Το σχέδιο πρόσθετης φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου θα εφαρμοστεί κανονικά και φέτος, επιβεβαίωσε την Τετάρτη το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, παρά τις απειλές των ΗΠΑ για επιπλέον δασμούς σε γαλλικά προϊόντα αξίας 1,3 δισ. δολαρίων. «Επιχειρήσεις που υπόκεινται σε αυτό τον φόρο έχουν λάβει ειδοποίηση φορολόγησης για την καταβολή των προκαταβολών του 2020» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ των Financial Times.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Facebook και η Amazon «συμπεριλαμβάνονται στις εταιρίες» που ειδοποιήθηκαν «τις τελευταίες ημέρες».
Με τον κίνηση αυτή, η Γαλλία εκτίθεται στον κίνδυνο νέων αμερικανικών κυρώσεων, λίγο πριν την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ήδη αυξήσει στο 25% τους τελωνειακούς δασμούς για τα γαλλικά κρασιά στο πλαίσιο της διαμάχης για την γαλλική κρατική βοήθεια στην Airbus και την Boeing.
Φόρος GAFA
Το γαλλικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2019 την επιβολή φόρου 3% στον κύκλο εργασιών των μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου, γεγονός που κατέστησε τη Γαλλία πρωτοπόρο στη φορολόγηση των λεγόμενων «Gafa» -ακρώνυμο από τις επωνυμίες των εταιριών Google, Amazon, Facebook και Apple.
Ο πρόσθετος φόρος απέφερε έσοδα 350 εκατ. ευρώ το 2019.
Η Ουάσινγκτον, που θεωρεί ότι ο φόρος αποτελεί διάκριση σε βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων, απάντησε απειλώντας να επιβάλει δασμούς 100% σε ορισμένα γαλλικά προϊόντα, όπως τα τυριά, τα προϊόντα ομορφιάς και τις τσάντες χειρός.
Τον Ιανουάριο, οι δύο σύμμαχοι κατέληξαν σε ανακωχή προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ να καταλήξουν στη θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου για τις πολυεθνικές εταιρίες: το Παρίσι ‘πάγωσε’ την επιβολή του φόρου και η Ουάσινγκτον απείχε από τις κυρώσεις.
Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, ναυάγησαν τον Οκτώβριο.
«Αναβάλαμε την συλλογή του φόρου έως ότου πετύχει η διαπραγμάτευση του ΟΟΣΑ. Αυτή η διαπραγμάτευση απέτυχε, θα συλλέξουμε λοιπόν φόρο επί των κολοσσών του Διαδικτύου τον επόμενο Δεκέμβριο» προέβλεψε στα μέσα Οκτωβρίου ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP