέας των ομιλιών του προέδρου Μπιλ Κλίντον, υπήρξε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπάρακ Ομπάμα και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Η επιστροφή του Μπλίνκεν στους διαδρόμους της εξουσίας θα γίνει καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακάμψουν από την υποχώρηση στην παγκόσμια σκηνή κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του διεθνούς απομονωτισμού του Ντόναλντ Τραμπ.
Αν και ορισμένες από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι γνωστές, ο Μπλίνκεν θα βρεθεί ενώπιον νέων δύσκολων ζητημάτων, όπως η αντιμετώπιση της όλο και πιο επιθετικής Κίνας.
Ένας Αμερικανός… στο Παρίσι
Ο Μπλίνκεν υπήρξε ένας Αμερικανός στο Παρίσι. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Εβραίους γονείς, ωστόσο η οικογένειά του μετακόμισε το 1971 στο Παρίσι, όταν η μητέρα του παντρεύτηκε για δεύτερη φορά.
Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το 1988 πήρε το πτυχίο του στη Νομική Σχολή της Κολούμπια.
Ευρισκόμενος στο Παρίσι, είχε απόλυτη συναίσθηση ότι ήταν Αμερικανός και πίστευε στις αμερικανικές αξίες. Ταυτόχρονα, όμως, αντιλαμβανόταν πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, επικεφαλής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων, ο οποίος υπήρξε συμμαθητής του Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως ο βετεράνος της Ουάσιγκτον έχει το τέλειο υπόβαθρο για την αποκατάσταση της αμερικανικής αξιοπιστίας.
Εκτός από το ότι προέρχεται από οικογένεια με περγαμηνές στην εξωτερική πολιτική -ο πατέρας του υπηρέτησε ως πρέσβης στην Ουγγαρία και ο θείος του στο Βέλγιο- φίλοι του λένε πως είναι σε θέση να μπει στη θέση των άλλων, να τους αντιληφθεί, επειδή έχει την εμπειρία του εξωτερικού.
Αντιλαμβάνεται τα όρια των ΗΠΑ
Προσφάτως, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ανοικοδομήσουν συμμαχίες για την αντιμετώπιση της «δημοκρατικής ύφεσης» που σημειώθηκε επί Τραμπ και επέτρεψε σε αυταρχικές εξουσίες όπως της Ρωσίας και της Κίνας «να εκμεταλλευτούν τις δικές μας δυσχέρειες».
Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, ο Μπλίνκεν είναι ένας πραγματιστής ο οποίος πιστεύει στην ισχύ των ΗΠΑ αλλά αντιλαμβάνεται τα όριά της. Επίσης, θα έχει στη διάθεσή του το πιο ακριβό νόμισμα στην Ουάσιγκτον – το αυτί του προέδρου. Είναι τόσο κοντά στον Μπάιντεν που ορισμένοι τον βλέπουν σαν το «alter ego» του.
Ο Νικ Μπέρνς, πρώην Νο 3 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που γνωρίζει τον Μπλίνκεν από την εποχή της διακυβέρνησης Κλίντον, δήλωσε πως το δίκτυο των φίλων του ανά τον κόσμο συνδυάζεται με μια εξαιρετική εμπειρία από την θητεία του στην Γερουσία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο.
«Ηταν παρών σε όλες τις σημαντικές συνεδριάσεις της διακυβέρνησης Ομπάμα επί οκτώ χρόνια και είχε εξαιρετική εκ των έσω γνώση όλων των θεμάτων εθνικής ασφάλειας» περιγράφει ο ίδιος.
Στην ηλικία των 58 χρόνων, ο Μπλίνκεν συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο και έχει ανεβάσει δυο τραγούδια στο Spotify, ενώ μερικές φορές έχει την κιθάρα του κάπου στο πλάνο στη διάρκεια τηλεδιασκέψεων.
Ζυγίζει τις αποφάσεις του
Πρώην αξιωματούχος της διακυβέρνησης Ομπάμα λέει ότι ο Μπλίνκεν έχει την τάση να κάνει πάρα πολλές συσκέψεις και να ψιλολογεί τις αποφάσεις.
Οι υποστηρικτές του λένε πως απλώς θέλει να αποφεύγει την μετατροπή βιαστικών αποφάσεων σε κακές αποφάσεις. «Εάν κάποιος πάει να πλατειάσει σε μια σύσκεψη με διάφορα σχόλια κλπ του βγάζει κίτρινη κάρτα. Εάν το ξανακάνει… βγάζει την κόκκινη κάρτα».
Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, πρώην αξιωματούχος της διακυβέρνησης Ομπάμα δηλώνει πως ο Μπλίνκεν πιθανόν να πάρει πιο αυστηρή θέση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Ρωσία αλλά και την ιδεολογική διαμάχη με την Κίνα.
Ευρωπαίος πρώην αξιωματούχος, ο οποίος είχε εργαστεί με τον Μπλίνκεν, εκτιμά ότι θα έχει πολύ καλή υποδοχή στην Ευρώπη και θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η ζημιά που έγινε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ομως θα το πράξει με έναν πιο χαμηλών τόνων τρόπο, με πιο ακαδημαϊκό τρόπο απ’ ότι οι προκάτοχοί του.
Πηγή: Financial Times