Συνέντευξη στον Γιώργο Γκίλσον
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν στα τέλη Αυγούστου, μόλις πριν το επερχόμενο δεύτερο και απείρως δυσκολότερο κύμα της πανδημίας COVID-19, δέχθηκε την «τιμητική πρόσκληση» για να διαδεχθεί τον δημοφιλή καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα στην νευραλγική θέση του εκπροσώπου της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής που συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για την πανδημία στην Ελλάδα και τα ενδεικνυόμενα μέτρα.
Σε αποκλειστική εφ’ ολης της ύλης συνέντευξη στο in.gr, tanea.gr και tovima.gr, ο κ. Μαγιορκίνης μιλάει για τις μεγάλες προκλήσεις στην προσπάθεια να ενημερώσει και να πείσει τον συχνά δύσπιστο λαό για τις επιστημονικές και επιδημιολογικές διαστάσεις του ιού και την ανάγκη πιστής εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.
Για πρώτη φορά μιλά ευθαρσώς για το «πολιτικό φίλτρο» απο το οποίο περνούν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, οι εκτιμήσεις των ιολόγων και επιδημιολόγων κάτι που εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση επιστημονικών σκέψεων και συστάσεων.
Αυτό το «φιλτρο» προφανώς περιορίζει ενίοτε την διάδοση επιστημονικών συστάσεων ή υπονομεύει εκτιμήσεις.
Μιλά για το έντονο ενδιαφέρον της Επιτροπής για τις κοινωνικό – οικονομικές διαστάσεις της επιδημίας στην Ελλάδα και για την επίπονη προσπάθεια εφαρμογής των σωστών μέτρων στην σωστή στιγμή ώστε να αντιμετωπιστεί το φοβερό δίλημμα – σωματική υγεία η οικονομική επιβίωση – κατά τρόπο που να προστατεύσει και να στηρίξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό και τα δύο.
Και βεβαίως αναφέρεται και στο μέγα εκτυλισσόμενο δράμα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας καθώς και για τα εμβόλια, την έλευση και διανομή τους στην Ελλάδα, τον εμβολιασμό και την επίπτωση των αρνητών εμβολιασμού στην πολυπόθητη απόκτηση της ανοσίας της αγέλης που καθώς απαιτείται ο εμβολιασμός του 70% του λαού.
Αναφέρει ότι δεν είναι γνωστό ακόμα αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά ότι θα υπάρξει μέχρι τότε τουλάχιστον αύξηση του αριθμού των θανάτων και των διασωληνώσεων σε όλη την Ελλάδα.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Είστε κλινικός ιολόγος 7 χρόνια και μάλιστα από τους καλύτερους. Περιμένατε ποτέ να ζήσετε μια τόσο σφοδρή πανδημία που θα έφερνε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια κοινωνία και οικονομία;
Η αλήθεια είναι ότι μια πανδημία η οποία θα δημιουργούσε παγκόσμιο πρόβλημα ήταν κάτι το οποίο περιμέναμε να συμβεί. Βέβαια, είναι όπως τους μεγάλους σεισμούς. Δεν ξέρεις πότε θα συμβεί, ξέρεις ότι θα γίνειας πούμε τα επόμενα 50-60 χρόνια αλλά δεν ξέρεις ακριβώς πότε.
Οπότε ναι την περιμέναμε. Δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πότε θα έρθει και για αυτόν τον λόγο γίνονταν πολλές μελέτες σε επίπεδο προετοιμασίας – η ταχεία ανάπτυξη εμβολίου, η ανάπτυξη ειδικών τεστ κ.ο.κ.
Ο SARS εμφανίστηκε το 2003. Τότε είχε ετοιμαστεί ένα εμβόλιο το οποίο τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε;
Υπήρξε σχεδιασμός για εμβόλιο, απλά επειδή σταμάτησε η επιδημία γρήγορα δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν ποτέ οι κλινικές μελέτες.
Αυτή η εργασία η επιστημονική βοήθησε τώρα;
Έχει βοηθήσει πολύ η μελέτη του SARS. To πρώτο πράγμα είναι ότι ο SARS κινείται με υπερμετάδοση. Ξέραμε με ποιους τρόπους μεταδίδεται. Ξέραμε για παράδειγμα – είχε εφαρμοστεί σε μικρό βεληνεκές, να το πω έτσι- η θεραπεία πλάσματος.
Στην συνέχεια είχαμε και τον MERS που είναι και αυτός κοντινός ιός. Μην ξεχνάμε ότι είχε ετοιμαστεί εμβόλιο για το MERS το οποίο δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ σε κλινικές μελέτες γιατί δεν είχαμε αρκετά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.
Το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν βασισμένο σε ένα τέτοιο εμβόλιο. Η AstraZeneca θα διαθέσει το εμβόλιο της Οξφόρδης το οποίο βασίζεται στην έρευνα του εμβολίου του SARS. Το εμβόλιο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί σε ζώα, σε καμήλες δρομάδες.
Για εννέα μήνες περίπου εσείς και άλλοι οι συνάδελφοί σας στην Εθνική Επιτροπή COVID-19 και οι συνάδελφοι κλινικοί γιατροί έχετε σηκώσει ένα τεράστιο βάρος που με το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα ιδιαίτερα σημαίνει ότι στα χέρια σας, με την συνεργασία βέβαια των πολιτών, είναι η σωτηρία της χώρας σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Πως έχει επηρεάσει όλο αυτό προσωπικά τον ψυχικό σας κόσμο; Σάς άλλαξε καθόλου ως άνθρωπο; Βλέπετε την ζωή διαφορετικά;
Δύσκολη ερώτηση. Βασικά αυτήν πρέπει να την θέσετε όταν περάσει η πανδημία. Νομίζω ότι αυτήν την στιγμή υπό το βάρος της κατάστασης και της συνθήκης έχω την αυτογνωσία πως ότι και να σκέφτομαι και να αισθάνομαι είναι μικρό μπροστά στο χρέος που έχουμε μπροστά μας. Οπότε δεν μπορώ να σας πω ότι έχω να μοιραστώ κάτι που είναι καθαρό χωρίς να περνάει από το μυαλό μου ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.
Έχετε αισθανθεί σε οποιαδήποτε στιγμή ότι αυτό το βάρος μπορεί να σάς λυγίσει;
Δεν έχω τέτοιο περιθώριο.
Εδώ και λίγους μήνες έχετε αναλάβει την δημόσια εκπροσώπηση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για το COVID-19 αντικαθιστώντας τον Σωτήρη Τσιόδρα. Πως βρεθήκατε σε αυτήν την νευραλγική θέση;
Μου έγινε η ιδιαιτέρως τιμητική πρόταση και ενώ φυσιολογικά υπό το βάρος των ερευνητικών ενδιαφερόντων μου θα έλεγα όχι, την αποδέχτηκα για λόγους ευθύνης και καθήκοντος.
Ποιες είναι ο προκλήσεις στον αγώνα να επικοινωνήσετε ως εκπρόσωπος στον ελληνικό λαό πως έχει η κατάσταση επιστημονικά και ποιες οι ενδεικνυόμενες συμπεριφορές; Κατά πόσο πιστεύετε ότι έχετε καταφέρεις να πείσετε;
Το δυσκολότερο είναι η δυσπιστία του κόσμου η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ο ένας είναι ότι κάποια μέτρα έρχονται σε αντίθεση με τα πιθανά οικονομικά τους συμφέροντα, όχι με την έννοια ότι κάποιος βγάζει πολλά χρήματα αλλά τον φέρνει σε οικονομική δυσκολία. Σίγουρα η πανδημία δημιουργεί οικονομικό πρόβλημα διότι τα μέτρα δημιουργούν προβλήματα στις δουλειές, οπότε είναι φυσικό και επόμενο να δημιουργηθεί αυτόματα μια δυσπιστία, χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση.
Από την στιγμή πού ένας άνθρωπος έρχεται σε οικονομική δυσκολία δυσκολεύεται να δεχθεί ότι τα μέτρα είναι προς το συμφέρον του. Υπάρχει δυσπιστία ως προς την αναγκαιότητα των μέτρων. Αυτό νομίζω είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία.
Ύστερα υπάρχει και μια έντονη πολιτικοποίηση της επιδημίας από πολλούς σε διάφορα επίπεδα. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά εμφανίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οπότε η έκφραση της επιστημονικής άποψης διεθνώς περνάει από πολιτικά φίλτρα. Δηλαδή αναλόγως εάν η επιστημονική άποψη ταιριάζει με το οποιοδήποτε πολιτικό αφήγημα είτε την επικυρώνουν είτε την ακυρώνουν. Δεν κοιτάνε αμιγώς την επιστημονική άποψη αντικειμενικά και αυτό δημιουργεί μια επιπλέον δυσκολία στο να εκφράζει κανείς μια επιστημονική άποψη όπως την σκέφτεται αντικειμενικά.
Θα συμφωνήσω με τον μονόλογο του Βαλέρι Λεγκάσωβ στην σειρά Chernobyl: «Eμείς οι επιστήμονες είμαστε τόσο απορροφημένοι στην ανεύρεση της αλήθειας, που ξεχνάμε πόσο λίγοι θέλουν πραγματικά να την βρούμε».
Η πανδημία γεννά ένα φοβερό δίλημμα. Πως μπορούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ δύο ζωτικών αναγκών – την σωματική υγεία και την οικονομική επιβίωση των ανθρώπων; Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις για το εάν και πως μπορούμε να χειριστούμε αυτό το δίλημμα; Είναι κάτι που απασχολεί και την επιτροπή ως επιστήμονες και πολίτες;
Όλους τους επιστήμονες τους απασχολεί. Η λογική είναι ότι τα οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να έχουν μια αναλογικότητα η οποία σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν την χρονική στιγμή που είναι κατάλληλη ώστε να δημιουργηθεί το ελάχιστο δυνατό πρόβλημα, τόσο στα οικονομικά του κόσμου αλλά και στις πολιτικές ελευθερίες του.
Πάντα υπάρχει ένα πρόβλημα στην αναλογικότητα. Δεν ξέρεις πάντα πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να εφαρμοστεί ένα μέτρο. Δεν το ξέρεις 100% διότι ο συγκεκριμένος ιός έχει αποδείξει ότι έχει εκρηκτική επέκταση και ότι μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Δεν ξέρω αν βρισκόμαστε στην κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα ή όχι αλλά όλοι φοβούνται ότι ενδεχομένως μπορούμε να περάσουμε έναν εφιάλτη όπως του Μπέργκαμο της Ιταλίας. Ποιες παράμετροι, όπως διαφορές μεταξύ των συστημάτων υγείας, νέες θεραπείες, πιθανές μεταλλάξεις του ιού, και οσονούπω το εμβόλιο θα μπορούσαν να αποτρέψουν τώρα και στο άμεσο μέλλον ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Σε κάθε περίπτωση το μόνο πράγμα που έχει δείξει ότι έχει αποτέλεσμα είναι η εφαρμογή των μέτρων. Όταν λέμε μέτρων εννοούμε κοινωνική απόσταση, είτε είναι με τη μορφή του lockdown είτε είναι περιορισμός κάποιων δραστηριοτήτων. Και αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν σε κατάλληλο χρονικό διάστημα.
Ο λόγος που υπέστησαν τα πάνδεινα οι Ιταλοί ήταν ότι δεν ελήφθησαν τα μέτρα σε κατάλληλο χρονικό διάστημα;
Στο πρώτο κύμα νομίζω ότι κανένας δεν περίμενε τέτοιας έντασης επιδημία με βάση τα αρχικά στοιχεία που ερχόντουσαν από την Κίνα. Όμως υπήρχαν και κάποιες ενδείξεις. Στην Γουχάν είχαν χτίσει τεράστιο νοσοκομείο. Εφαρμόσανε ένα πολύ αυστηρό lockdown. Αυτά έπρεπε να δώσουνε σε οποιονδήποτε μια αίσθηση του πόσο σοβαρή η κατάσταση μπορεί να γίνει. Ωστόσο το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Κίνα «μαζεύτηκε» γρήγορα έδωσε την εντύπωση ότι αυτό είναι μια εύκολη κατάσταση.
Η διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας είναι ότι η χώρα μας κινήθηκε γρηγορότερα;
Είναι η λήψη μέτρων σε πρώιμο στάδιο, στο πρώτο κύμα. Το Μπέργκαμο προηγήθηκε του ελληνικού lockdown και υπήρχαν στοιχεία. Προφανώς δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε μέτρα τύπου lockdown χωρίς σαφείς ενδείξεις ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εύκολα εκτός ελέγχου.
Νομίζω ότι και όλες αυτές οι εικόνας από τα φέρετρα κλπ έπεισαν το ελληνικό λαό να πειθαρχήσει στον εγκλεισμό έτσι;
Είναι αυτό που λένε η αρχή της αναλογικότητας. Δεν μπορείς να εφαρμόσεις lockdwown χωρίς να υπάρχει απόλυτη ανάγκη για αυτό. Αν δεν είχε γίνει αυτό που είδαμε στην Γουχάν και αν δεν είχε γίνει αυτό που βλέπαμε στην Βόρεια Ιταλία, με ποια στοιχεία οι επιστήμονες θα μπορούσανε να ζητήσουνε έναν τόσο σοβαρό περιορισμό της ατομικής ελευθερίας όπως είναι ένα lockdown;
Έχουμε ακούσει για την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι πιθανότητες της εξάπλωσης μιας τέτοιας μετάλλαξης και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις για την Ελλάδα;
Αυτός είναι ένας από τους ιούς που μεταλλάσσονται πολύ αργά. Υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και στην Ελλάδα έχουμε μεταλλάξεις. Αλλά σε σχέση με άλλους ιούς μεταλλάσσεται πολύ αργά. Οι μεταλλάξεις που έχει αποκτήσει δεν είναι επαρκείς στο να δημιουργήσουν πρόβλημα και η ταχύτητα με την οποία μεταλλάσσεται δεν είναι τόσο μεγάλη που να μας δημιουργεί κάποια ανησυχία. Το να δημιουργηθεί στέλεχος το οποίο διαφεύγει ας πούμε της ανοσιακής απάντησης δεν αποκλείεται να το δούμε αλλά δεν είναι στους άμεσους κινδύνους με βάση το προφίλ που βλέπουμε.
Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ έλλειψη πάρα πολλών και πάρα πολύ καλών ιατρών. Για ποιόν λόγο πιστεύετε ότι τώρα έχουμε έλλειψη εντατικολόγων;
Δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στα χρόνια της κρίσης ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών έφυγε στο εξωτερικό. Πολλοί ειδικοί το επέλεξαν γιατί δεν έβρισκαν στην Ελλάδα δουλειά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ένας εντατικολόγος δεν μπορεί να είναι ελεύθερος ιδιωτικός γιατρός. Από την στιγμή που δεν υπήρχανε θέσεις άμεσα διαθέσιμες ή στο άμεσο μέλλον είναι φυσικό και επόμενο να μην έχεις πλεονάζοντα άτομα. Πρόκειται για μια ειδικότητα νοσοκομειακή. Από την στιγμή που δεν υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη στα χρόνια της κρίσης είναι φυσικό και επόμενο να μην έχεις άμεσα διαθέσιμους τέτοιους γιατρούς και να έχουνε φύγει στο εξωτερικό.
Πως βρέθηκε η Ελλάδα από την άνοιξη που εθεωρείτο διεθνές υπόδειγμα ως προς τα άριστα αποτελέσματα από την διαχείριση της κρίσης σε μια χώρα όπου τώρα σε αρκετές πόλεις και περιοχές δοκιμάζεται έντονα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο συγκεκριμένος ιός έχει δείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει εκθετικές επιδημίες σε μικρό χρονικό διάστημα. Το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα έρχεται πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο δημιούργησε μια κατάσταση η οποία άλλαξε την εικόνα αλλά όχι σε όλη την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι όλη η χώρα που έχει πρόβλημα. Σε ένα μέρος της υπάρχει μεγάλη πίεση. Είναι κάτι το οποίο όμως έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ποιες χρόνιες δυσλειτουργίες του ΕΣΥ ανέδειξε η πανδημία.
Δεν έχω σαφή εικόνα να σας πω. Νομίζω ότι η πανδημία έχει αναδείξει προβλήματα σε όλα τα συστήματα υγείας. Δεν υπάρχει σύστημα υγείας που να μην έχει δυσλειτουργίες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σύστημα υγείας που να την έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Τι έγινε στη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει το σημείο μηδέν της επιδημίας στην Ελλάδα και τα νοσοκομεία στενάζουν. Σε τι οφείλεται αυτό;
Ενώ για μήνες η επιδημία ήταν υπό σχετικά καλό έλεγχο, κυρίως λόγω εντατικής επιδημιολογικής επιτήρησης και με λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα, ξαφνικά στα μέσα Οκτωβρίου η κατάσταση άλλαξε δραματικά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στην βόρεια Ελλάδα.
Για να καταλάβουμε όμως πως έγινε αυτό θα πρέπει καταρχήν να κατανοήσουμε τι άλλαξε δραματικά σε αυτήν την περιοχή ακριβώς αυτό το χρονικό διάστημα. Μια μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα είναι η «μετακόμιση» της διασκέδασης από τους ανοικτούς χώρους στους κλειστούς, η οποία «μετακόμιση» με αδρά στοιχεία συμβαίνει νωρίτερα στην βόρεια από ότι στη νότια Ελλάδα λόγω μικρής αλλά αισθητής θερμοκρασιακής διαφοράς τις νυχτερινές ώρες.
Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι η επίπτωση της ηλικιακής ομάδας των 19-39 «εσκφενδονίστηκε» σε περίπου 60% περισσότερες από τις αναμενόμενες λοιμώξεις, συγκλίνουν στο ότι η Θεσσαλονική όντας το μεγάλο αστικό κέντρο του βορρά πέρασε σε κατάσταση υπερμετάδοσης με αρχικό φορέα την μετακόμιση των συγχρωτισμών διασκέδασης σε κλειστούς χώρους.
Μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της δεύτερης φάσης της επιδημίας στην Ελλάδα και ποια στοιχεία πρέπει να δούμε για να το διαπιστώσουμε αυτό;
Για να μπορέσουμε να πούμε αν είμαστε στην κορύφωση θα πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα. Υπάρχουε στοιχεία που δείχνουνε επιβράδυνση τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη, αλλά δυστυχώς στην επαρχία φυσιολογικά θα περιμέναμε πιο γρήγορη επιβράδυνση.
Για να σιγουρευτούμε ότι είναι πραγματική αυτή η επιβράδυνση πρέπει να περάσουνε ακόμα 10 ημέρες. Το σίγουρο είναι ότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση. Το ένα είναι η κορύφωση των διαγνώσεων και μετά θα ακολουθήσει η κορύφωση των θανάτων και των διασωληνωμένων. Δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση των θανάτων και των διασωληνωμένων.
Έχει λεχθεί ότι ίσως τις πιο ήπιες περιπτώσεις καλύτερα να τις αντιμετωπίζουμε στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας υγείας. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτό;
Δεν γνωρίζω αν όντως ήπιες περιπτώσεις πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Αλλά σίγουρο είναι καλύτερο οι ήπιες περιπτώσεις να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Υπάρχει επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας και λειτουργεί.
Ευρωπαικές χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο είναι από αυτές στον κόσμο που χτυπήθηκαν εντονότερα. Αυτό είναι επειδή κάνανε περισσότερα λάθη ή υπήρχε καθυστέρηση απλά;
Στην Βρετανία είναι γνωστό ότι αργήσανε πολύ. Στην Ισπανία σίγουρα υπήρχανε λάθη όσον αφορά την προστασία των γηροκομείων. Δεν κατάφεραν να προστατέψουν τα γηροκομεία και τις υγειονομικές μονάδες σε επαρκή βαθμό στα πλαίσια του πρώτου κύματος. Αυτό είναι το κυρίως χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμά τους δεν μπόρεσε να προστατεύσει επαρκώς τον ευπαθή πληθυσμό.
Πως αξιολογείτε τις επιδόσεις της Ευρωπαικής Ένωσης στην διαχείριση της κρίσης ως Ένωση;
Νομίζω ότι η Ευρωπαική Ένωση θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσεις πιο αποτελεσματικές σε δυο επίπεδα. Το πρώτο είναι στις μετακινήσεις των πληθυσμών. Θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο ώστε να είναι πιο εύκολη η εφαρμογή μέτρων στις πύλες εισόδου.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει βοηθήσει πιο δυνατά την κατανομή οικονομικής βοήθειας στα πλαίσια lockdown ώστε να είναι πιο εύκολη η εφαρμογή του.
Έχουμε τρία εμβόλια που διαφαίνονται αυτή την στιγμή – της Pfizer, της Moderna, και της Οξφόρδης με την AstraZeneca. Σε τι διαφέρουν αυτές και πως θα ξέρει κάθε χώρα και κάθε ασθενής ποιο να επιλέξει; Πρέπει να έχουνε επιλογή οι ασθενείς;
Αυτήν την στιγμή από τα τρία εμβόλια η Οξφόρδη ακόμα δεν έχει δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του. [ανακοινώθηκαν μετά την συνέντευξή μας]. Έχει μόνο η Moderna και η Pfizer. Και της Pfizer και της Οξφόρδης έχουμε παραγγείλει. Νομίζω με την Moderna η ΕΕ είναι στην φάση της συζήτησης.
Πως αποφασίζει μια χώρα που παίρνει και τα τρία εμβόλια πως θα διανεμηθούν στον πληθυσμό;
Αυτή την στιγμή δεν έχουμε συγκριτικά μεταξύ των εμβολίων για να πούμε ότι το Α, το Β, ή το Γ είναι καλύτερο. Αυτήν την στιγμή της Pfizer και της Moderna φαίνονται να είναι περίπου ισοδύναμα γιατί δίνουν παρόμοια επίπεδα αποτελεσματικότητας.
Λένε ότι το μειονέκτημα του εμβολίου της Pfizer είναι ότι πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία των -80 βαθμών και υποθέτω αυτά τα ψυγεία είναι δαπανηρά.
Δεν θα το έλεγα. Ένα ψυγείο χωρητικότητας 70. 000 εμβολίων κοστίζει περίπου 8.000 ευρώ και να σκεφτούμε ότι θα κρατήσει πολλαπλές παρτίδες. Άρα το κόστος είναι εξαιρετικά μικρό. Δεν είναι κάτι δυσανάλογο με το κόστος των εμβολίων. Δεν είναι κάτι απαγορευτικό με δεδομένο το πόσο κέρδος περιμένουμε από το εμβόλιο. Όπως και να έχει όμως το εμβόλιο διατηρείται και για πέντε μέρες σε κανονικό ψυγείο.
Πότε θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα πιστεύετε;
Θα ήθελα να το δω, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε τέτοια πρόβλεψη, με την αρχή του νέου έτους.
Πόσο καιρό θα πάρει να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι υγείας και οι ευάλωτες ομάδες;
Αν ήταν διαθέσιμες όλες οι δώσεις τον Ιανουάριο πιστεύω ότι μέσα σε δυο μήνες θα είχανε εμβολιαστεί όλοι. Αλλά είναι θέμα του πόσο γρήγορα θα διατεθούν τα εμβόλια στην Ελλάδα παρά το πόσο χρόνο θα πάρει να τους εμβολιάσουμε.
Έχετε πει ότι για να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Εάν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αρνηθεί να εμβολιαστεί και δεν αποκτήσουμε ανοσία τςη αγέλης τι επιπτώσεις θα έχει αυτό;
Εάν πούμε ότι θα εμβολιαστεί το 50% σε αυτήν την περίιπτωση η επιδημία σίγουρα θα είναι επιβραδυμένη. Εάν σε αυτό το 50% συμπεριλαμβάνονται οι ευάλωτες ομάδες θα έχουμε και χαμηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Αυτό όμως δεν αποκλείει το να υπάρχει επιδημία στους αρνητές του εμβολίου.
—————–
Ποιος είναι ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Σταθμοί μιας διακεκριμένης πορείεας
Πολύ πριν την τρέχουσα καταστροφική πανδημία όμως ήταν γνωστός στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με μια πλούσια βιβλιογραφία σχεδόν 100 άρθρων για την ιολογία αξιολογημένα από ομοτίμους του (peer reviewed) προ δημοσιεύσεως στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικα του κόσμου.
Η πρωτοποριακή εργασία του για την προέλευση και την παγκόσμια μετάδοση και εξάπλωση της Ηπατίτιδας C (HCV) εξασφάλισε την θέση του στην παγκόσμια κατάταξη σημαντικών ιολόγων και τον σεβασμο συναδέλφων διεθνώς.
Τον Νοέμβριο του 2012 έγινε ο πρώτος άνδρας να βραβευθεί με το βραβείο Marie Curie της Ευρωπαικής Επιτροπής και έχει βραβευθεί και από την Ακαδημία Αθηνών.
Ταυτόχρονα εργάστηκε για επτά χρόνια ως ερευνητής και λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – στην σημερινή τακτική τηλεοπτική ενημέρωση μετά την συνέντευξή μας αναφέρθηκε υπερηφάνως στη ανακίνωση της Οξφόρδης ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε με την AstraZeneca έχει 90% αποτελεσματιλότητα – και ανέπτυξε μακρόχρονη εργασία με το Imperial College του Λονδίνου οι προβολές του οποίου (Neil Ferguson) για τον SARS-CoV-2 έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην εκτίμηση των ολέθριων πιθανών συνεπειών της πανδημίας και την επιβολή των lockdown διεθνώς.
Ο μέντοράς του ήταν ο διεθνούς φήμης ιολόγος-μικροβιολόγος και επίτιμος καθηγητής Richard Tedder, που υπήρξε πρόεδρος του τμήματος ιολογίας στην ιατρική σχολή του University College London.